Izolacja międzyuzwojeniowa

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jerziszek
25...49 postów
25...49 postów

Izolacja międzyuzwojeniowa

Post autor: jerziszek »

Witam.

We wcześniejszych wątkach na forum (których chyba już nie ma :cry: ) wyczytałem że rozbierano kiedyś kondensatory i brano z nich izolację międzyokładzinową, następnie pracowała ona jako izolacja międzyuzwojeniowa w TG i była znakomitym środkiem zastępczym fabrycznych izolacji.
Wyczytałem także o PCB (polichlorowane bifenyle), jak one są groźne :!:
Nie jestem pewien, ale czy każdy "powszechny z przed kilkunastu lat" kondensator olejowy (kilka-kilkanaście uF, U=500V lub więcej, pełna aluminiowa obudowa) ma na pokładzie PCB, czy tylko jakieś wybrańce :?:
Postaram się jak najszybciej dać zdjęcia tych kondensatorów, które mam, do oceny, czy to są te z PCB.

Oprócz papieru czy bibułki z kondensatora jest godna polecenia folia z "rękawa do pieczenia" (taka przeźroczysta, cieńka folia, łatwo się zadziera:?:
lub papier do pieczenia (ten brązowy) :?:

Pozdrawiam
Jerziszek
traxman

Re: Izolacja międzyuzwojeniowa

Post autor: traxman »

Jeżeli chodzi o PCB to w sieci można doszukać się informacji o stosowaniu ich przez konkretnych producentów i w jakich typach kondensatorów - kiedyś to przeczytałem i chyba polskich tam nie było..... zresztą w większości przypadków problem dotyczył kondensatorów z "energetyki".
Awatar użytkownika
jerziszek
25...49 postów
25...49 postów

Wolę się upewnić na forum i mieć tanią i bezpieczną metodę na zdobycie izolacji do własnych TG.
Znalazłem opracowanie odnośnie PCB w kondensatorach:
http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonly ... /sn_z4.doc
W tym opracowaniu kondensatorów Telpodu nie ma...choć nie daje mi to pewności.
Będę musiał sobie przypomnieć kto kiedyś pisał o folii z kondensatorów :idea:
A papier do pieczenia lub rękaw do pieczenia byłby dobry, czy lepiej poszukać czegoś innego :?:

Dzięki Traxman :)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Kondensatory z bibułką kondensatorowa sa czasami na złomach -przy silnikach elektrycznych. Trzeba popytac o taki "olejowy". Bedzie w nim "chlupotac "olej -w nim jest zanurzony ten kondensator/własciwy/.Po ostrożnym rozebraniu -mozna zrobic dziurkę i wypuścić olej-i potem rozebrać z blachy.
Olej wsiąknie po jakims czasie w papier -jeśli sie owinie zwijkę kondensatorowa papierem n.p.: toaletowym-może to trwac dość długo.Bez tego od-olejenia ta bibulka jest śliska i zwoje na niej się nie trzymaja dobrze.
Folia do pieczenia jest za gruba -nie wiem czy ma własność dielektryczne.Innym izolatorem jest teflon /uszczelniacz hydrauliczny/ -ale jest wąski i cienki.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Można też użyć folii poliestrowej, stosowana jest w transformatorach impulsowych na rdzeniach ferrytowych.
Ratujmy stare tranzystory!
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
Właściwym materiałem na przekładki w trafach jest ESTROFOL, niestety nie do dostania w malych ilościach, używany nie nadaje się, bo jest pognieciony.
Fakt, w latach 80-tych używano tego w ZWUT do projektów i produkcji traf impulsowych.
Obecnie używam: papier specjalny naolejony # 0,08 i 0,1 mm Mam tego jakiś zapas i mogę niewielkie ilości ( 1 mkw) odstąpić,
ceratka olejowa # 0,13 mm, śmierdząca, tak jak w.wym papiry, preszpany od # 0,15 do 0,30.
To materiały profesjonalne, a niżej amatorskie:
- papier do pieczenia Jan Niezbędny brązowy # 0,06 mm
- papier do pieczenia TESCO biały # 0,06 mm
- bibułka w arkuszach ze sklepu Papiernik na Ursynowie # 0,05
powyższe maczane w oleju transformatorowym (źródło Boguś, za co przy każdej okazji serdecznie dziękuję), chociaż ostatnio zaprzestałem tych niecnych praktyk, gdyż doszedłem do wniosku, że moje trafa nie będą pracować w wilgoci i nie chce mi się dokładać dodatkowej roboty, z nawijaniem zwój koło zwoju n.p. 1200 zw. i tak jest kupa roboty (trzeba mieć do tego tzw. anielską cierpliwość i pewną rękę i refleks szybki w nodze).
pzdr
Awatar użytkownika
jerziszek
25...49 postów
25...49 postów

Witam :)

Kondensator olejowy bez PCB zdobyłem :) , rozebrałem, bibułka jest śliska, "pachnie" olejem :roll: i się łatwiej targa niż folia z rękawa :shock:
Po szybkim namyśle na jakiś czas odrzucam bibułkę z kondensatora (czas potrzebny na odsiąknięcie oleju)
KaW :arrow: Dzięki za patent z papierem, przyda się na przyszłość, co do teflonu to jeszcze się nie wypowiem

AZ12 :arrow: Czy folia na klisze przeźroczyste (do kupienia na kserze) to nie będzie folia poliestrowa :?:

Poważnie zastanawiam się nad użyciem folii z rękawa do pieczenia (Jan Niezbędny), cieńkszy niż papier do pieczenia, wytrzymalszy na zrywanie niż bibułka, nie zmienia wymiarów przy potraktowaniu wrzątkiem.
Jak uda mi się zmierzyć wytrzymałość elektryczną to dam znać.

