Jedno mi nie pasuje... 5C3S, wg tej karty powinna byc zarzona 5V a nie 6V3. Karta podaje, ze max 5V5. Skad nagle 6V3 sie wzielo?Seether pisze:A jest jakiś pomysł, żeby i resztę lamp i 5C3S zasilić z jednego obwodu żarzenia?
Wzmacniacz PP na El84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz PP na El84
Pocigne jeszcze ten watek.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ale jak mamy 6,3 to możemy chyba dać rezystor w obwód żeby mieć jakiś tam spadek napięcia... chyba, że błędnie myślę to proszę o poprawienie 

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Skoro juz masz takie trafo to zainteresuj sie moze z EZ81. Plusy:
1/ zarzenia 6V3@1A, lampa zarzona posrednio, noval
2/ Io = 150mA. Zalezy, jak ustalisz punkty pracy koncowki---pobor pradu lamp przedwzmacniacza pomijam---to moze i jedna by wystarczyla.
1/ zarzenia 6V3@1A, lampa zarzona posrednio, noval
2/ Io = 150mA. Zalezy, jak ustalisz punkty pracy koncowki---pobor pradu lamp przedwzmacniacza pomijam---to moze i jedna by wystarczyla.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
jedna raczej nie w moim przypadku.
Lampkę prostowniczą daję tylko i wyłącznie w celu estetycznym dlatego chcę żeby się jakoś prezentowała
Bo samej różnicy między mostkiem a lampką nie słyszę
Lampkę prostowniczą daję tylko i wyłącznie w celu estetycznym dlatego chcę żeby się jakoś prezentowała

Bo samej różnicy między mostkiem a lampką nie słyszę
Witam,
na moim transformatorze zasilającym (żarzenie 3,15 - 0 - 3,15 ) po zmierzeniu multimetrem otrzymuje napięcie ~6V, czy trafo jest źle nawinięte i muszę reklamować? Bo po podłączeniu do lamp napięcie jeszcze się zmniejszy.
Pozdrawiam
Diablo62
na moim transformatorze zasilającym (żarzenie 3,15 - 0 - 3,15 ) po zmierzeniu multimetrem otrzymuje napięcie ~6V, czy trafo jest źle nawinięte i muszę reklamować? Bo po podłączeniu do lamp napięcie jeszcze się zmniejszy.
Pozdrawiam
Diablo62
Sprawdź jakie masz napięcie z sieci
Bo trafko pewnie jest na 230 a z napięciem sieciowym bywa różnie...

Bo trafko pewnie jest na 230 a z napięciem sieciowym bywa różnie...
W sumie to trafo chyba lepiej zawsze zamawiać z ciutkę wyższym napięciem żarzenia - 6.4V, 6.5V, takie mam wrażenie.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Brałem już gotowe ze sklepu. Napięcie na sieci mam 224V, może to multimer lekko przekłamuje? Jest to jeden z tańszych na rynku...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
224V to poprawna wartość. Zgodnie z normą napięcie sieci może mieć od 207V do 253V (230V + - 10%).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A na jakim zakresie wychodzi Ci te ~6V ? Do 20 V czy do 200?
Wojtek SQ2KRZ
Do 200V z dokładnością do jednej cyfry po przecinku, nie mam zakresu do 20V przy przemiennym.
Które trafo głośnikowe lepiej kupić: TGL20/002 firmy Indel o pasmie przenoszenia 30Hz-15kHz, czy transformatory od 4pietro4 o paśmie 20Hz - 20kHz?
Pozdrawiam
diablo62
Które trafo głośnikowe lepiej kupić: TGL20/002 firmy Indel o pasmie przenoszenia 30Hz-15kHz, czy transformatory od 4pietro4 o paśmie 20Hz - 20kHz?
Pozdrawiam
diablo62
Witam,
wszystko już złożyłem, jednak napotkałem pewien problem:
Uruchomiłem jeden kanał - wszystko jest w porządku, jednak nie mogę uruchomić drugiego kanału. Sprawdziłem poprawność elementów i sprawność lamp. Ścieżki też są całe, zimnych lutów nie zaobserwowałem. Jakie wykonać pomiary, aby ustalić przyczynę niedziałającego kanału?
Pozdrawiam
Diablo62
wszystko już złożyłem, jednak napotkałem pewien problem:
Uruchomiłem jeden kanał - wszystko jest w porządku, jednak nie mogę uruchomić drugiego kanału. Sprawdziłem poprawność elementów i sprawność lamp. Ścieżki też są całe, zimnych lutów nie zaobserwowałem. Jakie wykonać pomiary, aby ustalić przyczynę niedziałającego kanału?
Pozdrawiam
Diablo62
OK, uruchomiłem drugi kanał bez waszej pomocy - coś było pierdyknięte w połączeniu: płytka - transformator głośnikowy.
Teraz pora na walkę z jakością tego kanału: Na każdym z transformatorów słychać bardzo słabe wzmocnienie i duże zniekształcenia. Jakiejś pomysły co może to być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Diablo62
Teraz pora na walkę z jakością tego kanału: Na każdym z transformatorów słychać bardzo słabe wzmocnienie i duże zniekształcenia. Jakiejś pomysły co może to być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Diablo62
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tak nikt nie wywróży. Zmierz napięcia na anodach poszczególnych lamp.diablo62 pisze:Jakiejś pomysły co może to być tego przyczyną?