Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Thereminator pisze:po wojnie (od 1948) "Radioamator"
...niezupełnie; po wojnie, w latach 46-50 było Radio. W roku 50 współistniały dwie niezależne redakcje: Radia i Radioamatora i to był ostatni rok Radia a pierwszy Radioamatora.
Thereminator pisze:a w 1992 na "Radioelektronik" Audi HiFi Video (ReAV).
Warto dodać, że kiedy w latach 90. usamodzielnił się nieformalny dodatek do "Radioelektronika" (wydawany od 1984 r.), mianowicie "Audio Video Sat" (o ile nie pokręciłem tytułu), to "Radioelektronik" właśnie dostał niejako w spadku po własnym dodatku ten człon "Audio HiFi Video".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Proponuję, żeby wszyscy zainteresowani poszukali w swoich zbiorach i zgłosili co mają z brakujących numerów....
Ja muszę przyznać, że jeśli u któregoś z Kolegów Forumowiczów znalazła by się ( do wypożyczenia ) maskownica fotograficzna o wymiarach 24 x 30 lub 30 x 40 , to "skanowanie " aparatem foto pójdzie błyskawicznie...
Statyw, oświetlenie i aparat już mam ... Brak tylko maskownicy, która jest o tyle konieczna, że fotografowana strona będzie leżeć płasko, co ma duuuży wpływ na jakość "skanu"....
george6: jest szansa na maskownicę! Jeśli tylko rodzina jej nie zadziała, to jest na pewno. Dam znać tak szybko jak to tylko będzie możliwe. No i w tym samym miejscu mam papierowe Radioamatory, więc załatwię dwie sprawy.
Waldemar D. pisze: george6: jest szansa na maskownicę! Jeśli tylko rodzina jej nie zadziała, to jest na pewno. Dam znać tak szybko jak to tylko będzie możliwe. No i w tym samym miejscu mam papierowe Radioamatory, więc załatwię dwie sprawy.
Witaj Waldku !!
Było by fajnie , bo mógłbym ruszyć z robotą, a jak widać z wykazu mam ( jak narazie ) 107 numerów czyli lekko licząc 4000 stron !!!! do "skanowania" , obrobienia i konwersji do pdf...
Udało mi się zakupić cały rocznik 1968 Radioamatora i krótkofalowca.... Pierwsze trzy numery są już na Chomiku...
Mam nadzieję , że do końca tygodnia cały rocznik będzie gotowy....Reszta sukcesywnie w miarę wolnego czasu... bo ilość stron do skanowania przekroczyła już 5000 ....
Czyli plan robienia zdjęć na razie odłożony ?
Jeśli tak, mogę wziąć się trochę za skanowanie - póki pogoda kiepska mam na to więcej czasu. Lista tego co posiadam jest wcześniej, mam skanować byle co, czego brakuje w wersji elektronicznej, czy zacząć od jakichś konkretnych numerów ?
Furman Zenobiusz pisze:Czyli plan robienia zdjęć na razie odłożony ?
Jeśli tak, mogę wziąć się trochę za skanowanie - póki pogoda kiepska mam na to więcej czasu. Lista tego co posiadam jest wcześniej, mam skanować byle co, czego brakuje w wersji elektronicznej, czy zacząć od jakichś konkretnych numerów ?
Plan robienia zdjęć na razie zawieszony , bo szukam maskownicy 24x30 lub 30x40...
Bez niej robienie zdjęć jest nieco upierdliwe....
Sprawdzę co masz w Swoich zasobach i napiszę co skanować w pierwszej kolejności....
UWAGA !!!
Pilnie poszukuję papierowej wersji numerów Radioamator i Krókkofalowiec nr 1/1974 i nr 12/1965
Mogą być ewentualnie dobre skany kolor w rozdzielczości minimum 150 dpi....
Jeśli znajdą się te numery, udostępnię kolejne roczniki ( 1974 i 1965)....
Pomału będę kompletował lata siedemdziesiąte....tak jak 1974 który jest już na Chomiku...brakuje co prawda numeru 1, ale kolega Waldek już go do mnie wysłał...
Ponawiam prośbę o przeszukanie zasobów... Brak mi numeru 12/1965.....