Moj pierwszy projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Moj pierwszy projekt

Post autor: TooL46_2 »

Prze-obrazony wracam 8-) i uwaga uwaga, zadaje kolejne (glupie) pytanie -- ktora wersje umiejscowienia przelacznika Stand By byscie zastosowali? Powiem szczerze, ze opcje 1 i 3 najbardziej mi pasuja ze wzgledow rozmieszczenia elementow.

Tak jest -- jednak sprobuje z prostownikiem na krzemie dla preampu. Nie bylbym soba, gdybym nie sprobowal :D
Załączniki
supplyStdBy_v1.pdf
(13.62 KiB) Pobrany 110 razy
supplyStdBy_v2.pdf
(13.72 KiB) Pobrany 105 razy
supplyStdBy_v3.pdf
(13.54 KiB) Pobrany 190 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja stosuje typ 3 przy prostownikach dwupołówkowych dwudiodowych.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki! :) Zatem bedzie trzeci. Wydawal mi sie najrozsadniejszy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chwile watek przelezal, ale nie znaczy to, ze nic nie robilem... Niestety, do niczego konstruktywnego na razie nie doszedlem. Stan na dzis:

1/ preamp zasilany 380V z prostownika krzemowego, koncowka zasilana z prostownika na lampie (ca. 320V na srodkowym odczepie trafa glosnikowego)
2/ przeprowadzilem juz chyba z 40 eksperymentow z roznymi punktami pracy stopni przedwzmacniacza, niestety...
3/ wzmacniacz, po rozkreceniu galy Gain powyzej 12h zaczyna 'popierdywac'. Wyglada mi na to, ze 'efekt' ten pochodzi, o dziwo, z inwertera (badz korektora...).

Zrobilem prosty test -- polaczylem na krotko punty A i B na schemacie (odlaczajac oczywiscie korektor od wtornika). Na wejscie podalem sygnal (Welcome Home (Sanitarium) -- Metallica :twisted: ) i przy kreceniu gala Gain zauwazylem, ze owo niekulturalne zachowanie pojawia sie po podkreceniu powyzej 12h (za rezystorem 470k---ten za korektorem---wartosc sygnalu jest wieksza niz 2VAC RMS---mierzone miernikiem -- oscyloskop i tak by mi sie na nic nie zdal zwazywszy na sygnal, jakim potraktowalem wzmacniacz). Wrzucam schemat 'na dzis' przedwzmacniacza i koncowki (z inwerterem) -- moze Wam sie cos rzuci w oczy, bo ja powoli trace sily do tego ustrojstwa... Test zrobilem po to, zeby wyeliminowac wplyw koncowki i glosnikow -- przy mniejszym nastawie Gain a wiekszym Master Volume nie da sie w pokoju wytrzymac i wszystko gra jak nalezy.

Jaka wartosc sygnalu powinienem traktowac inwerter? W tym momencie (z uwagi na polozenie potencjometru MV) jest on praktycznie caly czas przesterowywany.

Jesli to mialoby pomoc, to moge wrzucic oscylogramy poszczegolnych punktow ze schematu (1kHz tymczasowo jako MP3 z kompa). Tyle, ze sygnal na korektorze ma tak duza amplitude, ze moj oscyloskop nie jest tego w stanie wylapac... :? Moge ew. zrobic jakis dzielnik na rezystorach i tym pomierzyc. :idea:

Pls o Wasza pomoc! I czekam na uwagi od VacuumVoodoo, bo nie wierze, ze nie zrobilem zadnego bledu na schemacie lub w glowie :lol:
Załączniki
preampAPR10.pdf
(21.66 KiB) Pobrany 104 razy
powerStageNew.pdf
(16.5 KiB) Pobrany 72 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Może to głupie, ale zmieniałeś lampy miejscami? Wpuszczałeś sygnał tylko na inwerter?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tak. Nawet wsadzilem calkiem nowe (kupilem 'kilka' 6N2P-EV ;)). Na sam inwerter sygnalu nie wpuszczalem, bo nie mam zrodla, by go wysterowalo na tyle... Komp mi daje tak ca. 0.7-1Vp-p. Jak przyjdzie generator i poskladam go do kupy, to wtedy bede mogl to zrobic...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Bez przegwizdania możesz nie namierzyć winowajcy. Ja też mam wzmacniacz który pierdzi, ale nie mam narazie czasu się nim zająć... zresztą chęci też niebardzo...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Cos mi tu nie gra :wink:
120k/680R w preampie przy 380V zasilania wyglada podejrzanie. Jakie masz napiecia na anodach/katodach stopni wzmacniajacych i na katodach wtornikow?

Sygnal na korektorze ma duza amplitude i piszesz ze inwerter jest przesterowany, PC daje ci sygnal okolo 1Vpk i nie wiesz czy wystarczy do wysterowania inwertera i koncowki.

Jakie masz napiecie na katodach lamp mocy? To ci powie jaka mniej wiecej amplitude potrzebujesz na S1 do pelnego wysterowania. Ta wielkosc z koleji podziel przez wspolczynnik wzmocnienia inwertera i bedziesz wiedzial czy ten 1Vpk wysteruje czy nie.
To sa takie obliczenia/zgadywanki "Pi razy drzwi" ktore ci powiedza czy jestes na wlasciwej polowie boiska z amplitudami czy nie.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

VacuumVoodoo pisze:Cos mi tu nie gra ;)
Wiedzialem :D
VacuumVoodoo pisze:120k/680R w preampie przy 380V zasilania wyglada podejrzanie. Jakie masz napiecia na anodach/katodach stopni wzmacniajacych i na katodach wtornikow?
Planowo, na anodzie 200V, na katodzie 1.2V@1.7mA.

