Soldano Atomic 16 - szum
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Soldano Atomic 16 - szum
Witam! Zrobiłem ostatnio kopię soldano atomic 16. Kiedy rozkręcam potencjometr Preamp słychać wzbudzanie, szum - tak jakby nie było uziemienia. Zastosowałem ekran na lampy ale to nic nie daje. Regulacja biasem też nie. Co może być przyczyną takiego zachowania? na minimalnym położeniu preamp i środkowym volume wzmak gra na czysto całkiem fajnie. Dziękuję za wszelkie porady.
Re: Soldano Atomic 16 - szum
Szum to normalna sprawa... No chyba, ze ty szumem nazywasz coś innego.
-
- 25...49 postów
No dobra wzbudza się i wydaje odgłos "bźźźźźźźźźźźź", kiedy skręcę preamp jest ok. jeśli np volume jest na połowie i preamp na połowie słychać takie wzbudzenie...zaraz po skręceniu volume przy tym samym połozeniu preamp bzyczenie cichnie.
Jeśli się nie pomyliłeś w wartościach elementów i masz sprawne lampy, to przyczyna tkwi w sposobie montażu. Bez pokazania zdjęcia się nie obejdzie.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
Wartości elementów są ok, zastosowałem tylko większe elektrolity w zasilaczu 220uF i 100uF / 400V.
A co z biasem? Czy ma on tu jakieś znaczenie?-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Szlag mnie trafia jak czytam że wzmacniacz który brumi szumi i że się wzbudza, sprawdziłeś oscyloskopem czy się wzbudza? Zrobiłeś wzmacniacz w PP na lampach a nie odróżniasz podstawowych pojęć.
Jeśli po skręceniu mastera jest cicho to masz coś nie tak w preampie, prosta sprawa.
Czyli końcówka jest ok, ale pytasz o bias, jak już zacząłeś to powiedz jaki masz prąd spoczynkowy ustawiony i ile masz anodowego.
Jeśli po skręceniu mastera jest cicho to masz coś nie tak w preampie, prosta sprawa.
Czyli końcówka jest ok, ale pytasz o bias, jak już zacząłeś to powiedz jaki masz prąd spoczynkowy ustawiony i ile masz anodowego.
Super!Regulacja biasem też nie
Bias do testów powinieneś ustawić na maksymalne ujemne napięcie. Jak prąd spoczynkowy mają lampy w końcówce w tej chwili?
Spróbuj odłączyć sprzężenie zwrotne (NFB). No i problem może tkwić w kablach do potencjometrów, szczególnie Gain i Master Volume. Albo odwróć potencjometry i skróć kable o 2/3 bez skręcania ich, albo daj ekranowane. Skrócenie dotyczy wszystkich, ekranowanie tylko Gain i Volume. Skoro dałeś potencjometry na kablach, to nie ma sensu łączyć np. Treble i Bass za pośrednictwem PCB, tylko bezpośrednio na potencjometrach.
Spróbuj odłączyć sprzężenie zwrotne (NFB). No i problem może tkwić w kablach do potencjometrów, szczególnie Gain i Master Volume. Albo odwróć potencjometry i skróć kable o 2/3 bez skręcania ich, albo daj ekranowane. Skrócenie dotyczy wszystkich, ekranowanie tylko Gain i Volume. Skoro dałeś potencjometry na kablach, to nie ma sensu łączyć np. Treble i Bass za pośrednictwem PCB, tylko bezpośrednio na potencjometrach.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Hetman
- 125...249 postów
nerwus pisze:Szlag mnie trafia jak czytam że wzmacniacz który brumi szumi i że się wzbudza, sprawdziłeś oscyloskopem czy się wzbudza? Zrobiłeś wzmacniacz w PP na lampach a nie odróżniasz podstawowych pojęć.
Super!Regulacja biasem też nie
nie irytuj się tak ok

- Hetman
- 125...249 postów
Marvel pisze:Bias do testów powinieneś ustawić na maksymalne ujemne napięcie. Jak prąd spoczynkowy mają lampy w końcówce w tej chwili?
potencjometr od Biasu ustawiony jest w tej chwili w połowie. Zredukuję te kable i dam ekranowane na dwa potencjometry. Ale przecież to mocna skrętka...nie powinno tak szumieć?! Lampy w preampie to sovtek 12AX7LPS...
