Nie wiem jak ty, ale ja wolałbym sprzedać 1 wzmacniacz i zarobić niż sprzedać 10 sztuk za cenę poniżej kosztów zakupu części...alpher pisze:Bywam w kraju przynajmniej co dwa lata , i co widze? Zadnych praktycznie zmian, dalej podstawa jest "rypac klienta ile wlezie", a czy nie mozna inaczej?
Nie wiem skad to sie bierze, czy nie lepiej by bylo sprzedac 10 wzmacniaczy po 1000pln czy jeden za 7000?
Gotowe kity wzmacniaczy lampowych zza granicy, U.S.A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Gotowe kity wzmacniaczy lampowych zza granicy, U.S.A.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A żeby nie gadać po próżnicy, w zał. PDF z listą części i cenami do wzmacniacza SLO 50W bez obudowy. Koszt części w USA: 750USD. W PL: to samo plus przesyłka, cło i 22% VAT. Chyba, że się wyciągnie te części ze starego radia/ telewizora...
(szczególnie LDR-y)
(coś mi PDF nie wyszedł, ale wiadomo, o co chodzi)

- Załączniki
-
- SLO_Parts_List_v1.1.pdf
- (19.23 KiB) Pobrany 525 razy
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Tanie 6L6... po 13USD/pc... Nie mialo byc przypadkiem 52USD? Ale ja patrze przez pryzmat mojego rynku, gdzie 6L6GC jedna (najtansza) to 32AUD...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Wystarczy sprawdzić na tubesandmore 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
No tak, tylko przesylka do mnie kosztowalaby majatek

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
No to wychodzi razem z obudową itp. skromne ~3000PLN na same części, a jeszcze robocizna...
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Eh, nie jest az tak zle:
Mouser oferuje darmowa przesylke przy zamowieniu o wartosci powyzej 150 Euro w Polsce lub 200 AUD$ w Australii.
Co do tego ile powinien kosztowac gotowy wzmacniacz, bez posrednictwa dealerow: 2.5 do 3 razy koszt materialow + VAT.
To przy drobnej produkcji opracowanego i powtarzalnego projektu. Konstrukcje specjalne opracowywane jednostkowo na zamowienie lub modyfikacje sprzetu z cudzej stajni powinny byc debitowane za godziny lub cena ustalona z gory.
Dzialalnoscia charytatywna niech zajmuja sie miliarderzy jak Billy Gates...
Mouser oferuje darmowa przesylke przy zamowieniu o wartosci powyzej 150 Euro w Polsce lub 200 AUD$ w Australii.
Co do tego ile powinien kosztowac gotowy wzmacniacz, bez posrednictwa dealerow: 2.5 do 3 razy koszt materialow + VAT.
To przy drobnej produkcji opracowanego i powtarzalnego projektu. Konstrukcje specjalne opracowywane jednostkowo na zamowienie lub modyfikacje sprzetu z cudzej stajni powinny byc debitowane za godziny lub cena ustalona z gory.
Dzialalnoscia charytatywna niech zajmuja sie miliarderzy jak Billy Gates...
Aleksander Niemand
-
- 375...499 postów
PDF ci wyszedl, tylko trzeba go "zasejwowac?".Marvel pisze:A żeby nie gadać po próżnicy, w zał. PDF z listą części i cenami do wzmacniacza SLO 50W bez obudowy. Koszt części w USA: 750USD. W PL: to samo plus przesyłka, cło i 22% VAT. Chyba, że się wyciągnie te części ze starego radia/ telewizora...(szczególnie LDR-y)
Poza tym cos nie za bardzo sie zrozumielismy, kto pracujac zarobkowo kupuje czesci u mousera?
To tak jakbym ja skladal samochody z czesci kupowanych od "dealera", np: nowa toyota camry za 120,000 dolcow , okazja?, czemu nie jak ktos lubi reczna robote.

W sensie, że co?alpher pisze:PDF ci wyszedl, tylko trzeba go "zasejwowac?".
Rozumiem, że wg. Ciebie powinniśmy się w dziesięciu dogadać i zlecić wyprodukowanie 10 szt. SLO np. Labodze? Czy może chodzi Ci bardziej o 1.000 szt? Czy też masz na myśli zamawianie rezystorów u producenta (min. rolka 2.500 szt każdej wartości) aby zejść z kosztów?alpher pisze:czemu nie jak ktos lubi reczna robote.:D:D
Taniej będzie zbudować nową Toyotę Camry najpierw budując fabrykę a potem zapełniając cały magazyn częściami od producenta zamiast kupić części w ilości, jaka jest potrzebna od dilera?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 6250...9374 posty
Marvel spokojnie, przymierzam się do tematu od kilku lat, dużo(?) lamp siedzi w piwnicy i dalej mam wątpliwości, czy wystartować z jakimś kitem i nie dołożyć do interesu. Rynek krajowy jest zadziwiający, traxman kiedyś sprzedał wzmacniaczyk na 2xPCL86 pięknie wykonany, tylko do sieci wtyczkę wetknąć, za cenę..no nie będę wspominał bo mnie nerwy zjedzą...chyba w kawałkach też by tyle dostał.
No i to jest właśnie ten problem, zostawić te lampy sobie
Czy może oddać w kitach w zasadzie w cenach nie przekraczających elementów a czasami wręcz poniżej ich kosztów oddzielnie.
Co by tu nie wymyślić to jak to u mnie mówią czasami lepiej siedzieć i pić kawę... niż zasuwać cały dzień aby dostać za to dodatkowe 20 PLN.
Gdyby to co pisze powyżej Aleksander u nas działało to kto wie...

Co by tu nie wymyślić to jak to u mnie mówią czasami lepiej siedzieć i pić kawę... niż zasuwać cały dzień aby dostać za to dodatkowe 20 PLN.
Gdyby to co pisze powyżej Aleksander u nas działało to kto wie...

-
- 6250...9374 posty
Pomijając koszty przesyłki to podane ceny (zwłaszcza bez chassis) raczej nie przerażają. http://www.enovaz.it/categorie-1453/Val ... Hi-Fi.aspx
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Rzekłbym nawet, że przystępne.
Pytanie trochę nie dotyczące tematu:Marvel pisze:Layout to jest coś takiego (Fender Twin Reverb):
http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg ....
Czy jest jakis programik ułatwiajacy życie przy rysowaniu takich layoutów jak w linku który podał Marvel? Czyli czy jest programik z bibliotekami ewentualnie z mozliwościa łatwego robienia takich bibliotek? Czy po prostu w jakimś edytorze graficznym trzeba to mozolnie rysować? Nie chodzi mi o programy typu Autocad bo na takie mnie nie stać

Wojtek
Ja spotkałem się tylko z TubePadem. To nie jest program a zestaw "bibliotek" (określenie na wyrost) a właściwie puzzli do układania w Paintcie. Można układać lampowe schematy ideowe i "layouty".
http://qsl.net/wd4nka/TEXTS/Tubepadf.html
http://qsl.net/wd4nka/TEXTS/Tubepadf.html
_