Osiągnięcia....
Opisane m.in. na stronce http://www.studikomunkacja.strefa.pl/studilampy.html
Przedwzmacniacz na lampach bateryjnych DL21 napędzający stopień PP na germanowych tranzystorach. Zasilany napieciem 9V (anodowe i stopień tranzystorowy). Całkiem spora moc i zadziwiająco dobre brzmienie.
Podczas prób użyłem też lamp 1Ż29B i 6397. Te drugie dały badzo zachęcające rezultaty.
Wzmacniacz w ukłądzie Super Triode Connection - taki cudak japoński. Użyte lampy: EF80 i ECL86. W nastepnym etapie dołożona ECC83 jako nieliniowy elemnt kompensujący nieliniowośc całego wzmiacniacza. Brzmienie bardzo dobre, moc niezbyt duża około 2,5 - 3W. Wymaga całkiem sporego sygnału na wejściu około 0,5 - 1 V. Układ próbny. Co ciekawe bardzo tolerancyjny na opór obciążenia. W sumie nic dziwnego jeśli dzięki triodzie w lokalnym sprzęzeniu zwrotnym przekształącamy pentode w triodę o dużym nachyleniu. Do tego oczko EM84.
Wzmacniacz PP na lampach ECL86, ELC86, EF80 i ECC83. Trody z ECL86 pracują jako róznicowy inwerter, EF80 źródło prądowe dla inwertera. ECC83 jako stopień wsepny z aktywnym obciążeniem. do tego oczko typu EM84. Zamiana ECC83 na ECC81 bez zmiany innych elementów zaowocowała lepszym bardziej dynamicznym brzmieniem. Ma dwa trafa na rdzeniach E120 i czekam na sieciówkę. Będzie ładny gotowec. Był to układ testowy zamknięty w obudowie plastikowej, lampy na wierzchu. Trafo - pochodziło z radia gdzie pracowała lampa ELL80. Mimo to działał świetnie.
Spodziewam się po trafach dobrych basów. Nie wiem jak wyjdą soprany. to tylko trafo firmy Telto. Oczko albo EMM801 albo EM83.
Wzmacniacz PP na dóch EL84 w układzie stopnia różnicowego. Czyli nie wymagający inwertera. Poprzedał go stopień na pentodzie EF80 plus aktywne obciązenie na ECC83. To samo trafo co w poprzedniej konstrukcji testowej. Efekt spora moc, subiektywnie większa od PP na ECL86 - pomimo powątpiewania i krytyki niektórych osób na róznych forach. Wadą jest spory rezystor katodowy i spora moc tracona na nim. Ale zaletą jest przenoszenie składowej stałej aż do samego trafa czyli brak kondesatorów sprzęgających.
Wzmacniacz na subminiatorowych lampkach 4*6P30B, 2*6Ż1B, 6N16B i oczku DM70.
Wzmacniacz SE, próbny na lampach ECH21 i 6P3S. Układ klasyczny. Grał cąłkiem dobrze, ale wymaga dopracowania. Dobra czułość. Przetestowano lampę 6P6S w miejsce 6P3S. Ponadto to samo obłożenie lamp i jeden z wariantów japońskiego pomysłu Super Triode Connection. Niestety w tym przypadku małą czułość (dla audiofilskiego kompaktu OK) - ale gra czysto i nie wymaga globalnego sprzeżenia zwrotnego.
Wzmacniacz SE, próbny na lampach EF22, 6N8S i 6P3S. W sumie to poczekam na porządne trafa głosnikowe i zadecuję czy będzie to ten układ czy na lampach ECH21 i 6P3S. Oczywiście oczko 6E5S. Gra wyśmienicie mimo ersatz trafa głosnikowego zrobionego z dwóch do lampy EL84. Nawet silny bas. Mój faworyt. ECH21 ładniej wg mnie się prezentują od EF22.
Może użyję polskich 6P3S.....
Bardzo klasyczny wzmacniacz SE na lampach 6Ż32P, 6F3P i 6E1P. Regulacja barwy dźwieku. Całkiem ładnie grał. Może kiedyś wepchnę w mała obudowę. Lampy schowane wewnątrz. Do wykorzystania małe trafa głośnikowe od odbiornika radowego i takie tez trafo sieciowe. Zamiast 6E1P chyba użyje 6E3P (ruskie EM84)
Renowacja układu elektrycznego radia Szarotka. Wymiana kondesatora strojeniowego który niestety nie zapewniał wspołbieżności strojenia na falach średnich na wersję starszą wymagająca stosowania tzw padding'a.
Tylko zdobyć obudowę w niezłym stanie z całym zatrzaskiem. Świetny odbiór na zakresach AM.
Radio Relaks II z inną głowica UKF. Komplenty remont odbiornika. Odbiór bardzo dobry.
Jedna przestrojona głowica UKF lampowa polskiej produkcji. Udało się nawet pokryć pasmo od 88 do 101,5 MHz. Nie udało się tego powtorzyć na innych egzemplarzach.
Przestrojona z sukcesem głowica UKF lampwa od radia Chopin. Samo radio po remoncie - wymiana sterefodekodera na PLL na scalaku UL1621. Oryginalny nie działał.
Renowacja kilku odbiorników lampowych głównie z lat 60-tych z zakresem UKF.
Obecnie chce zmusić lampy 6R4P do roli wzmanciacz mocy m.cz.
