Kondensator 470 000uF 6.3V co moge z nim zrobic?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Kondensator 470 000uF 6.3V co moge z nim zrobic?

Post autor: matmax426 »

Ostatnio zlitowałem sie na allegro nad kondensatorem 470 000uF 6.3V i nie mam pomysłów do czego mogę go użyć, pomożecie?

Dałem taki sam temat na forum "jest.ich.w.triodzie.trzy.pl" ale temat z niewiadomych przyczyn został przeniesiony do kosza po jednej niebyt pomocnej odpowiedzi...
Mam nadzieje że tu nie spotka mnie nic podobnego ;)
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Kondensator 470 000uF 6.3V co moge z nim zrobic?

Post autor: Furman Zenobiusz »

Podobnego rzędu pojemności używam do współpracy z baterią słoneczną.
Zasada działania prosta - bateria o niskiej wydajności prądowej, źle znosi łączenia równoległe/szeregowe, ale daje radę podładować kondensator. Gdy napięcie na nim osiągnie pewną wartość progową, włącza się przetwornica step-up, podładowuje zmagazynowaną energią akumulator aż do osiągnięcia dolnego napięcia progowego (około 1,5V) i cykl zaczyna się od nowa.
komornik12

Post autor: komornik12 »

Cześć

Takie kondensatory (no i troszkę pojemniejsze) były stosowane jako zasilacz pamięci np. w magnetowidach. Znajź ich jeszcze kilka, dynamo od roweru i zrob sobie latarkę kieszonkową. Taki ledzik pobiera niewiele :) Po uformowaniu kondensatorów (razem 4F) miałem bardzo ekologiczne źródło światła :)

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

komornik12 pisze:Takie kondensatory (no i troszkę pojemniejsze) były stosowane jako zasilacz pamięci np. w magnetowidach. Znajź ich jeszcze kilka, dynamo od roweru i zrob sobie latarkę kieszonkową. Taki ledzik pobiera niewiele Po uformowaniu kondensatorów (razem 4F) miałem bardzo ekologiczne źródło światła
Mam już coś takiego na serwomechanizmie ze loadera paintballowego i kondensatora 10000uF. Fakt, świeci tylko jak kręcę serwo, ale mam zamiar w przyszłości wyposażyć go w akumulatorki.
Kondensator 0.470F ma jedna przywarę, jest dość duży i ciężki jak na ręczna latarkę, ale sam pomysł mi się podoba :)
Może jeszcze jakieś propozycje?
Załączniki
led1.jpg
led2.jpg
Ω µ Π φ α β ε ω
komornik12

Post autor: komornik12 »

Cześć

Ciężki? Nie mialem tu na myśli historycznych, tylko wspólczesnych :) Taki mały cylinderek 2cm wysokości i 1cm szerokości :)
O mam pomysł, ale jeszcze jeden Ci potrzebny :)

Pozdrawiam Maciej
traxman

Post autor: traxman »

Ale taki pastylkowy elektrolit ma dużą ESR.... i raczej nadaje się do poboru małego prądu rzędu uA np. do podtrzymania pamięci statycznej lub zegara czasu rzeczywistego (tak jak w magnetowidzie.) Co innego jeżeli masz kondensator z niskonapięciowego zasilacza impulsowego, ten niestety ma spore gabaryty i najczęściej wyprowadzenia w postaci klem.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

komornik12 pisze:O mam pomysł, ale jeszcze jeden Ci potrzebny
jak będzie trzeba to się poszuka hihi ;)
Ostatnio wymontowałem z jakiegoś videa malutki kondensator 47000uF 5,5V i dołożyłem do latarki kturą przedstawilem w tym temacie (jest tam już kondensator 10000uF 16V) ale nie zauwarzyłem istotnej zmieny w działaniu ;)

dodaje fotkę tegoż kondensatora, dla porównania położyłem obok fiolkę cyny

Błędy ortograficzne i brak znaków interpunkcyjnych!
Załączniki
kond.jpg
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

matmax426 pisze:Ostatnio zlitowałem sie na allegro nad kondensatorem 470 000uF 6.3V i nie mam pomysłów do czego mogę go użyć, pomożecie?
Niestabilizowany zasilacz +5V do komputera na TTLach? :) Podstawowym zastosowaniem takich kondensatorów były właśnie zasilacze dużych urządzeń cyfrowych w epoce TTL.
ODPOWIEDZ