Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

michel51
125...249 postów
125...249 postów

Re: Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego

Post autor: michel51 »

Obejrzałem pętlę Marvela i powiem że wygląda bardziej elegancko od tej zero-loss/za 90,ale $/,jeżeli jakościowo też jak tamta/a są podstawy uważać że lepsza :D /,to znowu pogratulować.Czekam na prosty kit-post phase- inverter master vol.Uważam że te produkty powinny mieć powodzenie,po prostu zwiększają funkcjonalność prostszych wzmacniaczy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

michel51 pisze:Czekam na prosty kit-post phase- inverter master vol.Uważam że te produkty powinny mieć powodzenie,po prostu zwiększają funkcjonalność prostszych wzmacniaczy.
Nie ma sprawy. :wink: Jaką w takim razie cenę proponujesz za potencjometr, który najpierw muszę kupić w Amptone, pięć opasek zaciskowych i kawałek rurki termokurczliwiej?

Obrazek
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Hola,hola,a gdzie jeszcze takie ładne kondensatory :wink: .No,właśnie Weber daje w kicie cztery/?/,naprawdę ,,twarzowe'' kondensatory,w jaki celu?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mimo szczerych chęci, nie znalazłem tego kitu u Webera na stronie. Może podaj link.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Michelowi chyba chodzi o ten kit :arrow: http://taweber.powweb.com/store/modkits.htm#mv. Być może te kondensatory wynikają z faktu że są dwa sposoby montowania PPIMV. W pierwszym przerywa sie obwod po kondensatorach 22n i z potencjometrów wyprowadza się bezpośrednio na rezystor 220k. W Drugim po potencjometrze dane są jeszcze dwa rezystory 22n tak jak w tym schemacie :arrow: http://www.drtube.com/schematics/marshall/4210.gif. Poniżej rysunki poglądowe.
Załączniki
0000.png
000.png
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ja tam nie widzę dwóch alternatywnych sposobów montowania MV, tylko sposoby dodania MV za inwerterem "long tail" (zapomniałem jak to po naszemu ;) ) i za inwerterem z dzielonym obciążeniem. Kondensatory za potencjometrem są niezbędne, w przeciwnym wypadku wraz ze zmianą położenia suwaków bias lamp końcowych będzie "latał"...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Tak,chodziło mi o ten kit.Faktycznie kondensatory muszą być.Dziękuję za wyjaśnienie :) .Chociaż się wstydzę że nie pomyślałem :oops: .No właśnie,i to już jest kit taki bardziej za parę złotych.A co sądzicie o takim rozwiązaniu jak w Matchless DC30;potencjometr 1M zwiera połówki sygnału za inwerterem?Które rozwiązanie jest lepsze?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Zainstalowałem dzisiaj pętlę od Marvela w swoim DIY pięciowatowcu i świetnie się sprawuje - jest zupełnie przezroczysta brzmieniowo i dobrze współpracuje ze stompboxami. Polecam wszystkim jeszcze niezdecydowanym.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Że działa dobrze ,tego należało się spodziewać.Ale czy brak regulacji ,,send'' i ,,return'',nie przeszkadza w jej pełnym użytkowaniu?Chyba większość aktywnych pętli/jak nie wszystkie?/ma taką regulację?No właśnie,to regulacja obligatoryjnie powinna być czy nie?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

michel51 pisze:No właśnie,to regulacja obligatoryjnie powinna być czy nie?
Ty nam powiedz, jako praktyk-gitarzysta, czy masz w swoim wzmacniaczu taką regulację i jak często i do czego jej używasz. Wtedy będzie wiadomo, czy jest obligatoryjna czy nie...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Wcale tam tej regulacji nie używam.Chociaż mam zamiar jej używać jako dodatkowego mastera.No ale w jakim celu nie byle jaka firma bo Rivera robi,i to dwa potencjometry do regulacji?Może;bo czasem się przyda,czy dlatego że lepiej dać regulację niż jej nie dać bo a nuż się przyda?Ale ponieważ wierzę w HAD/i Johna Mayera,tak to ten przyjaciel HAD,którego trzeba znać/,to jestem za regulacją bo Dumbleator ma,i już :D .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pomimo, że mam jednokanałowca, czyli kanał zmieniam gainem, to pętla dobrze gada zarówno na czystym jak i na przesterze. W highgainie regulacja pewnie mogłaby się przydać.
ODPOWIEDZ