TVL31 za TVL22
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TVL31 za TVL22
Kojarzę, że w którymś z radioamatorów była rozpiska, jak zamienić transformator linii TVL22 na TVL31. Może ktoś ma ten artykuł 

-
- 3125...6249 postów
Re: TVL31 za TVL22
Proszę ,przypomnij mi w czym chodziło TVL22,coś mi świta tylko nie bardzo pamiętam .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Wszystkie wystąpienia frazy "TVL" w spisie treści Radioamatora z lat 1950-1978:
Zastosowanie cewki w.n. z odbiornika "Lotos" w transformatorze typu TVL-25
RiK 6/71
Zastosowanie i montaż transformatora linii typu TVL-241 w odbiornikach TV 198
RiK 8/71
Transformator TVL62 zamiast TVL42 w OTV Neprun 424 i 624
RiK 7-8/78
Przejrzałem też wszystkie tytuły artykułów ze słowem "transformator" i nie znalazłem nic co pasowałoby do poszukiwanej treści.
Zastosowanie cewki w.n. z odbiornika "Lotos" w transformatorze typu TVL-25
RiK 6/71
Zastosowanie i montaż transformatora linii typu TVL-241 w odbiornikach TV 198
RiK 8/71
Transformator TVL62 zamiast TVL42 w OTV Neprun 424 i 624
RiK 7-8/78
Przejrzałem też wszystkie tytuły artykułów ze słowem "transformator" i nie znalazłem nic co pasowałoby do poszukiwanej treści.
_
Wydaje mi się, że to mogło być w dziale "z praktyki radioamatorskiej". Tytułu nie pamiętam
Poza tym tam mogła być fraza "transformatora" a nie "transformator".

Przepraszam, wyraziłem się nieprecyzyjnie, w polu do szukania wpisałem "transformat", więc wszystkie końcówki zostały uwzględnione.
_
Sprawa transformatora TVL22 jest dość zagadkowa. Oto dwa zdjęcia dwóch transformatorów tego typu. Jak widać, różnią się co najmniej oznaczeniami wyprowadzeń, a być może także parametrami uzwojeń. Oba na cewce anodowej mają napis "TVL22"
. Czy któryś ze starszych użytkowników może wyjaśnić te różnice?

-
- 6250...9374 posty
Cewki WN do TVL22 masz ode mnie więc to nie problem, zdobyć dane nawojowe anodowej TVL22 i przewinąć TVL31 , poradzisz sobie, może tędy droga...
Cześć Heniu.
Zanim napisałeś, postąpiłem nieco według twojej rady. Jeden z transformatorów udało się złożyć, dwa inne niestety mają uszkodzone cewki anodowe i rzeczywiście trzeba będzie przewijać.
W międzyczasie rozebrałem jedną cewkę anodową TVL22 i sporządziłem stosowne dane nawojowe. Wrzucam tutaj, bo kto wie, czy komuś to się jeszcze kiedyś nie przyda
.
Ja już sobie obiecałem, że nie wyrzucę ŻADNEGO transformatora odchylania poziomego od lampowego TV. Ten "towar" jest coraz bardziej deficytowy. Mając nawet kilka uszkodzonych wywłok można złożyć jeden dobry transformator.
Zanim napisałeś, postąpiłem nieco według twojej rady. Jeden z transformatorów udało się złożyć, dwa inne niestety mają uszkodzone cewki anodowe i rzeczywiście trzeba będzie przewijać.
W międzyczasie rozebrałem jedną cewkę anodową TVL22 i sporządziłem stosowne dane nawojowe. Wrzucam tutaj, bo kto wie, czy komuś to się jeszcze kiedyś nie przyda

Ja już sobie obiecałem, że nie wyrzucę ŻADNEGO transformatora odchylania poziomego od lampowego TV. Ten "towar" jest coraz bardziej deficytowy. Mając nawet kilka uszkodzonych wywłok można złożyć jeden dobry transformator.
-
- 6250...9374 posty
Nie przesadzaj Alku z tą ,,deficytowością'' TVL-ek zwłaszcza ,,30'' i wyżej, na Wolumenie nieczęsto TVL30/31 z EY86 do kupienia nówka w fabrycznym pudełeczku za 5zł, dwa browary (też bym się napił...). Z Alkiem mogę zawsze pogadać osobiście ale te moje wypociny piszę po to , aby młodzi wiedzieli, że szukanie na bazarach wśród śmieci wystawianych przez ,,szmaciarzy'' (szacunek) daje często piękne efekty przy pomijalnych kosztach.
Ja tu myślę zwłaszcza o tych starszych niż TVL31, których już naprawdę trudno uświadczyć. Ale i TVL31 zbierać trzeba, bo część poświecić będzie trzeba na rozbiórki. Rozważyć bowiem trzeba będzie rozwinięcie anodowej cewki z TVL31 i nawinięcie nowej, jak w TVL22, tak jak pisałeś.
Witam.
Posiadam cewkę anodową tvl-23 i czy nie podejdzie za tvl-22.Szukałem i nie wiem w jakich tv ona występowała.
Ilość wyprowadzeń identyczna z opisaną i rozrysowaną cewką tylko jest cała zalana ,nierozbieralna.
Posiadam cewkę anodową tvl-23 i czy nie podejdzie za tvl-22.Szukałem i nie wiem w jakich tv ona występowała.
Ilość wyprowadzeń identyczna z opisaną i rozrysowaną cewką tylko jest cała zalana ,nierozbieralna.