Kod: Zaznacz cały

Lampa         Anoda       Katoda
V1B           182V        1.03V
V1A           183V        1.02V
V2B           178V        1.06V
V2A           374V        188V
V3B           179V        1.05V
V3A           374V        189V
Inwerter      274V        93.7V na katodzie, 91.2V -- napiecie za 47k
Oczywiscie napiecie na andodzie inwertera bedzie rozne dla obu polowek triod, ale przyjmijmy to jako wartosc usredniona ;)
VacuumVoodoo pisze:Jakie masz napiecie na katodach lamp mocy?
Ostatnio mierzone -- 17.9V. Wzmocnienie inwertera to ca. 70 (liczone A = mu*Ra/(Ra+ra), czyli w warunkach idealnych, ale to nie apteka). Wyglada na to, ze 1V powinien to spokojnie wysterowac. Wiec podawanie sygnalu rzedu 30-40-50-100Vp-p to tak jakby o 100 rzedow wielkosci za duzo... Czy znow plote glupoty? :?
Ostatnio zmieniony ndz, 4 kwietnia 2010, 13:27 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

No jestes na boisku tylko twoja pilka jest na innym. Ok, punkty pracy moga byc...na poczatek.

Interesuje nas tu wzmocnienie jednej polowki inwertera a wiec ca 35 (sprawdz u Merlina str. 178 i dalej i popraw wzor w swoim poscie)
Do wy/przesterowania lamp mocy wystarczy amplituda okolo 20V co na wejsciu inwertera odpowiada 0.6V, juz 1V go przesteruje.

Przedwzmacniacz na wejsciu korektora moze dac dobre +-130V, korektor moze stlumic w srodku pasma o jakies 20db t.j. 10x, w dalszym ciagu na inwerter podasz co najmniej z 15V. Big OOOPS!

Najprawdopodobniej masz totalnie przesterowany stopien na V3B ktory tu pracuje juz jak klucz a nie wzmacniacz co w polaczeniu z bezposrednio sprzezonym wtornikiem bedzie ......no wlasnie.

Proponuje wiec:
- mocno zmniejszyc R22 do 56k i wstaw szeregowo z nim potencjometr montazowy 500k.
- zamien miejscami C1 i C9
- wyrzuc R30
- R14 dodaj szeregowo potencjometr montazowy 10k, krec i patrz/sluchaj co sie bedzie dzialo (Uwaga: ja tego nie lubie ale byc moze Tobie przypadnie do gustu)

To powinno ci wystarczyc na kilka dni zabawy.

Ty idz juz spac a ja pojde do parku nakarmic foki i pelikany oraz popatrzec na te wiosennie ubrane co sie tam kreca :D
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wzor poprawilem ;) O jeden shift za daleko ;)

Dzieki za wskazowki! Czulem, ze cos jest za duzo. Polutuje cos w tygodniu (moze) i dam znac o efektach :)

W takim razie ja sie udaje w objecia Morfeusza, a Tobie zycze... innych objec :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Polutowalem dzis troche. Pozmienialem zgodnie ze wskazowkami VacuumVoodoo. Pomoglo troche, ale dalej mam (przy sygnale na wejsciu wzmacniacza 0.25Vpk) na wejsciu inwertera ca. 15Vpk (wiec dalej 15 razy za duzo) :?

'Wpadlem' zatem na inny pomysl (byla juz o nim mowa w watku -- i znow VacuumVoodoo mial racje :shock: :mrgreen: ) -- sprobuje sie z tzw. hustawka (vide schemat Peavey'a 5150 ze strony Toma lub zalacznik). Dzieki temu wydaje mi sie, ze bede mogl w wiekszym stopniu kontrolowac poziom sygnalu az do samego wejscia na inwerter. Jesli sie myle, to pls, poprawcie mnie :mrgreen:

W miare wolnego czasu (i przestrzeni w szasce :?) polutuje taka wersje -- gdyby sie komus cos rzucilo w oczy to niech ten ktos pisze :mrgreen:

A tymczasem zmieniam pozycje na horyzontalna. ;)
Załączniki
preamp6APR10.pdf
(24.35 KiB) Pobrany 92 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

A popatrz sobie jeszcze na schemat oryginalnego Atomica 16. Tam ten sam problem jest rozwiązany po prostu zwykłym dzielnikiem na Master Volume.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

A właściwie do czego służy ten pierwszy wtórnik? Nie wygląda jakby napędzał coś szczególnego.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Ja mam jeszcze jeden genialny pomysl: na gitarze zamaluj czyms napis "volume" przy tym potencjometrze i napisz markerem "Distortion". Jak tym bedziesz krecil to wzmacniacz zacznie sie inaczej zachowywac.
Taki kanal jaki projektujesz nigdy nie da czystego brzmienia z gitara odkrecona na maks. "Dirty Clean" powinienes dostac przy ustawieniu "Distortion" w gitarze na 4-5 czyli stlumienie o jakies 20db=10x--->25mV na wejsciu wzmacniacza.

F.Y.I. wreszcie dostroilem schizoidalny przedwzmacniacz (Marvel wie :wink:), wszystko we wzmacniaczu na g. 15-a, przy skreceniu glosnosci, ehrmm, "Distortion" w gitarze (Strat + 2xP90) na 1-2 jest czysto, na 10 jest full metal jacket, trzymasz akord lewa, prawa wolna i mozna sie drapac po glowie albo czyms innym i czekac az wybrzmi lub sasiad przyjdzie z pretensjami.....
Aleksander Niemand