Izolacja międzyuzwojeniowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Izolacja międzyuzwojeniowa
Dziś przypadkiem przeszło mi przez ręce coś, co mogłoby się nadawać - rolki koło 15cm wysokości folii 3M do zastosowań elektrycznych, dostępna w dwóch grubościach - niestety brak informacji na rolce, na oko 0,1 i 0,05. Pewnie da się to kupić/obejrzeć w każdym większym sklepie z artykułami dla elektryków i sądząc po tym, z jaką rozrzutnością ekipa tego używała musi być tańsze od folii 'JN'.
Witam !
Czy można zdobyć bliższe dane tej folii, cy trzeba ją kupić, jeśli tak, to gdzie i jak ?
pzdr
Czy można zdobyć bliższe dane tej folii, cy trzeba ją kupić, jeśli tak, to gdzie i jak ?
pzdr
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nic więcej na temat tej folii nie wiem, nawet nie wiem do czego to w oryginale służy. My tego używaliśmy do foliowania złączek na przewodach idących w podłogę przed wylaniem betonu, taka dodatkowa ochrona. Ze względu na niewielką grubość folia się łatwo rozciąga a co za tym idzie sama się zaciska i trzyma jak przyklejona.
Z racji tego, że była kupowana prawdopodobnie w hurtowni z gratami dla elektryków można podejrzewać, że właściwości izolujące ma lepsze niż folie ze spożywczego, aczkolwiek tylko tu zgaduję - może jest całkiem na odwrót.
Z racji tego, że była kupowana prawdopodobnie w hurtowni z gratami dla elektryków można podejrzewać, że właściwości izolujące ma lepsze niż folie ze spożywczego, aczkolwiek tylko tu zgaduję - może jest całkiem na odwrót.
Czołem.
Jasiu
Jeżeli to jest rzeczywiście 3M, to powinna mieć jakiś numer typu i można ją znaleźć w katalogu firmy.Furman Zenobiusz pisze:Nic więcej na temat tej folii nie wiem, nawet nie wiem do czego to w oryginale służy.
Jasiu
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Być może na opakowaniu zbiorczym. Środek rolki oglądałem po rozwinięciu całej i jest to zwykła tekturowa rurka z logo 3M wydrukowanym co kawałek.
WITAM!
Zadaj sobie trudu i znajdź ten numer, Jasio i Pasio, czekają...
pzdr
Zadaj sobie trudu i znajdź ten numer, Jasio i Pasio, czekają...
pzdr
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Niestety jedyne co jestem w stanie zrobić, to będąc w sklepie szukać takiej folii i wtedy coś się dowiedzieć, bo w ręce miałem gołe rolki.
Patrzyłem w jakimś sklepie online wzrokowo, po zdjęciach szukając w produktach 3M, ale nie znalazłem jak na razie.
Patrzyłem w jakimś sklepie online wzrokowo, po zdjęciach szukając w produktach 3M, ale nie znalazłem jak na razie.
Dobry
Dziękuje wszystkim za pomoc
Prawdopodobnie "zaniedługo" uda mi się obmierzyć folię z Jana na wydziale.
Jak będę miał wyniki to się podzielę
Pozdrawiam

Dziękuje wszystkim za pomoc

Prawdopodobnie "zaniedługo" uda mi się obmierzyć folię z Jana na wydziale.
Jak będę miał wyniki to się podzielę

