Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- hvelektronik
- 75...99 postów
Re: Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
Witam chętnie bym odkupił te Nowe Elektroniki lub wymienił za coś. Sam ma zamiar pozbyć się trochę strych rupieci są popakowane w pudełka teraz trzeba tylko spisać wszystko 

- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Poczekaj jeszcze trochę, może będzie więcej. Te znalazłem niejako rykoszetem, szukając paru numerów Re.
Zresztą przy obecnej prędkości skanowania nie przekroczę raczej 2 numerów na tydzień, czyli nieprędko rozstanę się z papierowymi wersjami. Chyba że uda mi się na giełdzie wyrwać jakiś tani skaner USB, ale to nie w tym tygodniu.
Zresztą przy obecnej prędkości skanowania nie przekroczę raczej 2 numerów na tydzień, czyli nieprędko rozstanę się z papierowymi wersjami. Chyba że uda mi się na giełdzie wyrwać jakiś tani skaner USB, ale to nie w tym tygodniu.
- george6
- 1250...1874 posty
Dziś dodałem brakujący numer 04/89, a jak kol. "Furman Zenobiusz" zeskanuje 01/89 to będzie cały rocznik....
Aktualnie obrabiam rocznik 1990, ale tu mam duże braki...a mianowicie brakuje mi numerów 4, 5, 8 i 12....
Może ktoś ma i mógłby zeskanować ??????
Byłby kolejny kompletny rocznik.......
Aktualnie obrabiam rocznik 1990, ale tu mam duże braki...a mianowicie brakuje mi numerów 4, 5, 8 i 12....
Może ktoś ma i mógłby zeskanować ??????
Byłby kolejny kompletny rocznik.......
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- hvelektronik
- 75...99 postów
Cześć mogę zeskanować numery 4 i 12 bo mam luzem bo nie wiem jak się bedzie skanowało te numery z oprawionego rocznika chyba nie za dobrze.
- george6
- 1250...1874 posty
Fajnie !! Skanuj , a jak skończysz , powiedz gdzie ich szukać....hvelektronik pisze:Cześć mogę zeskanować numery 4 i 12 bo mam luzem bo nie wiem jak się bedzie skanowało te numery z oprawionego rocznika chyba nie za dobrze.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Być może ja będę miał pozostałe brakujące dwa z '90, dziś pewnie zeskanuję 1/89 więc jutro poszedłbym ich poszukać.
- george6
- 1250...1874 posty
Dzięki Sławku... Czekam na 89....z za resztę z góry dziękuje.....Furman Zenobiusz pisze:Być może ja będę miał pozostałe brakujące dwa z '90, dziś pewnie zeskanuję 1/89 więc jutro poszedłbym ich poszukać.
- george6
- 1250...1874 posty
Nie udało Ci się zeskanować, czy nie miałeś czasu ????Furman Zenobiusz pisze:Być może ja będę miał pozostałe brakujące dwa z '90, dziś pewnie zeskanuję 1/89 więc jutro poszedłbym ich poszukać.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dopiero przed chwilą skończyłem, idzie to niestety poniżej żółwiego tempa. Zwłaszcza przez pewną cechę 'Re' - mają to do siebie, że są trochę niechlujnie wydrukowane i równe ułożenie karty na skanerze nie znaczy jeszcze, że skan nie wyjdzie pod sporym kątem.
Dlatego przed każdą stroną daję prescan i oceniam czy trzeba coś poprawić. To niestety znacznie wydłuża proces.
Z 1/89 poszło jeszcze w miarę gładko, ale 4/89 który mam to był koszmar - do skanowania niektórych stron podchodziłem po kilka razy.
Dlatego przed każdą stroną daję prescan i oceniam czy trzeba coś poprawić. To niestety znacznie wydłuża proces.
Z 1/89 poszło jeszcze w miarę gładko, ale 4/89 który mam to był koszmar - do skanowania niektórych stron podchodziłem po kilka razy.
