Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego
Rób jak uważasz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Z tego co zrozumiałem co Marvel napisał poprawiony schemat w okolicy Q2 ma wyglądać mniej więcej tak jak na rysunku? Pytam aby się upewnić.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie. katoda prawej diody o pietro wyzej.
Aleksander Niemand
dowiem się od szanownego Pana Marvela ile sobie ceni gotową pętle efektów??
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
A wystarczy poszukac...
viewtopic.php?f=40&t=16802 zjedz trochu z tonu to mysle, ze wiecej osob bedzie chetnych Ci pomoc...

Ostatnio zmieniony pn, 24 maja 2010, 13:42 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty

Zajrzyj do działu z ogłoszeniami lub na stronkę Marvela.
Dzięki za link.
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Właśnie uruchomiłem i przetestowałem inne rozwiązanie pętli. Co prawda wysyłka jest na lampie, ale powrót na dwóch tranzystorach NPN. Schemat znajduje się tu
http://andysoundlab.pop.e-wro.pl/docs/yenot_fx.pdf. W moim przypadku współpracuje to z Zoom G2. Nie mierzyłem jeszcze modułu tranzystorowego oscyloskopem ale na ucho brzmi bardzo dobrze. Zasilanie ok. 320VDC.

Andrzej
A czemu nie wziąłeś sygnału z katody, tylko tłumisz mocno dzielnikiem? Nie strzela przy przełączaniu kanałów?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Sygnał z katody - słuszna uwaga, dzięki, nie pomyślałem o tym. Pewnie dlatego, że najpierw próbowałem ominąć tą dodatkową lampę przed gniazdem SEND, ale wtedy przester na kanale LEAD był zbyt słaby (można powiedzieć że zamienił się w mocny CRUNCH). Wobec tego lampa została na swoim miejscu z założeniem jej przesterowania. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem pobierać sygnału z katody stopnia zbudowanego w układzie WK (tzn. nie typowego wtórnika). Czy w tym punkcie układu sygnał jest tak samo zniekształcony jak na anodzie ? Wydaje mi się że nie, ale będę musiał to sprawdzić.
EDIT: co do strzelania - czasem się zdarza (nie zawsze !), chociaż na wejściu stopnia mocy mam dodatkowy rezystor 2M2 w siatce. Muszę chyba jeszcze w preampie takie rezystory wlutować bo w całym zamieszaniu z pętlą (właściwie YENOT został znacznie przebudowany - opis niedługo na mojej stronie) wylutowałem sporo elementów
EDIT: co do strzelania - czasem się zdarza (nie zawsze !), chociaż na wejściu stopnia mocy mam dodatkowy rezystor 2M2 w siatce. Muszę chyba jeszcze w preampie takie rezystory wlutować bo w całym zamieszaniu z pętlą (właściwie YENOT został znacznie przebudowany - opis niedługo na mojej stronie) wylutowałem sporo elementów

Andrzej
A, to zmienia trochę postać rzeczy. Myślałem, że ta lampa służy tylko i wyłącznie jako rodzaj bufora przy wysyłaniu. Biorąc sygnał z katody, należałoby jednak zwiększyć wartość Rk a mniejszyć Ra, upodobniając ten stopień do wtórnika. Ale wtedy zniekształcenia będą mniejsze. No i sygnał nie będzie odwrócony.andy250 pisze:najpierw próbowałem ominąć tą dodatkową lampę przed gniazdem SEND, ale wtedy przester na kanale LEAD był zbyt słaby (można powiedzieć że zamienił się w mocny CRUNCH).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ja znalazłem coś takiego na lampie. Z opisu wynikało ,że do jcm800.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Fajnie, ale co to ma wspólnego z wątkiem? O lampowych pętlach był oddzielny temat.melex pisze:Ja znalazłem coś takiego na lampie. Z opisu wynikało ,że do jcm800.
Therminator bardziej chodziło mi o wartości rezystorów na lampie o czym była mowa post wyżej.