Transforamtory - dwa zamiast jednego ??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transforamtory - dwa zamiast jednego ??
Witam
Mam zamiar zastosowac 2 trafa głośnikowe mniejszej mocy zamiast jednego do wzmacniacza SE z triodą (np. 6s33s). W zwiazku z tym zastanawiam sie nad wadami z zaletami takiego rozwiązania. Zastanawiam się czy do obliczeń przyjąc połaczenia szeregowe czy równoległe (zwłaszcza uzwojenia pierwotne)?
Jestem na etapie projektowania wzmacniacza i będe wdzięczny za wszelkie rady i uwagi.
Pozdrawiam
Mam zamiar zastosowac 2 trafa głośnikowe mniejszej mocy zamiast jednego do wzmacniacza SE z triodą (np. 6s33s). W zwiazku z tym zastanawiam sie nad wadami z zaletami takiego rozwiązania. Zastanawiam się czy do obliczeń przyjąc połaczenia szeregowe czy równoległe (zwłaszcza uzwojenia pierwotne)?
Jestem na etapie projektowania wzmacniacza i będe wdzięczny za wszelkie rady i uwagi.
Pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Witam
Wydaje mi się, że jeśli nie ma obiektywnego przymusu zastosowania takiego rozwiązania to raczej dobrowolnie bym go nie stosował.
Jako obiektywny przymus rozumiem np. posiadanie rdzenia o wymiarach, które nie pozwalają złożyć jednego transformatora lub posiadanie już gotowych traf, z których biorąc pod uwagę ich parametry daje się złożyć jedno bez konieczności nawijania zupełnie nowego transformatora.
Gdybym jednak rozważał celowe nawijanie i łączenie dwóch traf to nic pozytywnego nie przychodzi mi do głowy.
Wydaje mi się, że jeśli nie ma obiektywnego przymusu zastosowania takiego rozwiązania to raczej dobrowolnie bym go nie stosował.
Jako obiektywny przymus rozumiem np. posiadanie rdzenia o wymiarach, które nie pozwalają złożyć jednego transformatora lub posiadanie już gotowych traf, z których biorąc pod uwagę ich parametry daje się złożyć jedno bez konieczności nawijania zupełnie nowego transformatora.
Gdybym jednak rozważał celowe nawijanie i łączenie dwóch traf to nic pozytywnego nie przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Witam
Gsmok, dzięki za odpowiedź.
Problem powstał w momencie kiedy została mi złożona poropozycja sprzedazy dwóch traf zamist jednego wiekszej mocy. Argumenty przemawiajace za dwoma sa wedlug mnie nie do końca zrozumiale (poza ceną). Noszę się z zaimarem własnoręcznego nawinięcia traf (mam już w tym temacie pewne doświadczenie). Może ktoś z forumowiczów ma w tym temacie doświadczenia (2 czy 1)?
Gsmok, dzięki za odpowiedź.
Problem powstał w momencie kiedy została mi złożona poropozycja sprzedazy dwóch traf zamist jednego wiekszej mocy. Argumenty przemawiajace za dwoma sa wedlug mnie nie do końca zrozumiale (poza ceną). Noszę się z zaimarem własnoręcznego nawinięcia traf (mam już w tym temacie pewne doświadczenie). Może ktoś z forumowiczów ma w tym temacie doświadczenia (2 czy 1)?
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Mysle, ze trzy trafa beda najlepsze. Aby uzyskac duza moc np. silnikow w tartakach uzywa sie trzech faz. Wzmacniacze trzyfazowe sa znacznie lepsze i mocniejsze od zwyklych powszechnie spotykanych. Problemem jest tylko przesuwnik fazy nie o 180 a 120st. Ale to da sie zrobic. Efekty wspaniale!!!
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
- jdubowski
- moderator
Dawno sie tak nie uśmiałem;)senicz pisze:Wzmacniacze trzyfazowe sa znacznie lepsze i mocniejsze od zwyklych powszechnie spotykanych. Problemem jest tylko przesuwnik fazy nie o 180 a 120st. Ale to da sie zrobic.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Witaj hoosar
Tutaj masz bardzo ciekawe opracowanie tematu dwóch transformatorów:
http://republika.pl/kskolisz/trafa.htm
pozdrawiam
Tutaj masz bardzo ciekawe opracowanie tematu dwóch transformatorów:
http://republika.pl/kskolisz/trafa.htm
pozdrawiam
jesli polaczysz pierwotne rownolegle to zchrzanisz ind. pierwotnego (spada 2x) i pa pa bas i witajcie znieksztalcenia. jesli polaczysz rownolegle to zsumujesz ind. rozproszenia (zakladajac ze przekladnia dobrana jest tak aby utrzymac zaplanowane obciazenie) no i pa pa tony wysokie. jednym slowem i tak zle i tak niedobrze. rozdzielanie traf ma sens we wzmacniaczach wielopasmowych - wtedy masz osobne trafa na bas, srednie i wysokie (lub inaczej subbas, bas+srednie, srednie+wysokie). kazdy mozna wtedy wysrubowac bo odpadaja cholerne kompromisy szerokopasmowych konstrukcji.