Pozdrawiam

Witam!
Obmierz, proszę, abyśmy mogli stosować tę folię, bez obawy do n.p. 500 V
pzdr
Obmierz, proszę, abyśmy mogli stosować tę folię, bez obawy do n.p. 500 V
pzdr
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Tak wygląda wspomniana folia 3M:
Dobry
Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to we wtorek, lub we czwartek będzie folia sprawdzona pod kątem pomiaru izolacji, omomierzem induktorowym na 500V i być może na 1000V, może jeszcze przenikalność elektryczna dojdzie.
Jak będzie to się pochwalę i dodam zdjęcia stanowiska.
Jutro postaram się we własnym zakresie przeprowadzić próbę wytrzymałości (może jeszcze zrobię pomiar prądu upływu przez folię) przy napięciu conajmniej 1kV.
Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie folia z rękawa kucharskiego którą mam to folia PET o grubości ok. 17-22 um (pomiar suwmiarką to: kilkadziesiąt warstw folii, podziałka suwmiarki 0,05mm).
Żeby nie było wątpliwości: nie wiem jak zmienią się parametry po kilku/kilkunastu latach pracy takiej folii jako izolacji w TG, może wcale, a może się bardzo zmienią.
Pozdrawiam

Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to we wtorek, lub we czwartek będzie folia sprawdzona pod kątem pomiaru izolacji, omomierzem induktorowym na 500V i być może na 1000V, może jeszcze przenikalność elektryczna dojdzie.
Jak będzie to się pochwalę i dodam zdjęcia stanowiska.
Jutro postaram się we własnym zakresie przeprowadzić próbę wytrzymałości (może jeszcze zrobię pomiar prądu upływu przez folię) przy napięciu conajmniej 1kV.
Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie folia z rękawa kucharskiego którą mam to folia PET o grubości ok. 17-22 um (pomiar suwmiarką to: kilkadziesiąt warstw folii, podziałka suwmiarki 0,05mm).
Żeby nie było wątpliwości: nie wiem jak zmienią się parametry po kilku/kilkunastu latach pracy takiej folii jako izolacji w TG, może wcale, a może się bardzo zmienią.
Pozdrawiam

- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Nie chcę Wam lać trucizny w ucho (
) ale Zenobiusz napisał, że ta folia jest mocno rozciągliwa. Wg mnie to poważna wada. Zastosowanie folii o podobnych właściwościach kosztowało mnie kiedyś przebiciem w trafie i zmarnowaniem dziesiątków godzin nawijania. Po pierwsze, w zależności od siły owijania, będzie miała niekontrolowaną grubość a po drugie nawijając z dużą siłą można spowodować jej lokalne nagniecenie drutem (to się stało w moim trafie). Wg mnie folia powinna być cienka ale twarda. Taką idealną folią jest mylar. Robi się z niego np. membrany do elektrostatów.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To nie szkodzi, bo i tak na chwilę obecną nie wiadomo, gdzie taką folię kupić.
Poza tym jest ona co prawda rozciągliwa, ale do rozciągnięcia należy użyć sporej siły. Nie ma szans żeby stało się to przypadkiem.
Nie wiem tylko czy po prostu nie jest za cienka, bo na takiej rolce jest jej naprawdę dużo (w sensie długości).
Myślę że gdybym dorwał rolkę dałbym radę wykonać jakieś testy wytrzymałości elektrycznej, ojciec gdzieś w klamotach miał stary ruski miernik izolacji.
Poza tym jest ona co prawda rozciągliwa, ale do rozciągnięcia należy użyć sporej siły. Nie ma szans żeby stało się to przypadkiem.
Nie wiem tylko czy po prostu nie jest za cienka, bo na takiej rolce jest jej naprawdę dużo (w sensie długości).
Myślę że gdybym dorwał rolkę dałbym radę wykonać jakieś testy wytrzymałości elektrycznej, ojciec gdzieś w klamotach miał stary ruski miernik izolacji.
Trochę mało. Żeby miało ręce i nogi musiałby mieć z 5kV.jerziszek pisze: omomierzem induktorowym na 500V i być może na 1000V, może jeszcze przenikalność elektryczna dojdzie.
(...)
Jeżeli ktoś mi wyśle taką folię, mogę pomierzyć (do 100kV).
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Nie ma takiej potrzeby. Jak sobie przypominam, to napięcie próby między uzwojeniami to 4kV.KaKa pisze: Jeżeli ktoś mi wyśle taką folię, mogę pomierzyć (do 100kV).