Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?

Post autor: george6 »

OK!! Zeskanuj ...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Z Re 1/92 jest jeszcze jeden problem który zauważyłem dopiero przy skanowaniu.
Po pierwsze, brakuje mi także przedostatniej strony, co razem z okładką zwiększa liczbę brakujących stron do 6.
Po drugie, myślałem że w środku była jakaś wkładka, bo numeracja stron skacze z 16 do 33. Tymczasem były tam normalne artykuły i stron tych niestety na chwilę obecną nigdzie nie widzę, chociaż jeszcze szukam.

EDIT: Zeskanowałem te dwa numery, a w zasadzie jeden i to co zostało z drugiego... Wrzucę gdzieś jutro z rana, bo może przy okazji znajdą się brakujące strony.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Wprawdzie to nie Radioamator, ale przypadkiem mi wyskoczyło trochę podobnej literatury:
http://www.diagram.com.ua/english/library/
Tomek
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomasz Gumny pisze:Wprawdzie to nie Radioamator, ale przypadkiem mi wyskoczyło trochę podobnej literatury:
http://www.diagram.com.ua/english/library/
Całkiem fajnie...no może niech ktoś inny zajmie się archiwizacją innych czasopism i zebraniem ich na swoim dysku......
Ja mam zamiar skompletować wszystko to , co w okresie PRL i nieco później było wydane u nas w kraju...
Jak chyba wszyscy zdają sobie z tego sprawę , nie da się tego zrobić " ad choc"
Każdy nowy numer RADIOAMATORA lub RADIOELEKTRONIKA który trafi w moje ręce zostanie zeskanowany i dołączony do kolekcji istniejącej na moim CHOMIKU...
Bardzo proszę wszystkich zainteresowanych uzupełnieniem tworzonej bazy , o analizę posiadanych zasobów i włączenie się do akcji kompletacji Naszej Polskiej Literatury"
Odpowiem na wszystkie maile....

jmielcarek@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

george6 pisze:Bardzo proszę wszystkich zainteresowanych uzupełnieniem tworzonej bazy
Mam niemal wszystkie numery Re z lat 1979..88, z tym że 84, 85, 86 oprawione. Niestety nie mam skanera, ale mogę podesłać do skanowania.
Tomek
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Z przyczyn technicznych od dwóch dni nie mogę upnąć skanów, coś mi Internet przymula i przerywa wrzucanie większych plików (mam niespecjalnie szybki upload).
Spróbuję rano z innego łącza, może pójdzie sprawniej.
Tymczasem przytargałem dalsze roczniki, postaram się zrobić listę tego co jest.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomasz Gumny pisze:
george6 pisze:Bardzo proszę wszystkich zainteresowanych uzupełnieniem tworzonej bazy
Mam niemal wszystkie numery Re z lat 1979..88, z tym że 84, 85, 86 oprawione. Niestety nie mam skanera, ale mogę podesłać do skanowania.
Jeśli nie sprawi Ci to za wiele kłopotu, to podeślij do skanowania nr 1 i 6 z 1979, nr 7,8,11 i 12 z rocznika 1981, numery 1,2,3,9,10,11 i 12 z rocznika 1982 i numery 1,2,3 i 4 rocznika 1983...
Po zeskanowaniu pożyczone numery odeślę bezzwłocznie...
Dzięki pomocy kolegi "geguś" uzupełniłem braki rocznika 1991 i do kompletu brak jest tylko numeru 5...
Skanowanie oprawionych roczników to taka mordęga, że aż strach....
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Moglibyśmy spróbować pewnej alternatywy. Mam możliwość wypożyczenia aparatu fotograficznego 10Mpix z obiektywem macro. Prawdopodobnie przy odpowiednim oświetleniu da się tym zrobić zdjęcia w rozdzielczości nie gorszej od typowego skanera.
Potrzebny byłby tylko jakiś statyw i przy dwuosobowej załodze (jeden cyka zdjęcia, drugi przekłada kartki) można byłoby pewnie cały rocznik trzasnąć w 10 minut.

Btw, z tym podsyłaniem numerów nie ma co się tak rozpędzać, bo większość z nich to ja będę miał na miejscu, wystarczy powiedzieć kiedy i zaniosę do skanowania. Nawet część sam zeskanuję w miarę możliwości.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Furman Zenobiusz pisze:Moglibyśmy spróbować pewnej alternatywy. Mam możliwość wypożyczenia aparatu fotograficznego 10Mpix z obiektywem macro. Prawdopodobnie przy odpowiednim oświetleniu da się tym zrobić zdjęcia w rozdzielczości nie gorszej od typowego skanera.
Potrzebny byłby tylko jakiś statyw i przy dwuosobowej załodze (jeden cyka zdjęcia, drugi przekłada kartki) można byłoby pewnie cały rocznik trzasnąć w 10 minut.
Problem wart jest przemyślenia.. i nie ma potrzeby pożyczania aparatu..
Ja mam lustrzankę cyfrową Olympus E-20 z funkcją makro...
Muszę tylko na strychu poszukać kolumny od powiększalnika bo mam gdzieś porządnego Opemusa...która będzie doskonałym statywem z podstawą.....
Zbiorę to wszystko do kupy i zrobię próby...
traxman

