Lampowy wzmacniacz gitarowy 5W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Hetman
- 125...249 postów
Lampowy wzmacniacz gitarowy 5W
Witam serdecznie! Dziś pragnę przedstawić zrobiony przeze mnie 5W wzmacniacz gitarowy skonstruowany wg schematu ze strony audioton.republika.pl typowa "fenderowska szklanka", jeden kanał.
Na pewno wszystkim bardzo dobrze znany, wiele razy pojawił się na tym forum dlatego nie będę się rozpisywał na ten temat. Wzmacniacz zrobiłem na zamówienie do gry w domu i małych klubach. Współpracuje z kolumną Marshall 1912. Starałem się wykorzystać najlepsze elementy elektroniczne dostępne na rynku. Gałki Marshall Silver. Panel przedni zrobiony z laminatu dzięki pomocy kolegi marvel za co wielkie Bóg zapłać (wierzch metaliczny,spód czarny - napisy i otwory wypalone laserem). Chassis wykonane i malowane proszkowo przez jedną z najlepszych toruńskich firm (namiar podam zainteresowanym na e-mail). PCB wykonane metodą termotransferu, cynowanie płytek bezprądowe preparatem dostępnym na portalu aukcyjnym. Obudowa wykonana z białego skaju, czarnej żyłki i bizy. Kontrolka koloru purpurowego. Mam nadzieję, że zdjęcia dobrze odzwierciedlają wygląd tego wzmacniacza. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam!
Na pewno wszystkim bardzo dobrze znany, wiele razy pojawił się na tym forum dlatego nie będę się rozpisywał na ten temat. Wzmacniacz zrobiłem na zamówienie do gry w domu i małych klubach. Współpracuje z kolumną Marshall 1912. Starałem się wykorzystać najlepsze elementy elektroniczne dostępne na rynku. Gałki Marshall Silver. Panel przedni zrobiony z laminatu dzięki pomocy kolegi marvel za co wielkie Bóg zapłać (wierzch metaliczny,spód czarny - napisy i otwory wypalone laserem). Chassis wykonane i malowane proszkowo przez jedną z najlepszych toruńskich firm (namiar podam zainteresowanym na e-mail). PCB wykonane metodą termotransferu, cynowanie płytek bezprądowe preparatem dostępnym na portalu aukcyjnym. Obudowa wykonana z białego skaju, czarnej żyłki i bizy. Kontrolka koloru purpurowego. Mam nadzieję, że zdjęcia dobrze odzwierciedlają wygląd tego wzmacniacza. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam!
Re: Lampowy wzmacniacz gitarowy 5W
Ładnie wykończony wzmacniacz. Nie ma problemu z brumieniem i innymi problemami z takim łączeniem podstawki do płytki?
why so serious
- Hetman
- 125...249 postów
Dziekuję!
Nie ma żadnego problemu z przydźwiękami.
Nie ma żadnego problemu z przydźwiękami.
Obudowa to Buzzaro, prawda?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Hetman
- 125...249 postów
Współpraca z Panem Radkiem to wielka przyjemność 

Znaczy się pokazujesz nam poskładany KIT?
- Hetman
- 125...249 postów
Wykonany w całości (elektronika) przeze mnie, ale i tak pewnie będzie kolega miał wątpliwości tak jak to opisał na elektrodzie. ja nie wiem już o co tu chodzi? Inni wykonywali ten sam wzmak z prowizoryczną obudową której rozkład biologiczny nastąpi pewnie po roku i nikt z szanownych się nie czepiał. Co w tym złego że to KIT? Nie każdy musi być fanatykiem do obłędu "pająków, skrętek itp" PCB przynajmniej wygląda schludnie, a nie jak kłębowisko kabli wyglądające jak wnętrzności bizona co to niektórzy uważający się za geniuszy lampowych prezentowali!
Niech ta konstrukcja służy młodym amatorom elektronikom, którzy chcą mieć własny gitarowy wzmacniacz lampowy małym kosztem i do ćwiczenia w domu.
Niech ta konstrukcja służy młodym amatorom elektronikom, którzy chcą mieć własny gitarowy wzmacniacz lampowy małym kosztem i do ćwiczenia w domu.
No trochę przesadzasz. Radek sprzedał taką obudowę tylko w czarnym (tańszym) toleksie na Allegro za 390 zł. Twój cały projekt na moje oko wyniósł prawie 1000 zł. Młody amator elektronik raczej nie wyda tyle na jednokanałowy wzmacniacz 5W.Optimus Prime pisze:Niech ta konstrukcja służy młodym amatorom elektronikom, którzy chcą mieć własny gitarowy wzmacniacz lampowy małym kosztem
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Hetman
- 125...249 postów
1000zł a w życiu!
Samą elektronikę miałem na myśli. Wiadomo że amator nie zapakuje takiego wzmaka od razu w taką obudowę a raczej w cos bardziej skromnego
Samą elektronikę miałem na myśli. Wiadomo że amator nie zapakuje takiego wzmaka od razu w taką obudowę a raczej w cos bardziej skromnego

Coś plączesz. "Sama elektronika" nie zagra, bo się będzie wzbudzać bez chassis, a za to łatwo może zabić. A "coś bardziej skromnego" to chyba "wzmak z prowizoryczną obudową której rozkład biologiczny nastąpi pewnie po roku"?Optimus Prime pisze:1000zł a w życiu!

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Hetman
- 125...249 postów
Oj koledzy łapiecie mnie za słówka...doskonale wiecie co ma na myśli...skoro tak temat uważam za skończony, proszę się tylko wypowiedzieć o przedstawionej pracy.
Witam mi się wzmak podoba fajnie wykonany,w środku ład i porządek a co do kosztów to jednak drogo jak na 5W jednokanałowy wzmak ????.Dobrze że kolega stara się robić porządnie fakt że kupił obudowę nie świadczy o tym że sam by takiej nie zrobił.Jak kolegę stać na najlepsze części to czemu nie a i przecież pisał że wzmak robiony pod zamówienie jeśli dobrze przeczytałem. wzmak fajny i co najważniejsze działa bez problemu co nie zawsze nam wszystkim się udaje,gratuluję wykonania i powodzenia w dalszym dłubaniu w lampach.
Proszę pisać poprawnie po polsku, stosując poprawne słownictwo, ortografię i interpunkcję.
Proszę pisać poprawnie po polsku, stosując poprawne słownictwo, ortografię i interpunkcję.
Mnie się bardzo podobaOptimus Prime pisze:Oj koledzy łapiecie mnie za słówka...doskonale wiecie co ma na myśli...skoro tak temat uważam za skończony, proszę się tylko wypowiedzieć o przedstawionej pracy.

Wojtek
Śliczny jak radio "Szarotka"!
Ale jak to:
Ale jak to:
zostało dokładnie zrobione?Panel przedni zrobiony z laminatu
_
Wojtek, ale on przepłacił za wszystko kilkakrotnie...