Ot tyle. Mało i skromnie. W sumie to do lamp wróćiłem dwa lata temu.
Ile macie lamp i co osiągnęliście?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Ile lamp?
Około 1000, ponadto przynajmniej 500 niezbadanych popakowanych w pudełka i worki, spoczywających spokojnie w piwnicy.
Osiągnięcia lampowe to renowacje odbiorników lampowych i urządzeń pomiarowych.
Wzmacniaczy lampowych nie budowałem ale mam zamiar.
Żona mówi, zbuduj taki wzmacniacz bo ładnie gra i wygląda, a materiałów tochę się znajdzie.
Z nowości: 4 sztuki KT66 NOS, naście EL34 NOS i RL12P35 Valvo.
Leon. Jak zechcesz to mogę Ci podarować GU50 do kolekcji na dobry początek.
Około 1000, ponadto przynajmniej 500 niezbadanych popakowanych w pudełka i worki, spoczywających spokojnie w piwnicy.
Osiągnięcia lampowe to renowacje odbiorników lampowych i urządzeń pomiarowych.
Wzmacniaczy lampowych nie budowałem ale mam zamiar.
Żona mówi, zbuduj taki wzmacniacz bo ładnie gra i wygląda, a materiałów tochę się znajdzie.
Z nowości: 4 sztuki KT66 NOS, naście EL34 NOS i RL12P35 Valvo.

To znowu ja.
Do mojej kolekcji doszło jeszcze kilka ciekawych lamp m.in :AZ1, UY1N, EF80, EM4, EBL21, PL500 i kilka innych....aha byłbym zapomniał...sprzedałem lampę EMM803....nie wiem czemu akurat tę lampe uwaza się za tak wartościową....dostałem za nią 70 złotych...
sprzedałem ją bo jeden kolekcjoner nie dawał mi już spokoju...truł mi tyłek juz od miesiąca...
pozdrawiam
Do mojej kolekcji doszło jeszcze kilka ciekawych lamp m.in :AZ1, UY1N, EF80, EM4, EBL21, PL500 i kilka innych....aha byłbym zapomniał...sprzedałem lampę EMM803....nie wiem czemu akurat tę lampe uwaza się za tak wartościową....dostałem za nią 70 złotych...

pozdrawiam
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Bo to jedna z rzadszych współczesnych lamp, a do tego do sprzętu wysokiej klasy, jak ktoś już ma coś takiego to chce, żeby radyjko było naprawdę tip-top :)Anoda pisze:sprzedałem lampę EMM803....nie wiem czemu akurat tę lampe uwaza się za tak wartościową....dostałem za nią 70 złotych... :shock: sprzedałem ją bo jeden kolekcjoner nie dawał mi już spokoju...truł mi tyłek juz od miesiąca... :D
pozdrawiam
No to może teraz ja. Lamp u siebie nie liczyłem. Będzie kilkadzesiąt może nawet 100. Większość to NOSy. jest też kilka używanych z telewizorów i odbiorników radiowych. A co do tej pory zrobiłem? Zajmuję się raczej elektroniką gitarową więc:
1. dwukanałowy head 5W na 3x6N2P-EW + 6P14P
2. stereo preamp/mono amp head 4W na 2x6N2P-EW + PCL86
3. jednokanałowy head 50W na 2x6N2P-EW + 2xE34L
4. trzykanałowy preamp na 4x6N2P-EW
5. Jednokanałowe combo - hybryda na jednej 6N2P-EW
6. Jednokanałowe combo 5W na 2xECC83 + 6P14P
7. dwukanałowy preamp na 3x6N2P-EW - właśnie go kończę.
W planach: combo 5W na 2x6N2P (tym razem cywilne) + 6P14P i jeszcze trochę takich mikroheadów.
1. dwukanałowy head 5W na 3x6N2P-EW + 6P14P
2. stereo preamp/mono amp head 4W na 2x6N2P-EW + PCL86
3. jednokanałowy head 50W na 2x6N2P-EW + 2xE34L
4. trzykanałowy preamp na 4x6N2P-EW
5. Jednokanałowe combo - hybryda na jednej 6N2P-EW
6. Jednokanałowe combo 5W na 2xECC83 + 6P14P
7. dwukanałowy preamp na 3x6N2P-EW - właśnie go kończę.
W planach: combo 5W na 2x6N2P (tym razem cywilne) + 6P14P i jeszcze trochę takich mikroheadów.
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Przyznam się lamp mam koło 800. Pomysłów milion czasu niestety zbyt mało. Osiągnięcia 6C33C SE za namową KK84 oraz OTLampa za co muszę im na forum podziękować wspaniali chłopacy pomagają w każdej potrzebie ratują poradą za to im dziękuję. Dodatkowo 6P3S PP jak narazie z braku drugiego trafa głośnikowego projekt czeka na lepsze czasy. W głowie 2 kanałowy OTL 6C33C oraz słuchawkowiec na 6S19P oraz SE na 6N13S mam nadzieję że jeszcze zrobię PP na 6P14P oraz jakiś ciekawy układzik na EL34. Wszystkie te projekty mam zamiar zrealizować ale jak uruchomię nawijarkę do traf bo ręcznie to już mnie zbyt palce bolą ale też się da nawinąć. Myślę że wszystko się uda poskładać w rok czasu.