304tl
304tl
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Przepraszam nie moglem sie powstrzymac.
2 trafa powiadasz? ale w pp czy solo? bo jak pp to sie nasyca i klapa. Mozesz oczywiscie 2Xsolo ale sprawnosc 25% i tez klapa.
Daj sieciowy jako glosnikowy i juz.
Pozdrawiam i przepraszam za ten zart Wlodek
2 trafa powiadasz? ale w pp czy solo? bo jak pp to sie nasyca i klapa. Mozesz oczywiscie 2Xsolo ale sprawnosc 25% i tez klapa.
Daj sieciowy jako glosnikowy i juz.
Pozdrawiam i przepraszam za ten zart Wlodek
Zgadzam sie z wiekszascia wypowiedzi forumowiczow, na teamt laczenia traf wyjsciowych. Chcialbym przypomniec ze problem powstal w momencie oferty sprzedazy traf 2 zamiast 1 na Warszawskim Volumenie przez osobe oferujaca elementy do wzmacniaczy lampowych. Argumenty tego pana sa dla mnie niezrozumiale, a wymiana pogladow byla jednostronna, w zwiazku z tymi watpliwosciamu rozpoczalem ten watek. A moze jednak sa jakies techniczne argumenty "2 zamiast 1" :] ?
- jdubowski
- moderator
Czyżby tą osobą był dobrze znany pewnej części forumowiczów Pan Florian?hoosar pisze: problem powstal w momencie oferty sprzedazy traf 2 zamiast 1 na Warszawskim Volumenie przez osobe oferujaca elementy do wzmacniaczy lampowych.

-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ja Pana Floriana dosc dobrze znam. Dostarczam mu czasami ciekawe i rzadkie lampy pewnie drogie? ale co tam.
Co traf to ten temat dokladnie przerobilem jakies 20 lat temu. Oczywiscie prawie nic nie pamietam z problemu ale pamietam jedno od traf zdaleka i tyle. Dobre trafo na peramaloyu kosztuje tyle co cale kino domowe i chyba brak chetnych bo jakos nie widac ofert. jest jeszcze kilka materialow np. armco ale tez drogie choc nie tak czule na uderzenia i podobne jak permal. Nie bede tu robil wykladu z produkcji blach ani orietacji domen magnetycznych bo to kazdy wie ale jeszcze raz przypomne tylko toroidy i na rdzeniach 3-5 razy wiekszej mocy od nominalnej dla zasilaczy sieciowych. No i chyba tylko toral jest ta firma do ktorej warto pisac o zrobienie takich traf.
Co traf to ten temat dokladnie przerobilem jakies 20 lat temu. Oczywiscie prawie nic nie pamietam z problemu ale pamietam jedno od traf zdaleka i tyle. Dobre trafo na peramaloyu kosztuje tyle co cale kino domowe i chyba brak chetnych bo jakos nie widac ofert. jest jeszcze kilka materialow np. armco ale tez drogie choc nie tak czule na uderzenia i podobne jak permal. Nie bede tu robil wykladu z produkcji blach ani orietacji domen magnetycznych bo to kazdy wie ale jeszcze raz przypomne tylko toroidy i na rdzeniach 3-5 razy wiekszej mocy od nominalnej dla zasilaczy sieciowych. No i chyba tylko toral jest ta firma do ktorej warto pisac o zrobienie takich traf.
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Napisz konkretnie o jaką końcówkę Ci chodzi i jakie to są transformatory.
Transformatory można łączyć szeregowo i równolegle.
Z braku jednego konkretnego jest to półśrodek ale daje dobre efekty.
Jest to opisane w książce A.Witworta " Amatorskie Wzmacniacze Elektroakustyczne".
I nie przejmuj się postami.
Włodzimierz.
Transformatory można łączyć szeregowo i równolegle.
Z braku jednego konkretnego jest to półśrodek ale daje dobre efekty.
Jest to opisane w książce A.Witworta " Amatorskie Wzmacniacze Elektroakustyczne".
I nie przejmuj się postami.
Włodzimierz.