Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

satch
100...124 posty
100...124 posty

Re: Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego

Post autor: satch »

Marvel: co do lepszej filtracji, zgoda. można dowiercić dodatkowy otwór i się przylutować;]
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

A że tak zapytam to jaka jest wartość rezystora R8 (Rf) i czy D1 i D2 to są zenerki na 12V ?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Wartość Rf zależy od wzmacniacza, w którym montujesz pętlę. Jeśli jest to sprzęt z wysokim Ua, np 470VDC, to trzeba za pomocą Rf zbić napięcie tak, żeby nie przekraczać maksymalnego napięcia kondensatora 22uF na płytce pętli. Pisałem już o tym. Zenerki się zgadzają.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: massaada »

Witam

Czy wiadomo jakie wartości przyjmuje R2 i R13 :?:
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tak. J to jumper, czyli zworka.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
satch
100...124 posty
100...124 posty

Ja tam na schemacie nie widzę R2 i R13;)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

satch pisze:Ja tam na schemacie nie widzę R2 i R13;)
Zwory na schematach czesto rysuje sie jako rezystory. W produkcji uzywane sa w tym celu rezystory 0R.
Tu akurat mozna w tych miejscach wymienic zwory na rezystory o niezerowych wartosciach dla zmiany pewnych parametrow pracy ukladu.
Aleksander Niemand
100...124 posty

http://easyelectronics.ru/izgotovlenie- ... r-dva.html
Dla tych którzy lubią poeksperymentować przy tworzeniu PCB. To na czym koleś drukuje mozaikę, to tzw "podlepka" czyli to na czym jest przyklejony papier samo przylepny. Z reguły zawsze to wyrzucamy, tutaj doskonale spełnia swoje zadanie do przenoszenia mozaiki na laminat. Robiłem testy w uczelnianym laboratorium, niestety podobnego efektu nie uzyskałem (wina "podlepki", temperatury ?). Podobne wyniki uzyskuję przy wykorzystaniu papieru fotograficznego (błyszczącego) o gramaturze max 170 (z grubszymi jest problem, drukarka się dusi). Zainteresowanych zachęcam do przetestowania, efekty zblizone do fotolitografii.
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

Jeszcze nie drukowałem na podlepce. Mam jej bardzo dużo. W wekend spróbuję i zobaczymy czy będą takie efekty jak tu.
satch
100...124 posty
100...124 posty

Z mojej strony mogę podpowiedzieć, że należy utrzymywać temp. na poziomie 160 stC. Dla lepszego efektu, zaraz po ściągnięciu płytki z grzejnika/laminarki można płytkę zanurzyć w wodzie, po to aby toner ostygł i dopiero po tym zabiegu ściągnąć "podlepkę". Gorący toner jest lepki i może trudno odchodzić od "podlepki". Niektórzy wsadzają PCB do zamrażalnika, ponoc efekty są bardzo obiecujące :). Jednak ja preferuje najtańszy papier foto (błyszczący) o gramaturze do 170.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: nerwus »

Ja zawsze drukuje na kredowym, na drukarce HP LJ4000, wydruk jest powolny i bardzo dokładny i można sobie ustawić ilość toneru. Prasuję żelazkiem na najwyższej temperaturze przez kartkę papieru, ewentualnie później przejadę jeszcze bezpośrednio po kredowym i widzę dokładnie czy wszędzie przyległ toner. Potem z gorąca płytką idę pod kran i pod letnia wodą moczę papier. Szybko nasiąka i można go od razu zdejmować, potem szczoteczka delikatnie albo palcami usuwam pozostałości papieru z pomiędzy ścieżek i otworów w padach. Zawsze wychodzi ekstra.

Myślałem nad tym żeby wyciągnąć kartkę od razu za bębnem bez przechodzenia przez fuser, ewentualnie przepuścić przez niedogrzany fuser żeby toner się nie sypał i wtedy prasować. Ale dotychczasowa metoda którą stosuje jest na tyle wystarczająca że takie zabiegi to wykonać mogę tylko z ciekawości jak będę miał za dużo czasu.

Dobre efekty daje też przeczyszczenie płytki przed termotransferem papierem wodnym albo nawet grubszym, dwa kawałki potarte o siebie żeby mniej drapało, potem czyszczenie tego jakimś acetonem. Taka chropowata powierzchnia miedzi bardziej wciągnie toner i powinien on przylgnąć bardziej niż do gładkiej powierzchni. Można też lekko zużytą gąbka do mycia naczyń to zrobić, nawet lepiej niż papierem.
baniasty
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: baniasty »

Co do płytek to od żelazka każdy zaczyna zapewne, co do papieru to również każdy ma własne doświadczenie eksperymentów. Wracając do tematu próbowałem z tym papierem od naklejek samoprzylepnych i rzeczywiscie toner całkowicie odchodzi od papieru - pierwsze próby były obiecujące, jednak żelazko raczej odpada (przynajmniej mnie nie wychodzi jak powinno) myśle że potrzebny jakiaś mały laminator i bedzie ok.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

baniasty pisze:pierwsze próby były obiecujące, jednak żelazko raczej odpada (przynajmniej mnie nie wychodzi jak powinno)
A dlaczego? Co się dziej? Możesz rozwinąć?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
satch
100...124 posty
100...124 posty

Marvel: kilka postów wyżej zamieściłem odnośnik, przeczytaj wszystko w co jest pod nim i zapraszam do dyskusji:)
Zamiast matowić płytkę papierem wodnym, można płytkę przepłukać w roztworze trawiącym. Wówczas również otrzymamy zmatowioną powierzchnię, która umożliwi lepszą adhezję tonera do laminatu.
Co do papieru kredowego, na początku swojej działalności z PCB stosowałem metodę bazującą na papierze kredowym, jednakże fatalnie (jak dla mnie) radziła sobie z większymi powierzchniami miedzi, trzeba było markerem poprawiać niemalże za każdym razem. Zastosowanie papieru błyszczącego (opisanego wyżej) całkowicie wyeliminowało użycie markera w celu korygowania usterek powstających podczas usuwania nadmiaru papieru z laminatu.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: nerwus »

Może kiepski papier kredowy Ci się trafił. Dzięki uprzejmości pani z hurtowni dostałem po 2-3 arkusze różnych kredówek, trafiłem na jedną świetną i kupiłem całą ryzę. Nic z papierem nie odchodzi na oryginalnym tonerze HP. Każdy ma swoją metodę i moja kredowo żelazkowa daje świetne efekty, największa płytka jaką robiłem to A4 skrócona z długości o ok 2 cm. Nic nie trzeba było poprawiać, pomieszane smd z przewlekanymi. Ale chyba spróbuje tego podkładu z papieru samoprzylepnego, do scalaczków w obudowach czterorzędowych SMD może być idealny. I spróbuje żelazkiem ale przez kartkę papieru.
Myślałem nad zrobieniem laminarki ze starego fusera z jakiejś drukarki a mam tego sporo, napęd na jakiejś krokówce, ładnie to zrobić i można grzać.

Ale trochę odbiegliśmy od tematu pętli.
ODPOWIEDZ