Buczenie wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Buczenie wzmacniacza
Wykonałem niewielkiej mocy wzmacniacz na EL84 i ECC XX. Wszystko wykonane na podstawie drewna, nie użyłem blachy do ekranowania a za materiał pomocniczy posłużył mi laminat (bez miedzi, czysty). I efekt jest zaskakujący zastosowanie filtracji zasilania kondensatorami 100n i przed mostkiem 27n. Filtracja zasilania anodowego 500uF kondensatorem oraz kondensator katodowy o znacznej pojemności. Dokładne skręcanie kabla zasilającego grzejniki lamp, zmasowanie żarzenia rezystorami 100 R dało całkowite wyeliminowanie buczenia. Może nie w 100%, bo zawsze coś tam niby jest, ale ja u siebie już tego nie słysze. Polecam zabawe z drewnem też można złożyć ciekawie a nawet będzie to łądniejsze niż z blachy 

Ostatnio zmieniony śr, 20 kwietnia 2005, 21:18 przez wajha25, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Moze sie zapalic no i zewnetrzne trafa beda indulowac buuuuuuuuuu.
Pozdr. Wlodek
Pozdr. Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Witam
Przy przemyślanym montażu rzeczywiście można uzyskać doskonałe rezultaty wykonując montaż "na drewnie". Nie można tego porównać z typowym montażem wzmacniacza, ale układ zmontowany na sklejce, którego fotki i opis pokazałem na stronie w serwisie Fonaru tez pozbawiony jest słyszalnego brumienia - nawet gdy przyłoży się ucho do kolumny głośnikowej.
Mam u siebie oferowany przez firmę A.R. Electronics prosty i tani wzmacniacz lampowy (SE na lampie EL34), który jest zmontowany na całkowicie drewnianym chassis. Również jest pozbawiony brumu, nawet jeśli odkręci się metalową puszkę ozdobną, która zasłania transformatory od góry. Jak widać wszystko jest możliwe
Przy przemyślanym montażu rzeczywiście można uzyskać doskonałe rezultaty wykonując montaż "na drewnie". Nie można tego porównać z typowym montażem wzmacniacza, ale układ zmontowany na sklejce, którego fotki i opis pokazałem na stronie w serwisie Fonaru tez pozbawiony jest słyszalnego brumienia - nawet gdy przyłoży się ucho do kolumny głośnikowej.
Mam u siebie oferowany przez firmę A.R. Electronics prosty i tani wzmacniacz lampowy (SE na lampie EL34), który jest zmontowany na całkowicie drewnianym chassis. Również jest pozbawiony brumu, nawet jeśli odkręci się metalową puszkę ozdobną, która zasłania transformatory od góry. Jak widać wszystko jest możliwe

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czasami takie uklady nie przenosza pasma 50 czy 100hz wiec nic nie slychac w glosnikach. Warto sprawdzic te uklady na sluchawkach.
Wlodek
Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
To słuszne stwierdzeniesenicz pisze:Czasami takie uklady nie przenosza pasma 50 czy 100hz wiec nic nie slychac w glosnikach. Warto sprawdzic te uklady na sluchawkach.
Wlodek

W przypadkach, o których wspomniałem nie ma to jednak miejsca i jak mniemam nie dotyczy to konstrukcji Wajhy25

Przy okazji zapraszam Kolegę Wajhę25 do ewentualnego skorzystania z możliwości zapresentowania konstrukcji w Galerii.
Ostatnio zmieniony śr, 20 kwietnia 2005, 20:09 przez gsmok, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Tak...
Nie musiałeś tego przypominać. Znowu nadwyrężyłem sobie mięśnie ze śmiechu.popiol17 pisze:Szczególnie nie słychać tych 50 albo 100Hz jak kondensatory faworyzują parzyste harmoniczne![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pamiętajmy, że to nie jest wątek audiofilski, do którego w razie czego zapraszam.
Pozdrawiam
Jak tylko skończe wykańczać to opublikuje zdjącia wzmacniacza. Mimo to i tak twierdze że można robić domowym sposobem w drewnie, chodź nastepną konstrukcje mam przewidzianą na ramie metalowej oraz blaszce 

Ostatnio zmieniony pt, 22 kwietnia 2005, 08:56 przez wajha25, łącznie zmieniany 1 raz.
Mały szczególik....
...jak uziemienie jednego końca uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego
Pozdrawiam:)

Pozdrawiam:)
Jak tak czytam posty, to tak wszytko ładnie i łatwo wygląda - tu sie podłączy tu coś zawinie, a brumu nie ma całkowicie "nawet jak sie przyłoży ucho". Absolutnie nie śmieję się, tylko poprostu tak czytam to z niedowierzaniem, bo ja chciałem zrobić sobie preamp na dwóch ECC81 i od chyba miesiąca nie moge się pozbyć brumów. Jedyna różnica jaką odczułem to jak dałem dławik 4000 zwojów w zasilaczu anodowym i wtórnik emiterowy na BC550(bo to hybryda Preamp:lampa + TDA7294), tylko, że jak mi umilkł ten taki brum "masowy" to teraz słysze przydźwięk sieciowy przez wtórnik(którego się wcześniej pozbyłem całkowicie). Dam filtr zasilania wtórnika i daję już spokój, jak na amatora jestem zadowolony z tego co zrobiłem.
, aczkolwiek z lampami się nie rozstaję...

pozdrawiam Sova