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Co ty mi tu tłumaczysz. jak skręcisz Preamp czyli gain to nie będziesz miał w ogóle sygnału z gitary bo siatka triody w drugim stopniu jest zwarta do masy.
Jak gość ma rozkręcony master a gain zdjęty i ma cicho to znaczy że syf leci z pierwszej triody z pierwszego stopnia który ma tutaj max wzmocnienia.
Należałoby więc zadać pytanie, czy jest symetryzacja żarzenia, czy anodowe jest dobrze odfiltrowane, może dowalony jest spoczynkowy jakiś z kosmosu, anodowe siada, nie wyrabia i jest brzydko. Poza tym oscyloskop w łapę i po kolei po stopniach szukać trzeba.
Zresztą i tak się zaraz znajdą mądrzejsi.
I nie rozumiem tutaj kilku rzeczy, jeden człowiek dwa loginy na forum?
I co to do cholery znaczy potencjometr bias w połowie? skąd ja mam wiedzieć i reszta użytkowników w jakim zakresie jest regulowany prąd spoczynkowy, może od 10 do 20mA a może od 30 do 55?
Mocna skrętka nie ma nic do szumienia, tu jest przydźwięk, brum, bzyczenie ale nie szum. Puść sobie 3 metry kabla z gitary do wzmacniacza skrętka a potem ekranem, zobaczysz czym się różnią te dwie rzeczy, i jaki jest sens stosowania skrętki i gdzie i po co a gdzie kabla ekranowanego.
Jak gość ma rozkręcony master a gain zdjęty i ma cicho to znaczy że syf leci z pierwszej triody z pierwszego stopnia który ma tutaj max wzmocnienia.
Należałoby więc zadać pytanie, czy jest symetryzacja żarzenia, czy anodowe jest dobrze odfiltrowane, może dowalony jest spoczynkowy jakiś z kosmosu, anodowe siada, nie wyrabia i jest brzydko. Poza tym oscyloskop w łapę i po kolei po stopniach szukać trzeba.
Zresztą i tak się zaraz znajdą mądrzejsi.
I nie rozumiem tutaj kilku rzeczy, jeden człowiek dwa loginy na forum?
I co to do cholery znaczy potencjometr bias w połowie? skąd ja mam wiedzieć i reszta użytkowników w jakim zakresie jest regulowany prąd spoczynkowy, może od 10 do 20mA a może od 30 do 55?
Mocna skrętka nie ma nic do szumienia, tu jest przydźwięk, brum, bzyczenie ale nie szum. Puść sobie 3 metry kabla z gitary do wzmacniacza skrętka a potem ekranem, zobaczysz czym się różnią te dwie rzeczy, i jaki jest sens stosowania skrętki i gdzie i po co a gdzie kabla ekranowanego.
-
- 25...49 postów
Pewnie dlatego że razem budowaliśmy ten wzmak:)nerwus masz rację jak preamp jest na MIN nie ma sygnału mimo że volume może być na 50%
kidy volume jest na 60% a preamp na 10 jest ok...kiedy podkręcę preamp do 50% szum nie z tej ziemi. O to mi chodzi
kidy volume jest na 60% a preamp na 10 jest ok...kiedy podkręcę preamp do 50% szum nie z tej ziemi. O to mi chodzi
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
No to wreszcie szumi czy :
Skoro nie możecie rozróżnić tych pojęć to ten wzmacniacz nie będzie działał poprawnie, takie jest moje zdanie. Jak zrozumiecie jaka jest różnica to może nawet ktoś wam na forum pomoże bo będzie wiedział o co chodzi.No dobra wzbudza się i wydaje odgłos "bźźźźźźźźźźźź"
-
- 25...49 postów
słyszalny jest przydźwięk po rozkręceniu gałki Preamp na 80% i Volume na 50% czy tak lepiej?
A trafa na siebie nie wpływają? Robiłeś test przenikalności? Ja bym tak nigdy traf nie ustawił, no chyba, że test wypadłby pozytywnie. Rozwaliło mnie ustawienie ustawienie biasu potencjometrem ustawionym na połowę... Wiesz po co w ogóle jest ten potencjometr? Wiesz jaki prąd spoczynkowy jest ustawiony w oryginale? Jak nie to się dowiedz.
-
- 25...49 postów
Na połowie jest teraz. Wcześniej był skrajnie na max i min. Efekt był ten sam. To napięcie 25V. Jak ma być ustawiony na max? Test z trafami zrobiony, to była najlepsza pozycja.