- george6
- 1250...1874 posty
Ostatni brakujący numer Radioelektronika 01/89 jest już na Chomiku......
Kolej na rocznik 1990...............
Kolej na rocznik 1990...............
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Do rocznika 90 muszę się najpierw dokopać, może to zająć kilka dni. Trzeba też liczyć na fart, że będę miał akurat numery których brakuje.
Z wcześniejszych roczników nic nie potrzeba ? Mam wyjęte i posortowane wszystkie jakie posiadam od '73 do '89.
Z wcześniejszych roczników nic nie potrzeba ? Mam wyjęte i posortowane wszystkie jakie posiadam od '73 do '89.
- george6
- 1250...1874 posty
Mam taką propozycję... Jak coś znajdziesz , to podrzuć do Biblioteki , a ja będę sukcesywnie skanował...
Mój skaner działa przyzwoicie i dość szybko.....
Jeśli chodzi o wcześniejsze lata, to brakuje całego rocznika 1972, 1974, 1975, 1977,1978, 1979, 1980
I od 1981 do 1985 jest też czarna dziura......
Kompletuję teraz roczniki 1990 do 1993 i myślę że mi się to uda, ale dalej od 1994 aż do 2000 jest kolejna dziura.....
Jest to mnóstwo pracy i dla jednej osoby prawie niewykonalne, ale mam nadzieję , że ktoś się jeszcze do tego włączy.
Dużo mi pomaga kolega Edward z Australii... bo przysyła mi skany całych numerów....
Mój skaner działa przyzwoicie i dość szybko.....
Jeśli chodzi o wcześniejsze lata, to brakuje całego rocznika 1972, 1974, 1975, 1977,1978, 1979, 1980
I od 1981 do 1985 jest też czarna dziura......
Kompletuję teraz roczniki 1990 do 1993 i myślę że mi się to uda, ale dalej od 1994 aż do 2000 jest kolejna dziura.....
Jest to mnóstwo pracy i dla jednej osoby prawie niewykonalne, ale mam nadzieję , że ktoś się jeszcze do tego włączy.
Dużo mi pomaga kolega Edward z Australii... bo przysyła mi skany całych numerów....
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dla mnie kres możliwości to roczniki do 94, bo później chyba nie mam już ani jednego numeru.
90-94 też będą na pewno solidnie przerzedzone.
Natomiast co do wcześniejszych, to sądzę, że jestem w stanie zapełnić te wielkie luki w ponad 50%. Tylko wypadałoby najpierw zrobić dokładny rekonesans, żeby przypadkiem nie tracić czasu na to, co ktoś już kiedyś zeskanował.
EDIT: mam pytanie: co było na środkowych stronach Nowego Elektronika ? Widzę że chyba wszystkie moje mają kilka (17-20) środkowych stron wyjęte.
90-94 też będą na pewno solidnie przerzedzone.
Natomiast co do wcześniejszych, to sądzę, że jestem w stanie zapełnić te wielkie luki w ponad 50%. Tylko wypadałoby najpierw zrobić dokładny rekonesans, żeby przypadkiem nie tracić czasu na to, co ktoś już kiedyś zeskanował.
EDIT: mam pytanie: co było na środkowych stronach Nowego Elektronika ? Widzę że chyba wszystkie moje mają kilka (17-20) środkowych stron wyjęte.
Podejrzewam że jednostronnie drukowane mozaiki płytek do popsikania preparatem Transparent, żeby papier zrobił się przezroczysty i można go było użyć jako kliszy w procesie Positiv. Tak przynajmniej zeznają elektroniczni dziadkowie, tacy co to jeszcze pamiętają czasy kiedy nie było internetu, PDF-u i drukarki laserowej.
_
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Pomyliłem się tam wyżej, napisałem 'Nowy elektronik' a tymczasem chodzi o 'Elektronik Hobby'. To w nich brakuje mi środkowych stron. Gdzieś miałem luzem wyjęte z jakichś czasopism katalogi zamienników, zastanawiam się czy właśnie nie z tego.