Co sie dzieje z elektroda?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Co sie dzieje z elektroda?
Panie docencie Zenobiuszu Furmanie, jeśli korzystasz z Firefoxa to zainstaluj sobie dodatek ADBLOCK PLUS o którym wspomniał Pan Tomaz, reklamy przestaną Cię wtedy denerwować 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nie korzystam z FF, od wieków używam Opery i nie mam zamiaru tego zmieniać.
W sumie nie wiem czemu nie zablokowałem jeszcze tych reklam, jakoś zapomniałem o takiej możliwości. W Operze nawet nie potrzeba do tego żadnego dodatku, bo blokowanie określonej zawartości jest zintegrowane.
Tak w ogóle w kwestii blokowania - zdecydowanie najlepszym narzędziem jest AdMuncher, który filtruje protokół HTTP niezależnie od przeglądarki, więc wywala reklamy nawet w przeróżnych programach które je wyświetlają (GG, AQQ i tym podobne syfy). Niestety jak na kieszeń przeciętnego Polaka jest dość drogi, ale potrafi zdziałać cuda.
W sumie nie wiem czemu nie zablokowałem jeszcze tych reklam, jakoś zapomniałem o takiej możliwości. W Operze nawet nie potrzeba do tego żadnego dodatku, bo blokowanie określonej zawartości jest zintegrowane.
Tak w ogóle w kwestii blokowania - zdecydowanie najlepszym narzędziem jest AdMuncher, który filtruje protokół HTTP niezależnie od przeglądarki, więc wywala reklamy nawet w przeróżnych programach które je wyświetlają (GG, AQQ i tym podobne syfy). Niestety jak na kieszeń przeciętnego Polaka jest dość drogi, ale potrafi zdziałać cuda.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ja korzystam z AdMunchera dołączonego na płytce jako dodatek do "Komputer Swiat Ekspert". Niestety na początku aż nazbyt skuteczny (całkowicie blokował mi niektóre fora - np. elgit czy ss.pl), od zeszłego tygodnia zaczął przepuszczać niektóre reklamy na Elce.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ale zawsze możesz zrobić dodatkowe reguły. Ja go używałem nawet do blokowania wypowiedzi określonych użytkowników na forach lub zmiany kolorystyki (!).
Kupiłem kiedyś licencję na wersję 2.x i obejmuje jeszcze najnowsze, ale obecnie włączam go sporadycznie, bo korzystam z testowych wersji przeglądarki (alfa-testuję Operę coby inni mogli jechać na finalnych
) i kombinacja z AdMuncherem często wywołuje bunty 
Kupiłem kiedyś licencję na wersję 2.x i obejmuje jeszcze najnowsze, ale obecnie włączam go sporadycznie, bo korzystam z testowych wersji przeglądarki (alfa-testuję Operę coby inni mogli jechać na finalnych

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mi łajza od jakiegos czasu blokuje wyniki wyszukiwania w grafice google, a czasem też stwarza problemy z zalogowaniem do poczty.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
W takich sytuacjach zagląda się w log, wypisane tam jest która reguła zablokowała element na danej stronie, więc wiadomo co ewentualnie poprawić. Zresztą można chyba też zgłosić problem do autora.