Pasio :arrow: Dzięki za pomoc :) Raczej teraz będę używał albo rękawa, albo papier do pieczenia + to co zdobędę w okolicznych zakładach.

Pozdrawiam :)
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Jeżeli chodzi o teflon to jest coś takiego jak "taśma profesjonalna teflonowa". Szeroka na 19mm i gruba 0.2mm, czyli grubsza i szersza od zwykłej.

Pozdrawiam
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
No niestety ten hudrauliczny uflon jest za gruby, 0,20 mm to się nadaje na przekładki między uzwojeniami, a nie warstwami.
Zwróć uwagę, że , jeśli nawijasz drutem 0,18 to musisz stosować przekładkę gubości max 0,06, inaczej to nie ma sensu.
Poluję na folię o grubości 0,01, ale takich brak, a taka do owijania zeszytów, czerwona o grubości 0,03, to nie wiadomo, jakie ma własności elektryczne, jeśli kto wie, jak zmierzyć, polecam się.
Ten tarflon (lub teflon lub uflon) o szerokości 19 mm to jest dobry do obwijania warstw uzwojeń w trafach toroidalnych.
Do transformatorstwa EI poczebny szerszy.
pzdr

ORT!!!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

pasio pisze: Zwróć uwagę, że , jeśli nawijasz drutem 0,18 to musisz stosować przekładkę gubości max 0,06, inaczej to nie ma sensu.
Jako kompletny laik w dziedzinie nawijania transformatorów zapytam: dlaczego?
_
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Czy naprawdę konieczne są takie kombinacje? I to w miejscu gdzie może to być potencjalnie niebezpieczne? Może któraś z folii lub taśm dostępnych w Eurodrut będzie odpowiednia? Zawsze można też zwrócić się do Feryster - zwykle nie ma problemów z zakupem czegoś, czego używają.
Tomek
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Przekładki nie powinny być zbyt grube w stosunku do grubości drutu, gdyż powoduje to zmniejszenie współczynnika wypełnienia okna miedzią, a więc niejako marnowanie rdzenia. Oczywiście, w warunkach amatorskich, przy jednostkowej produkcji, można to zignorować i zastosować taki rdzeń i przekładki, jakie są pod ręką, ale nieprzestrzeganie pewnych zasad może doprowadzić do absurdalnych wymiarów i kosztów trafa w stosunku do jego mocy. Tak czasem bywa w przypadku traf głośnikowych HI-FI, moc przenoszona 10 VA, a trafo na rdzeniu 600VA.
Oczywiście, że potrzeba, a nie poczeba, tak samo, jak strzelba, a nie szczelba...
pzdr
P.S. Jakie kombinacje, przecie prościej kupić rolkę Jaśka Niezbędnego w pobliskim sklepie, niż wypraszać folie w firmach.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Preszpan, tereszpan, folie Mylar, w ilościach detalicznych można kupić w firmie Eurodrut – link podawany wyżej przez Tomka. Sam kupowałem. Nie wiem czy sprzedają wysyłkowo. Najmniejsza grubość, to 0,1 mm dla preszpanu i 0,075mm dla folii Mylarowej.

Poza tym, preszpan i tereszpan, dostępne są cały czas na Allegro.

Jako izolacja między warstwowa, papier do pieczenia doskonale się sprawdza. Ewentualnie, po nawinięciu całego transformatora, można go jeszcze impregnować w stopionej parafinie, co dodatkowo zapobiega „graniu” całości.

Jeśli zastosujemy do nawijania drut w podwójnej emalii
(DNEE), a w stopniu końcowym, elektroniczne zabezpieczenie przed przepięciami, (diody, warystory, transile), możemy być spokojni, nic złego się nie stanie.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
W Eurodrut minimalne zamówienie w sklepie internetowym, to 100 zł, nawet dla małych firm to za dużo, nie mówiąc o amatorach, gdy czasem potrzeba materiału za 10 zł.
Poza tym nie zaobserwowałem tam, ani nigdzie indziej w PL, preszpana, tereszpana, (ew. preszpanu, tereszpanu),o grubości 0,1 mm.
Zaczynają się od 0,15 mm, mam takie w W-wie.
O drutach DNE:
Los amatora ciężki jest: ostatnio ogólnie niemiła Pani w hurtowni drutu opieprzyła mnie, że przychodzę raz na miesiąc i kupuję 0,5 kg drutu. Dziwi mnie jej negatywny stosunek do mnie, gdyż nigdy nie widziałem tam klienta, na jej miejscu cieszył bym się z każdej mojej wizyty. No, ale, żeby zaspokoić moje małe potrzeby, należy wstać i nasadzić szpulę drutu na wieszak, z którego spada sam na wagę, ze sprytnym ustrojstwem z drutu, aby się nie roz... potem zważyć na dokładnej wadze, związać i wystawić fakturę. Jednym słowem kupa (sorki) roboty, lepiej nic nie robić i żyć w nędzy.
pzdr i życzę owocnego nawijania i izolowania
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Jeżeli mowa o Eurodrucie na Brechta to znam. Klient detaliczny to dla nich kłopot a przynajmniej tak się zachowują.
Ale chciałem w innej kwestii. Jeżeli kolegom potrzeba to mogę wspomóc doskonałej jakości folią typu estrofol 0.05 mm o szerokości ok 27 mm i 64 mm. Kolega Nuncjusz zna ten produkt (na marginesie - pozdrawiam). Folia jest sprowadzana w niewielkich ilościach i dlatego nie jest tania: 1 zł/mb. Jest to produkt profesjonalny i nie trzeba kombinować z Janem. Niezbendnym :wink:
Ew. szczegóły na PW.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