Post autor: traxman »

Większość dokumentów tak mam "poskanowane", skaner w drugim pokoju, a aparat pod ręką....
W przypadku statywu, to już będzie całkiem inna bajka i dokumenty mogą wyjść bardzo dobre (o ile optyka nie zrobi poduszki/beczki).
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

traxman pisze:Większość dokumentów tak mam "poskanowane", skaner w drugim pokoju, a aparat pod ręką....
W przypadku statywu, to już będzie całkiem inna bajka i dokumenty mogą wyjść bardzo dobre (o ile optyka nie zrobi poduszki/beczki).
Jeśli wszystko poszło by dobrze , to znacznie skróci to czas skanowania...
Mój skaner CanoScan Lide 30 przy rozdzielczości 150 DPI w trybie Gray Scale skanuje 20,5 sek a w trybie Kolor 115 sekund !!!
Czas wykonania zdjęcia jest tu pomijalnie krótki...
Przydała by się odpowiednio duża maskownica , bo pozycjonowała by numer zawsze w tym samym miejscu i przyciskała lekko kartki, tak, żeby leżały płasko....
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Ramką do pozycjonowania niespecjalnie trzeba się przejmować. Przecież większość Re i tak jest wydrukowana krzywo - co najmniej co drugi egzemplarz, tak więc lekki przechył jest nie do uniknięcia.
To jest główna przyczyna mojego powolnego skanowania - czasami muszę ze 3 razy prescan odpalać i przekręcać strony na skanerze.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Furman Zenobiusz pisze:Ramką do pozycjonowania niespecjalnie trzeba się przejmować. Przecież większość Re i tak jest wydrukowana krzywo - co najmniej co drugi egzemplarz, tak więc lekki przechył jest nie do uniknięcia.
To jest główna przyczyna mojego powolnego skanowania - czasami muszę ze 3 razy prescan odpalać i przekręcać strony na skanerze.
Maskownica jest o tyle potrzebna, że pozycjonuje mi obraz zawsze w osi obiektywu aparatu, a ponadto przyciska strony...
Jeśli chodzi o przekoszenie obrazu wynikające z krzywego wydruku, to i tak koryguję to dla każdej strony indywidualne w programie graficznym... Jedna operacja mniej , jedna więcej... to jest nic w porównaniu z czasem skanowania ....
Pobierz, ale jutro numer 4/92 ... Cały numer przekonwertowałem do PDF w kolorze , i oceń , czy warto ??????
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

W jaki sposób poprawia się te krzywe strony ?
Kiedyś próbowałem, bo składałem duży schemat (większy od A0) złożony z pojedynczych arkuszy A4. To był koszmar, musiałem każdą kartkę idealnie na skanerze centrować z dokładnością pewnie poniżej 0,5 stopnia odchyłu, inaczej na całości linie nie chciały mi się zgrać. Natomiast przy obracaniu z poziomu programu pojawiały się spore zniekształcenia.
Właśnie wrzucam na chomika skany, sieć w miarę dobrze chodzi to powinno się wcisnąć.

Uwaga, w Re 05/84 brakuje strony 9-tej, jest to moje przeoczenie przy skanowaniu - plik z całością się już uploaduje, więc nie będę przerywał, jutro doskanuję i dorzucę tę stronę do jakiejś kolejnej paczki.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Furman Zenobiusz pisze:W jaki sposób poprawia się te krzywe strony ?
Kiedyś próbowałem, bo składałem duży schemat (większy od A0) złożony z pojedynczych arkuszy A4. To był koszmar, musiałem każdą kartkę idealnie na skanerze centrować z dokładnością pewnie poniżej 0,5 stopnia odchyłu, inaczej na całości linie nie chciały mi się zgrać. Natomiast przy obracaniu z poziomu programu pojawiały się spore zniekształcenia.
Właśnie wrzucam na chomika skany, sieć w miarę dobrze chodzi to powinno się wcisnąć.

Uwaga, w Re 05/84 brakuje strony 9-tej, jest to moje przeoczenie przy skanowaniu - plik z całością się już uploaduje, więc nie będę przerywał, jutro doskanuję i dorzucę tę stronę do jakiejś kolejnej paczki.
Wszystko zależy od programu którego używasz ...
Do łączenia kilku skanów w jeden arkusz , to w moim takim obocznym programie otwieram kolejne kolejne skany , a potem w zakładce (EFFECT) opcję STICH ......
Kursory( krzyżyki + w kółku) umożliwiają dopasowanie i połączenie kolejnych arkuszy.....
ODPOWIEDZ