No to zobacz jak zadziała na Ubuntu czy innym Linuksie.Furman Zenobiusz pisze:W tym tygodniu spróbuję sporo gazetek zeskanować. Walczę ze skanerem USB, identycznym jak poprzedni - dziadostwo to ma tak niechlujne oprogramowanie, że na WinXP wiesza mi się regularnie przy rozpoczynaniu skanowania, muszę z poziomu managera ubijać proces i próbować ponownie.
Na Win2k działa dobrze i nie wiem teraz, czy jest to wina WinXP czy na 2000 zainstalowałem jakieś inne, lepsze sterowniki. Wszystko byłoby ładnie i pięknie, ale Win2k mam na starym grzmocie który nie dość, że sam prędkością nie grzeszy, to jeszcze wyposażony jest ledwo w USB 1.1 co ogranicza prędkość przesyłu danych. Jeśli udałoby mi się to uruchomić na 'głównym' blaszaku, skanowanie poleciałoby hurtem, dlatego będę walczył.
Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Działa bardzo dobrze, ale mój główny pecet to maszyna służąca głównie do obliczeń które wykonuje praktycznie 24/7/365 i zmiana systemu choćby na kilka godzin (livecd) jest niedopuszczalna ze względu na przestoje.
Najgorsze jest to, że sterowniki Musteka to straszna bryndza - nawet ciężko mi ustalić jaką wersję posiadam zainstalowaną na drugim blaszaku, każdy komponent zgłasza inną wersję, a strona z downloadem jeszcze inne. Nie pozostaje mi nic innego, jak metoda prób i błędów.
Najgorsze jest to, że sterowniki Musteka to straszna bryndza - nawet ciężko mi ustalić jaką wersję posiadam zainstalowaną na drugim blaszaku, każdy komponent zgłasza inną wersję, a strona z downloadem jeszcze inne. Nie pozostaje mi nic innego, jak metoda prób i błędów.
- george6
- 1250...1874 posty
Witaj Sławku ...Furman Zenobiusz pisze:Działa bardzo dobrze, ale mój główny pecet to maszyna służąca głównie do obliczeń które wykonuje praktycznie 24/7/365 i zmiana systemu choćby na kilka godzin (livecd) jest niedopuszczalna ze względu na przestoje.
Gdyby udało Ci się w pierwszej kolejności zeskanować 5 i 8 nr z 1990 to kolejny rocznik będzie kompletny....
Co do skanera Mustek...to faktycznie były z nim problemy ...
Zdecydowałem się na zakup nowego skanera f-my CANON CanoScan LiDE 700F ...
Czy ktoś z Kolegów ma bliższe dane , jak on sprawuje się w eksploatacji ????
Dane skanera :http://www.canon.pl/For_Home/Product_Fi ... sp?specs=1
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
5/90 właśnie skanuję, jak nic się nie pokaszani to będzie dziś bardzo późnym wieczorem. 8/90 pewnie napocznę, ale małe szanse, że dziś skończę.
- george6
- 1250...1874 posty
Daj "cynk" jak skończysz 5/90.....Furman Zenobiusz pisze:5/90 właśnie skanuję, jak nic się nie pokaszani to będzie dziś bardzo późnym wieczorem. 8/90 pewnie napocznę, ale małe szanse, że dziś skończę.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zostawiam włączony upload, plik będzie tam gdzie zawsze i tymczasem mykam spać. 05/90 wyszedł dość dziwnie, parzyste strony są ciemniejsze od nieparzystych (albo na odwrót) - chyba ze względu na inne zagięcie i światło wnikające bokiem do skanera. Niestety nic na to nie poradzę.
8/90 mam zeskanowaną połowę, drugą powinienem dać radę jutro, o ile wrócę do domu w rozsądnej godzinie.
8/90 mam zeskanowaną połowę, drugą powinienem dać radę jutro, o ile wrócę do domu w rozsądnej godzinie.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Wrzuca się właśnie 8/90.
Przy okazji szukając książki znalazłem w teczce ze schematami nr 5/84 którego brakowało. To by redukowało braki w (fizycznych) '84 do chyba tylko dwóch numerów ?
Przy okazji szukając książki znalazłem w teczce ze schematami nr 5/84 którego brakowało. To by redukowało braki w (fizycznych) '84 do chyba tylko dwóch numerów ?
A których brak?Furman Zenobiusz pisze: To by redukowało braki w (fizycznych) '84 do chyba tylko dwóch numerów ?
- george6
- 1250...1874 posty
No i rocznik 1990 jest już kompletny....
Co do rocznika 1984 to braki potwierdzę po powrocie do domu....
Co do rocznika 1984 to braki potwierdzę po powrocie do domu....
