Jak sprawdzić transformator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak sprawdzić transformator
Witam.
Dostałem dzisiaj trzy transformatory bez oznaczeń. Według znajomego który mi je podarował, są to transformatory do wzmacniaczy lampowych. W jaki sposób mogę je sprawdzić i pomierzyć?
Pozdrawiam.
Dostałem dzisiaj trzy transformatory bez oznaczeń. Według znajomego który mi je podarował, są to transformatory do wzmacniaczy lampowych. W jaki sposób mogę je sprawdzić i pomierzyć?
Pozdrawiam.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Jak sprawdzić transformator
A drugi od góry wątek przyklejony w tym dziale kolega czytał?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ale mogą być to trafa zasilające a nie wyjściowe...
Zamieść zdjęcia.
Zamieść zdjęcia.
Thereminator jak najbardziej, temat przeczytałem kilka miesięcy temu.
painlust nie mam pewności czy te transformatory są na pewno "lampowe". Osoba od której je otrzymałem, twierdzi, że pochodzą one od urządzeń lampowych audio.
1) Dwa pierwsze transformatory, z wyglądu identyczne, posiadają cztery odczepy i jakąś pieczątkę:

2) Trzeci transformator, najprawdopodobniej uszkodzony, posiada dwa odczepy:

Jutro postaram się zmierzyć opór poszczególnych uzwojeń, i podać przekładnie poszczególnych transformatorów.
Pozdrawiam Chilihead.
painlust nie mam pewności czy te transformatory są na pewno "lampowe". Osoba od której je otrzymałem, twierdzi, że pochodzą one od urządzeń lampowych audio.
1) Dwa pierwsze transformatory, z wyglądu identyczne, posiadają cztery odczepy i jakąś pieczątkę:

2) Trzeci transformator, najprawdopodobniej uszkodzony, posiada dwa odczepy:

Jutro postaram się zmierzyć opór poszczególnych uzwojeń, i podać przekładnie poszczególnych transformatorów.
Pozdrawiam Chilihead.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Badany transformator należy włączać przez żarówkę. Jeśli żarówka będzie świecić słabo to transformator jest dobry.
Ratujmy stare tranzystory!
Witam ponownie.
Mając chwile wolnego czasu ponownie zająłem się próbą identyfikacji tych transformatorów.
Po zdjęciu warstwy zabezpieczającej z uzwojeń transformatora z pierwszego zdjęcia, znalazłem naklejkę tonsil i następujące informacje:
T0 3-350 676
0-3 4500zw Φ0.18
1-2 256zw Φ0.5
Niestety Google milczy na temat tego transformatora. Może ktoś z Was posiada jakieś informacje na jego temat. Rezystancje uzwojeń pomierzę gdy tylko dorwę jakiś analogowy miernik.
Zdjęcia zamieszczę wieczorem, nie mam pod ręką czytnika kart.
Pozdrawiam Maciek.
Mając chwile wolnego czasu ponownie zająłem się próbą identyfikacji tych transformatorów.
Po zdjęciu warstwy zabezpieczającej z uzwojeń transformatora z pierwszego zdjęcia, znalazłem naklejkę tonsil i następujące informacje:
T0 3-350 676
0-3 4500zw Φ0.18
1-2 256zw Φ0.5
Niestety Google milczy na temat tego transformatora. Może ktoś z Was posiada jakieś informacje na jego temat. Rezystancje uzwojeń pomierzę gdy tylko dorwę jakiś analogowy miernik.
Zdjęcia zamieszczę wieczorem, nie mam pod ręką czytnika kart.
Pozdrawiam Maciek.
Czyli jednak nie przeczytałes tego mojego artykułu.... a przynajmniej nie do końca.
To wygląda na głośnikowe - przekładnia 17,5:1 dla 8 ohm daje ~2,5kohm - np. EL34 SE.
Wojtek SQ2KRZ
bardziej pod EL86 lub pod EL84 czy ECL86 dla 16Om