Super, tylko jedna skucha: nie ma dojścia do trymerka, bo kondensator jest od niego wyższy a z drugiej strony jest ścianka chassis...siedem pisze:Projekt w EAGLE (jeszcze nie zweryfikowany)
Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pętla krzemowa do wzmacniacza lampowego
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Zauważyłem w trakcie dodawania, ale dzięki za podpowiedź
. Obudowa rezystora 100k do zamiany i na razie nic więcej nie zauważyłem.

A jak z tym punktem B+ w schemacie pętli
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Przeciez to zasilanie tej petlisatch pisze:Doczytałem gdzieś, że punkt ten B+ należy podłączyć do odwracacza fazy.

B+ podlaczasz pod HT. W watku (moglbys podlinkowac?)m z ktorego wkleiles ta petle, Marvel na pewno tlumaczy, jakie masz miec napiecie na drenie. Znajac prady pobierane przez oba tranzystory dobierasz Rf tak by na drenach miec odpowiednie napiecie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Niezupełnie. Tranzystory działają od 20V do kilkuset natomiast Rf dobiera się tak, żeby B+ nie zbliżało się zbytnio do maksymalnego napięcia kondensatora 22uF. W oryginale jest kondensator na 450V a u nas można kupić właściwie maks. na 400V, więc na płytce, za Rf, powinno być maksymalnie 350VDC.
A z inwerterem w Atomie SE 5W faktycznie może być kłopot...
A z inwerterem w Atomie SE 5W faktycznie może być kłopot...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pospieszylem sie
Dzieki za wyjasnienie 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
TooL46_2: Ten inwerter wziąłem z instrukcji pętli http://home.comcast.net/~jbjdav26/Loop% ... %201B4.pdf
Na str. 1 i 2 jest napisane, że punkt B+ czyli zasilanie pętli należy podpiąć do PI (phaser inwerter) , no chyba, że mój angielski jest już naprawdę na poziomie tele audio
i coś źle skumałem. Potem na str. 2 jest mini tabelka, która informuje nas jaki rezystor należy dobrać w zależności od napięcia na inwerterze. I właśnie dlatego pytam jak jest w przypadku Marvel Atomic 5W, jeżeli PI wynosi jakieś 250V to sprawa jest załatwiona (tylko gdzie ten PI??:)), znamy prąd jaki pobiera pętla i oprornik sobie dobierzemy.
Na str. 1 i 2 jest napisane, że punkt B+ czyli zasilanie pętli należy podpiąć do PI (phaser inwerter) , no chyba, że mój angielski jest już naprawdę na poziomie tele audio

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Zrozumiales dwa slowa dobrze -- PI (Phase Inverter). Z tym, ze w instrukcji ktora podlinkowales jest napisane
co nalezy rozumiec -- zasilanie dla petli pobierane jest prosto z punktu zasilania (supply) inwertera (PI) wiec chodzi o punkt HT przy inwertrze, a nie sam inwerter.The power for the loop board is tapped directly from the amp’s the PI (phase inverter) supply
Budujesz Atoma 5W wiec skad nagle mialby sie tam pojawic inwerter? Przeciez to konstrukcja SE...satch pisze:tylko gdzie ten PI??:)
O co chodzi?satch pisze:jeżeli PI wynosi jakieś 250V
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
TooL46_2: widzę, ze trafiła mi się odpowiednia osoba to przetłumaczenia tekstu:). Zatem zasilanie w przypadku Marvel Atomic 5W należy pobierać z punktu HT_DC na schemacie, tuż za Gretzem???. Co do inwertera, racja, występuje w konstrukcjach PP.
Ale jak już wspomniałem, dopiero się uczę.
Ale jak już wspomniałem, dopiero się uczę.
siedem:dzięki za ilustracje:) Nie mam więcej pytań
A ja bym akurat z tego miejsca napięcia dla petli nie pobierał...
Spadek napięcia na R16 jest żaden, więc spokojnie można wziąć napięcie z C7. A masę pętli kablem do chassis.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Lekko poprawiona PCB do pętli. W poprzedniej wersji był stojący potencjometr, który został zamieniony na leżący.
Skoro spadek na R16, jaki jest problem z braniem zasilania z miejsca które zaproponował siedem. Łatwiej będzie się wmontowac przewodem do listwy zaciskowej.
Skoro spadek na R16, jaki jest problem z braniem zasilania z miejsca które zaproponował siedem. Łatwiej będzie się wmontowac przewodem do listwy zaciskowej.
- Załączniki
-
- FX Loop.pdf
- (29.06 KiB) Pobrany 346 razy
Żaden problem, tylko za kolejnym filtrem napięcie jest prawie takie samo, za to lepiej odfiltrowane. Z kolei montowanie dwóch przewodów do jednego styku w złączu ARK to głupota, szczególnie jeśli są to przewody z napięciem anodowym.satch pisze:jaki jest problem z braniem zasilania z miejsca które zaproponował siedem.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com