Stand-by or not Stand-by?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Stand-by or not Stand-by?
Ja poprzestałem na 500VDC
, też bez problemów, ale 700VDC to już miałbym opory.

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Jasne, można też dolewać wody do benzyny w samochodzie i pojedzie. Sądzisz, że będzie to zdrowe dla silnika? Myślisz że przyczyni się do awarii?painlust pisze:Nigdy nie maiłem przebicia żadnego przełacznika jak gówniany by nie był a najwieksze napięcie z jakim się do tej pory spotkałem we wzmacniaczu mojej produkcji to około 700VDC.
Wierz mi, w przypadku byle usterki (albo porażenia od wzmacniacza), prokuratora nie będzie patrzeć na to co było kiedyś lub jakie masz doświadczenie.
Kiedyś słyszałem, że dobrego inżyniera cechuje to, że zakłada najgorszy możliwy wariant na etapie projektu.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
A czy ja napisałem ze nie masz racji... oczywiście że masz.
Łączenie 700VDC i chiński pstryczek.... niedobrze oj niedobrze, one już przy 24V nie radzą sobie z prądem stałym.
Marvel nie chcesz wiercić kolejnej dziury lub boisz się o certyfikaty na dodatkowy przełącznik to daj jeden trójpozycyjny i mały układ kombinacyjny do sekwencji zasilania...
Marvel nie chcesz wiercić kolejnej dziury lub boisz się o certyfikaty na dodatkowy przełącznik to daj jeden trójpozycyjny i mały układ kombinacyjny do sekwencji zasilania...
Pstryczek był ruski z tego co pamietam...
Kraj nieistotny, przełączanie DC powyżej 24V jest pewnym problemem, ale powyżej 400V to już wyzwanie dla elementów stykowych - tutaj półprzewodniki radzą sobie o dziwo znacznie lepiej.
Ale ten tekst jest bardziej "za" stendbajem czy "przeciw"? Bo pierwsza część jest zdecydowanie "przeciw". 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Skoro już mowa o względch marketingowych: taki trójpozycyjny przełącznik: OFF/STDBY/ON nie jest chyba często spotykany w fabrycznych konstrukcjach i mógłby być rozpoznawalnym znakiem firmowym MarvelAmps... 

Tomek
Z drugiej strony spróbuj przekonać gitarzystów do czegoś, czego nie znają
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 375...499 postów
Trójpozycyjny przełącznik jest mniejszą odmianą niż zrezygnowanie ze stand-by.
A co do chińskich przełączniczków: pod koniec maja mój pierwszy 10-watowy piecyk skończy dwa lata. Sieć i st-by są zrobione na badziewnych chińskich przełączniczkach po 1zł. Jak dotąd nie miałem z nimi problemów. Co wcale nie znaczy, że zachęcam do stosowania ich w dużych wzmacniaczach.
A co do chińskich przełączniczków: pod koniec maja mój pierwszy 10-watowy piecyk skończy dwa lata. Sieć i st-by są zrobione na badziewnych chińskich przełączniczkach po 1zł. Jak dotąd nie miałem z nimi problemów. Co wcale nie znaczy, że zachęcam do stosowania ich w dużych wzmacniaczach.
Znak rozpoznawczy za 20 Euro? Chcesz chyba, żebym szybko zniknął z rynku...Tomasz Gumny pisze:nie jest chyba często spotykany w fabrycznych konstrukcjach i mógłby być rozpoznawalnym znakiem firmowym MarvelAmps...

http://www.tubeampdoctor.com/product_in ... ts_id=1924
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Za 20zł: viewtopic.php?p=66657#p66657
Poza tym przełącznik może być niskonapięciowy do załączania żarzenia, a anodowe można załączać wysokonapięciowym MOSFET-em.
Poza tym przełącznik może być niskonapięciowy do załączania żarzenia, a anodowe można załączać wysokonapięciowym MOSFET-em.
Tomek
Tam jest rozwiązanie co zrobić by było "sehr gut", i nie trzeba było kombinować z MOSFETami, sądzę że zastosowanie rezystora jest prostrze.Marvel pisze:Ale ten tekst jest bardziej "za" stendbajem czy "przeciw"? Bo pierwsza część jest zdecydowanie "przeciw".
Przełącznik 3 pozycyjny dałbym ale w innym celu-przełącznik mocy, np. wył-pół gwizdka-pełna moc. Chociaż wymaga to trafa różnymi odczepami. Grałem kiedyś na Bognerze który miał taką opcję, całkiem fajne.
I pamiętajcie:
"Wszystko musi być tak proste jak to możliwe, ale nigdy bardziej"

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Zgadzam się z Albertem.Wicker pisze:"Wszystko musi być tak proste jak to możliwe, ale nigdy bardziej"

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com