Za namową Cinasa (świeża krew jest potrzebna ) narysowałem na jednej kartce JCM-a 2204 i czerwony kanał z Bognera XTC 101B. Można szukać różnic, ale łatwo nie będzie. Aż sam się zdziwiłem... XTC jest lekko uproszczone: nie narysowałem kilku pstryczków, które posiada, natomiast każdy z tych pstryczków ma pozycję "0", w której to pozycji schemat zgadza się z zamieszczonym.
Tylko co teraz zrobić z jedną niewykorzystaną połówką lampy? W XTC 5W końcówkę zrobiłem na ECL86 i problem się rozwiązał. Tak to gada w wersji 5W z Les Paulem Studio:
Załączniki
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Właśnie wymyśliłem co zrobić, żeby zmodować JCM-a do XTC ale nie przerabiać gotowego chassis. Można ten dodatkowy stopień zrobić w miejscu wtórnika katodowego a korektor podpiąć do anody. W ten sposób wykorzystujemy nawet oryginalnego turreta do JCM-a.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
I tak nie zabrzmi to dokładnie jak XTC ani jak JCM bo masz wzmocnienie prądowe od wtórnika, 4 stopnie bez wtórnika engl stosuje a do jazzu i bluesa to nie jest sprzęt wiec pewnie i tak zabrzmi dobrze, możesz zawsze spróbować z krzemem jako wtórnik, Masz doświadczenie w tej dziedzinie chociaż może być problematycznie gdy chcemy modyfikować firmowy piec. 2ga opcja to 1 stopień np. na mosie (można załączalny zrobić, patrz Dumble ).
Wicker pisze:możesz zawsze spróbować z krzemem jako wtórnik, Masz doświadczenie w tej dziedzinie
Jakoś mi przeszła ochota na MOSFETy. Z jednego gotowego sprzętu nawet wyjąłem taki wtórnik i podpiąłem korektor do anody. Użytkownik jest bardziej zadowolony.
Niby to nie dziwne że nie ma różnic. Reinhold zaczynał przecież od modowania i serwisowania Marshalli. Zresztą gdzieś czytałem że XTC to rozwinięcie schematu Plexi. Choć jak wyjmujesz mój amp z chassis i patrzę na ten gąszcz elementów to jakoś ciężko mi w to uwierzyć .
Pozdrawiam, Andrzej
<< Kupię lampy EL34 Tesla (nie JJ), sprawdzone w dobrym stanie >>
Marvel pisze:
Jakoś mi przeszła ochota na MOSFETy. Z jednego gotowego sprzętu nawet wyjąłem taki wtórnik i podpiąłem korektor do anody. Użytkownik jest bardziej zadowolony.
A jakis konkretny powod tego byl? Pytam, bo w moim wzmaku myslalem o petli na niewykorzystanej polowce 6N2P i wlasnie mosfecie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
To wiem, bo pokazywal przebiegi na oscyloskopie. Zastanawialem sie tylko, czy ta awersja to do MOSFETow w ogole czy tylko do wtornikow, ale teraz spogladnalem jeszcze raz na odpowiedz Marvela i sam sie palnalem w czolo
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Pół lampy z wtórnika, ale moża zastąpić ten wtórnik IRF-em, wtedy by została cała lampa lub wogóle ją wywalić i zastąpić "pętlą krzemową", tak tylko wnioskuje z postów tego forum .