kolumny do wzmacniacza lampowego EL84 PP

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Krasul
375...499 postów
375...499 postów

kolumny do wzmacniacza lampowego EL84 PP

Post autor: Krasul »

Witam,
posiadam wzmacniacz lampowy W-600f Fonica (schemat: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_02_1.htm). Pomimo że jest on przystosowany do współpracy z zestawem kolumn o impedancji 15 Ω, ja jednak chcę dobrać do niego jakieś dobre kolumny 8 Ω. Słyszałem wiele opinii. Zależy mi o kolumnach w granicy do 200 zł. Muszą one mieć bardzo dużą skuteczność (wzmacniacz ma moc 10W sinus). Ktoś mi mówił że podłączył do niego altusy 140 (wzmacniacz bardzo dobrze przenosi bas). Jakie kolumny będą najlepsze? Słucham różnej muzyki. Zależy mi na jak największej głośności, bardzo szerokim paśmie przenoszenia (zwłaszcza na dole). Co moglibyście mi polecić? Czy lepsze byłyby kolumny z bas reflexem czy zamknięte? Czekam na szybką odpowiedź. Pzdr. Krasul P.S. Wiem że łączenie kolumn o niższej impedancji to lekki hardcore ale nie mam innego wyjścia (podłączyłem po dwie kolumny w szereg na kanał i gra tak samo głośno) - w razie czego szybciej zużyją mi się lampy. Transformatorów głośnikowych nie chcę ruszać, bo się na tym nie znam. Nawet przy ostrym graniu nic niepokojącego się nie dzieje. Poza tym wzmacniacz ma sprzężenie zwrotne.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Żadnego dobrego basu ani brzmienia z Altusów mieć nie będziesz. I nie jestem audiofilem. Pozatym przy ostrzejszym graniu na źle dopasowanych głośnikach wzrastają zniekształcenia.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Zależy jakie głosniki w tych altusach są. Jesli to są jedne z tych pierwszych altusów jakie wyszły na rynek, z magnesami kobaltowymi skręcanymi śrubami, to bas miały piekny, jesli zaś są to te pózniejsze wersje z magnesami ferrytowymi, nawet tymi podwójnymi, to tylko siąść i płakać.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Witam,
Proponuję jakieś podłogowce na TVM'ach w obudowie B-R. dwa niskotonowe do tego coś na średnie i kopułka z Tonsila.'
Polecam forum http://www.diyaudio.pl można tam też poczytać o glośnikach
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A jesli już o kolumnach mowa to ja sobie zrobiłem na głosnikach Alpharda, powiedza niektórzy być może że to "szajse" ale kolumna jest strojona (BR) na częst. 27Hz i faktycznie można to z niej wydobyć, fakt mała ona nie jest , 140 litrów, ale ucho cieszy , żadnego wzmacniacza się nie ulęknie, dynamika dobra, impuls rewlacja. A tak ona wyglada
Załączniki
kolumna.jpg
kolumna.jpg (64.61 KiB) Przejrzano 1362 razy
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Powiem szczerze....
Alfardy nie są dobrymi głośnikami.... TVM (tesla) wypada o wiele lepiej cenowo jak i jakościowo
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

no ja akurat robiłem porównanie konkretnych głosników. Tych alphardów YW1007 z czeskimi ARN (30cm) i te drugie przy tych akurat blado wypadły,a bynajmniej nie pakowałem tych głosników w byle jakie pudło, lecz w solidne paczki odpowiednie dla konkretnego głosnika, więc zrobiłem z tego co brzmiało lepiej. Sprawa nastepna: nie do wszystkiego każdy głosnik da się zastosować, co innego gitara co innego muzyka do odsłuchu domowego, moje nie sa zbyt efektywne, nieco ponad 80dB, ale nieda się niestety pogodzić efektywności z jakością
OLEK
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: OLEK »

Kolego Krasul !
Każda sroczka swój ogonek chwali ale zajrzyj na FONAR - Galeria - zestaw Olka Maśląga. Tam na końcu opisałem temat, który Cię interesuje.
W razie co jestem do dyspozycji.
Cześć OLEK
OLEK
25...49 postów
25...49 postów

Ciekawy jestem do jakich wniosków doszedłeś?
OLEK
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Witam,
kupuję jednak te altusy 140 (cena 500 zł - stan bardzo dobry) Zregenerowane profesjonalnie wszystkie głośniki (w zakładzie tonsilu) zgodnie z oryginałem + niskotonowy na gumie. Niestety niskotonowe głośniki ferrytowe są do załatwienia w cenie 300 zł/szt. a to jest dla mnie niestety za drogo. Pzdr. Krasul
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
OLEK
25...49 postów
25...49 postów

Wybrałeś nienajgorzej. Ciekaw jestem efektów - subiektywnych oczywiście hi!
OLEK
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Co do glosnikow do lamp to polecam
edyton - znajdziecie w necie. Za....biste glosniki. Piekny dzwiek i bardzo duza skutecznosc. Idealne do lamp. Wykonanie rewelacyjne.
Mozna same glosniki ale i kolumny.
Badalem te glosniki a nawet porownywalem z odpowiednikami scanspeaka i focala vifa audax-a i coz edytony wygraly. A zagraniczne to byly nie byle co tylko z najwyzszej polki. Np. z malych utopi. Podobnie z scan....
Facet robi z najlepszych materialow jakie sa dostepne.
Te glosniki sa idealne do lamp gdyz sa zbyt dokladne jak na tranzystory i wszystkie brudy polprzewodnikowych wzmakow tak drazniace uszy odtwarzaja. Ale lampa gra miodzio. Napewno sa to najlepsze srednice na rynku w europie. I to za psie pieniadze.
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
ODPOWIEDZ