Chłopaki, zadbajcie o jakieś kopie bezpieczeństwa albo przeprowadźcie się do Hiszpanii bo oto:
Gazeta Prawna: Polscy wydawcy idą na wojnę z Chomikiem.
Gazeta Prawna: Polscy wydawcy idą na wojnę z Chomikiem.
_
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja mam wszystko na dysku i wypalone na płycie, tak więc w razie jakby nawet zamknęli całkowicie chomika, będzie to jedynie kwestia ponownego uploadu gdzieś indziej.
Moim zdaniem przyszłość tego serwisu jest mocno zagrożona - właśnie przez użytkowników którzy wrzucają tony nowości i jeszcze o tym trąbią na lewo i prawo. Nam za książki i czasopisma których wydawcy nie istnieją nikt raczej głowy nie urwie, podejrzewam że w najgorszym wypadku mogą to skasować i przysłać upomnienie.
Może też się tak zdarzyć, że postraszeni przez różne organizacje, sądy czy policję administratorzy serwisu przeszukają go pod kątem PDFów i wywalą wszystko. Taka akcja miała miejsce swego czasu na jeszcze innym serwisie, gdzie wystraszony administrator po pierwszym poleconym od 'ludzi w czerni' skasował całą zawartość jednego z działów.
Moim zdaniem przyszłość tego serwisu jest mocno zagrożona - właśnie przez użytkowników którzy wrzucają tony nowości i jeszcze o tym trąbią na lewo i prawo. Nam za książki i czasopisma których wydawcy nie istnieją nikt raczej głowy nie urwie, podejrzewam że w najgorszym wypadku mogą to skasować i przysłać upomnienie.
Może też się tak zdarzyć, że postraszeni przez różne organizacje, sądy czy policję administratorzy serwisu przeszukają go pod kątem PDFów i wywalą wszystko. Taka akcja miała miejsce swego czasu na jeszcze innym serwisie, gdzie wystraszony administrator po pierwszym poleconym od 'ludzi w czerni' skasował całą zawartość jednego z działów.
- george6
- 1250...1874 posty
Jak na razie to Chomik służy tylko udostępnieniu tych czasopism innym hobbystom.....
Całość jest bezpieczna na dysku....i DVD....
A do zrobienia jest jeszcze duuuużo !
Aktualnie obrabiam rok 1992 i czekam na braki z 1991 bo mają dotrzeć pocztą...
Lista braków jest duża.....
1950 brak nr 5
1955 brak 1, 4 i 12
1956 brak nr 9
1957 brak nr 2, 5,6,7,9,10,11,12
1963 brak nr 2
1965 , 1966,68 i 69, brak całych roczników...
Nadal ich szukam.....
Całość jest bezpieczna na dysku....i DVD....
A do zrobienia jest jeszcze duuuużo !
Aktualnie obrabiam rok 1992 i czekam na braki z 1991 bo mają dotrzeć pocztą...
Lista braków jest duża.....
1950 brak nr 5
1955 brak 1, 4 i 12
1956 brak nr 9
1957 brak nr 2, 5,6,7,9,10,11,12
1963 brak nr 2
1965 , 1966,68 i 69, brak całych roczników...
Nadal ich szukam.....
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja niestety nie pomogę z starszymi niż '73, bo dopiero od tego rocznika mam jakieś i to pojedyncze sztuki. Im starsze tym większe braki, podejrzewam że ojciec wyrzucał najbardziej zniszczone.
Dziś mam trochę wolnego czasu, to mogę zeskanować 1-2 numery. Tylko które ? Może na początek ten z '84 który znalazłem luzem ?
Dziś mam trochę wolnego czasu, to mogę zeskanować 1-2 numery. Tylko które ? Może na początek ten z '84 który znalazłem luzem ?
- george6
- 1250...1874 posty
OK !! Skanuj....Ja mam zeskanowany cały rocznik 92, a brakuje mi tylko numer 1...Furman Zenobiusz pisze:Ja niestety nie pomogę z starszymi niż '73, bo dopiero od tego rocznika mam jakieś i to pojedyncze sztuki. Im starsze tym większe braki, podejrzewam że ojciec wyrzucał najbardziej zniszczone.
Obrabianie tego potrwa z tydzień...a jak skończę to będzie na Chomiku...
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Idę na strych poszukać, może akurat znajdzie się 1/92. Z roczników powyżej '90 jeszcze nic nie przynosiłem, ale też niewiele tego mam.
EDIT: 1'92 jest ale z jakiegoś powodu bez okładki. Mogę zeskanować taki, a jak ktoś znajdzie będą tylko 4 strony do zeskanowania.
EDIT: 1'92 jest ale z jakiegoś powodu bez okładki. Mogę zeskanować taki, a jak ktoś znajdzie będą tylko 4 strony do zeskanowania.