Valve Caster
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Valve Caster
Ma ktoś z was dostęp do tej kostki VOX-a? Mój klient ma taką i sobie chwali. Mam na warsztacie właśnie jego wzmacniacz. Jak przyjedzie po odbiór to poproszę, żeby wziął ze sobą ten efekt. Pomierzę, obfotografuję i będzie coś wiadomo. Bez żarzenia to już lekkie przegięcie... 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
A tam bez żarzenia: link - znalezione przypadkiem w sieci.
i więcej:
http://www.prodigy-pro.com/diy/index.php?topic=5064.20
i więcej:
http://www.prodigy-pro.com/diy/index.php?topic=5064.20
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ciekawe po co tam przełącznik w żarzeniu... Bez sensu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Też zwiesiłem oko na tym szczególe. Obydwie triody połączone są równolegle, a praktycznie w układzie chodzi jedna. Może to ich sposób na "przedłużenie" życia lampy (przy takich napięciach i prądach?). Jak się jedna wykończy, to pstryk - przełączamy na drugą połówkę i jedziemy dalej.
A może było też tak, że są trudności z polaryzacją triody w takich warunkach i mimo zastosowania serwa niektóre po prostu nie chcą pracować (jakość dzisiejszych lamp, rozrzut parametrów itd). Założyli więc przełącznik, który zmniejsza ilość odrzutów w produkcji. Szanse, że któraś z połówek zadziała są większe niż dla obydwóch naraz.
Ale to tylko takie moje gdybania...
A może było też tak, że są trudności z polaryzacją triody w takich warunkach i mimo zastosowania serwa niektóre po prostu nie chcą pracować (jakość dzisiejszych lamp, rozrzut parametrów itd). Założyli więc przełącznik, który zmniejsza ilość odrzutów w produkcji. Szanse, że któraś z połówek zadziała są większe niż dla obydwóch naraz.
Ale to tylko takie moje gdybania...
Odnośnie efektów typu VC,na YT jest ich sporo,są nawet na dwóch lampach i na tych filmikach nawet sprawnie grają i to na baterie.Szczególnie rzuca się w oczy Matsumin Valvecaster,żarzenie z bat.9V?Czy ktoś robił coś takiego?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Proponuję przeczytanie całego wątku.
Jeśli na YT wydają się jakoś brzmieć, to tylko dlatego, że są podpięte pod lampowe wzmacniacze...
Jeśli na YT wydają się jakoś brzmieć, to tylko dlatego, że są podpięte pod lampowe wzmacniacze...
Zatem nie warto próbować,tak jak zresztą wynikało to z dyskusji.A tak ,,jakby fajnie'',grają.Cóż trzeba słuchać dobrych rad.
-
- 10...14 postów
A skąd u kolegi taka diagnoza co do Cooltron ,tak patrzę to Korg to projktował.Schematy są w necie ,ja mam je przed sobą i bardzo chętnie pociągnę temat....michel51 pisze:Jeszcze odnośnie efektów ,,lampowych'' Cooltron,cytat z TopGuitar nr.5;..mamy do czynienia ze specjalnym/?/systemem stworzonym na potrzeby efektów VOX-a,który pozwala na ,,napędzanie'' lampy niskim napięciem, bez konieczności żarzenia katody/!/-stąd też nazwa Cooltron."Jak widać nie chodzi o to że napięcie 9VDC/z baterii/podnoszone jest do napięcia wysokiego,ale lampa 12AU7 pracuje bez żarzenia i na niskim napięciu,jednocześnie w efekcie jest ...,,odpowiedzialna za dynamikę i jakość oferowanego brzmienia''.A więc do dzieła,, trzeba rozpracować ten tajemniczy ,,system",i będziemy mieli preampy lampowe bez żarzenia,bez wysokiego napięcia,przy niskim poborze mocy.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Radzę przeczytać jeszcze raz ostatnie dwie strony, nieporozumienie o braku żarzenia udało się wyjaśnić.
Odnośnie braku żarzenia to cytat z TopGuitar,firma Korg zaprojektowała,to i dobrze,ale jak wynika z dyskusji i tak tego typu overdrive nie ma prawa działać jak taki na wysokie napięcie/np.Effectrode,Soldano GTO/,i lampa w tym przypadku jest zabiegiem czysto marketingowym.Jak by tak nie było to po co robić preampy na wysokie napięcie jak 9VDC,daje taki sam efekt
.

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Są też fabryczne przestery z normalnym napięciem anodowym, choć zasilane zasilaczem ~12V, z którego żarzy się bezpośrednio lampę(-y) a dodatkowo w środku efektu jest wbudowane i inwersyjnie podłączone małe trafko 230/12V jako źródło napięcia anodowego - np. Mesa Bottle Rocket, ale chyba juz o tym wspominałem kilka stron temu...
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Digitech w starych multiefektach z lampą zasilanych z niskiego AC stosował powielacze napięcia na diodach i kondensatorach. Jak jest w nowych tego jeszcze nie wiem, bo nie zaglądałem.
Rezystory anodowe i katodowe były w SMD 0804 lub 1206, nie pamiętam.
To taki mały offtop nawiązujący do tych małych trafek podłączonych wtórnym do 12V AC o których pisze Thereminator.
Rezystory anodowe i katodowe były w SMD 0804 lub 1206, nie pamiętam.
To taki mały offtop nawiązujący do tych małych trafek podłączonych wtórnym do 12V AC o których pisze Thereminator.
Odnośnie Cooltrona,jak podają,może on pracować na czterech bateriach 1,5V/może równolegle?/,do 20 godzin!To jaki jest prąd żarzenia,i jaki prąd płynie przez lampę?Ciekaw jestem czy wyjęcie lampy powoduje jakiś efekt?Trafo i powielacz i 200VDC na anodzie to sprawa jasna,ale w tym schemacie takich elementów nie widać,6V anodowego?
Lepiej wydać te 8zł na transformator inwersyjny (do druku, zalewany, maleństwo 2VA, np. Indel), 15zł na zasilacz wtyczkowy 12V~ (albo przerobić pałętający się zasilacz 12V DC), a czas poświęcić na zaprojektowanie uniwersalnej płytki pod 3 lub 4-stopniowy preamp na 2xECC83 (uniwersalnej, tzn. różne warianty - XTC, SLO lub JCM - Atomic), niż rozgryzać tego typu wynalazki...
Może to nie valvecaster,ale już cały poważny lampowy wzmacniacz stereo za 300$/ o jaka tania lampa!/,jednak jak się okazuje lampy się tylko żarzą a całość pracuje bez trafa głośnikowego/wow!/,ale za to w środku legendarny JRC 4558D.Laik myślał by że ma lampę,do pierwszej awarii,warto obejrzeć;http://cool386.tripod.com/jaycar/jaycar.html.