Moj pierwszy projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Moj pierwszy projekt

Post autor: TooL46_2 »

Na siatkach S2 (po zmianie rezystorow) mam teraz 320V. Na anodach jest 325V. Preamp jest po prostu zasilany z prostownika na krzemie, a koncowka na lampie. Moc wiec bedzie nizsza :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

TooL46_2 pisze:Preamp efektywnie jest zasilany z 380V.
A fakt, ty tylko inwerter zasilałeś z niższego napięcia?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

TooL46_2 pisze:Preamp jest po prostu zasilany z prostownika na krzemie, a koncowka na lampie.
Skoro i tak grzebiesz w tym sprzęcie, to może spróbuj wyjąć lampę prostowniczą i przepiąć zasilanie końcówki na prostownik krzemowy. Ciekawe, czy będzie różnica...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

painlust pisze:A fakt, ty tylko inwerter zasilałeś z niższego napięcia?
Oczywiscie, ze blad na schemacie :? Tylko ja tak potrafie... Inwerter jest tez zasilany z 380V. Moj blad.
Marvel pisze:może spróbuj wyjąć lampę prostowniczą i przepiąć zasilanie końcówki na prostownik krzemowy
Ok. Sprobuje. Tylko punkt pracy koncowki bede musial zmienic. Polutuje moze cos jutro, bo dzis u mnie pozno, a jutro do pracy.

Przy okazji -- gdzies byl watek o tym, jak skalowac w gore/dol charakterystyki anodowe przy zmianie napiecia na S2, ale nie moge sie doszukac -- ma ktos moze na podoredziu? Jak sobie poradzic ze zbyt wysokim napieciem na S2? Olac po prostu? Bo przy 380V to wyjdzie mi pewnie z 360V na S2, co nawet przy 30V na katodzie (strzelam) da mi 330V, co jest wiecej niz max 310V wg katalogu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TooL46_2 pisze:Ok. Sprobuje. Tylko punkt pracy koncowki bede musial zmienic.
Nic nie zmieniaj. Zmierz tylko prąd na Rk końcówki, czy nie przekraczasz Pamax. Jeśli nie, to uderz w struny parę razy bez korygowania punktu pracy. G2 też olej na chwilę. Seryjne wzmacniacze mają Rg2 po 100 omów a na anodach po 400V i nic się wielkiego nie dzieje...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tak zrobie. Dam znac, co mi wyjdzie ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

TooL46_2 pisze:Na siatkach S2 (po zmianie rezystorow) mam teraz 320V. Na anodach jest 325V. Preamp jest po prostu zasilany z prostownika na krzemie, a koncowka na lampie. Moc wiec bedzie nizsza :)
To jakbys zrobil samochod z napedem na przednie kola i silnik umiescil za tylnymi....czyli wez i odwroc tak jak Marcin napisal.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Staralem sie po prostu nie przekraczac wartosci katalogowych... Jutro sprobuje (zobacze, jak z czasem :?) przelutowac i dam znac :)

Dziekuje wszystkim za pomoc! :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

TooL46_2 pisze:Staralem sie po prostu nie przekraczac wartosci katalogowych... Jutro sprobuje (zobacze, jak z czasem :?) przelutowac i dam znac :)

Dziekuje wszystkim za pomoc! :)
I chwali ci sie to ale cos gdzies nie bardzo ten tego, no wie pan, cos z czyms sie po prostu nie lubi...
Aleksander Niemand
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Tak to bywa, jak się komuś wydaje, że warto wyważać otwarte drzwi. Ja tam dużo nie liczę, kopiuję istniejące rozwiązania i działa prawie zawsze. Końcówka to końcówka, trzeba było skopiować toczka w toczkę z jakiejś seryjnie produkowanej, gdzie napięcia występujące są zbliżone i "tadam!!!" jak mówi moja 2,5 letnia córka której uda się posadzić misia, który jest tak sztywny, że posadzić go nie sposób.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Koncowki jeszcze nie przelutowalem... Bede probowal cos zdzialac w weekend -- niezbyt mialem czas ostatnio:? Ale Jethro zainspirowal mnie, by szybko sprawdzic, czy cos mi sie nie wzbudza.

Rzuccie prosze okiem na YT (sorry za jakosc, ale bylo krecone iPodem a potem YT to skompresowal cho...nie). Oscyloskop wpialem za drugim stopniem -- sygnal pobierany prosto z kondensatora sprzegajacego. Ustawienia oscyloskopu:
podstawa czasu -- 2us (mikro sekundy)
czulosc: 0.1V/div

Jak widac na filmie (mam nadzieje) -- wejscie jest zwarte z masa. Przy gale Gain na godzinie 12 wszystko wyglada w miare ok. Wystarczy przejsc powyzej 'sygnal' przesuwa sie w dol i mozna zaobserowawac jakies drgania. Amplituda nie jest jakas strasznie wielka, ale niepokoi mnie to przesuniecie sygnalu w dol...

Pytanie -- czy takie cos ma prawo powodowac takie a nie inne zachowanie wzmacniacza? Czy w ogole mozna traktowac cos takiego w kategorii wzbudzenia wzmacniacza? Jesli tak, to czy macie jakies pomysly:
1/ skad sie to wzielo? (projekt czy wykonanie)
2/ jak to wyeliminowac?

Z gory dzieki za pomoc!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

YT krzyczy "This video is private", zmien na "public".
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Sorry, pierwszy wrzut :) i od razu wtopa. Zmienilem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przelutowalem koncowke i, niestety, dalej mam to samo. Napiecia w koncowce: Ua -- 440V, Ug2 -- 420V, Uk -- 22.5V. Zasilanie preampu skoczylo do 410V.

Czy brak odpowiedzi na 'filmik' mam rozumiec, ze to nie jest wzbudzenie? Czy moja 'metodologie badan' mozna sobie w buty wsadzic, by byc wyzszym? ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wg. mnie na filmie widać po prostu szum.

A co do samego wzmacniacza, to chyba nadszedł moment na rozebranie preampu i zbudowanie normalnego Atomika. Jeśli zadziała, to wtedy możesz wrócić do eksperymentów.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