Budowa wzmacniacza z wątku bez tytułu projektu Piotra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Budowa wzmacniacza z wątku bez tytułu projektu Piotra
Witam wszystkich.Chciałem pokazać co na razie zrobiłem.Transformatory G i zasilający z firmy Talcomp TG34U.Obudowa góra blacha 3 mm-boki i panel przedni 2 mm-spód 2mm.Z postępu dalszych prac będę informował.Będą też pierscienie ozdobne z rury miedzianej na podstawki do lamp.Będzie też trochę pytań.Pierwsze pytanie do Piotra.Czy trafo sieciowe mocno się rozgrzewa.Czy otwory wentylacyjne które wykonałem od spodu wystarczą do chłodzenia wzmacniacza.Wrzucam parę fotek.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Budowa wzmacniacza z wątku bez tytułu projektu Piotra
Nie rozgrzewa się praktycznie wcale, o ile nie jest przeciążone, a przy tej obsadzie nie będzie. Takie otwory są aż nadto wystarczające. Ja stosuję zupełnie zamknięte obudowy. Rozgrzewają się natomiast lampy, więc wzmacniacz tak czy inaczej lekko ciepły będzie.andre pisze:Czy trafo sieciowe mocno się rozgrzewa.Czy otwory wentylacyjne które wykonałem od spodu wystarczą do chłodzenia wzmacniacza.Wrzucam parę fotek.
Dziękuję Piotrze za odpowiedz.
Witam wszystkich na dobry początek.
andre, przymierzam się do podobnej konstrukcji. Twój egzemplarz zapowiada się ciekawie. Będę czekał z niecierpliwością na relacje z postępu prac. Mam jeszcze pytanie, co mają wskazywać te woltomierze ?

andre, przymierzam się do podobnej konstrukcji. Twój egzemplarz zapowiada się ciekawie. Będę czekał z niecierpliwością na relacje z postępu prac. Mam jeszcze pytanie, co mają wskazywać te woltomierze ?
Edward aka asmod
Są na 40volt.Mogą wskazywać napięcie na katodach EL34.
Witam wszystkich po długiej przerwie.Odpaliłem wzmacniacz.W anodach lamp mocy 70 mA.Wzmacniacz gra czysto.
Lekkie buczenie-na 100% od anodowego.Jak gra cicho to nie słychać buczenia.Potencjał masy +45 volt.Położenie potencjometru niema wpływu na jego poziom.Jest na stałym poziomie.Masy prawego i lewego kanału są osobne.Obudowa połączona z masą zasilaczy za drugim kondensatorem.Gniazdo sieciowe odizolowane od obudowy.Żarzenie osobno lewy i prawy kanał.
Lekkie buczenie-na 100% od anodowego.Jak gra cicho to nie słychać buczenia.Potencjał masy +45 volt.Położenie potencjometru niema wpływu na jego poziom.Jest na stałym poziomie.Masy prawego i lewego kanału są osobne.Obudowa połączona z masą zasilaczy za drugim kondensatorem.Gniazdo sieciowe odizolowane od obudowy.Żarzenie osobno lewy i prawy kanał.
Czy podniesienie lub obniżenie napięcia potencjału masy ma wpływ na poziom przydzwięku.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Kurcze pięknie wykończyłeś tą obudowę... Kopara opada... Gratuluje 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Dzięki.Malowana dwa razy.Pierwszy raz proszkowo.Niezbyt wyszło.Facet mówił ze zastosowałem nieodpowiednią szpachlę.Po wygrzaniu w piecu,porobiły się dołki.Jeszcze raz wykończyłem obudowę i dałem do lakiernika samochodowego.
Zwykle podnosi się potencjał grzejników, więc z innego punktu widzenia obniżenie potencjału masy obniża przydźwięk.andre pisze:Czy podniesienie lub obniżenie napięcia potencjału masy ma wpływ na poziom przydzwięku.

_
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Mnie się zawsze wydawało, że wszystkie napięcia podaje się względem masy. Więc przesuwasz masę względem czego?
To chyba jakieś przejęzyczenie
Obudowa bardzo mi się podoba
To chyba jakieś przejęzyczenie

Obudowa bardzo mi się podoba

Napięcie mierzę względem masy i punktem wspólnym dwóch rezystorów-dzielnik napięcia,który jest połączony ze wspólnym punktem rezystorów 100 Ohm-żarzenie.Teraz podniosłem na 20 volt-jest lepiej.Jak ruszam przewodami anodowego transformatora przydzwięk jest większy lub mniejszy.Jutro spróbuję obrócić transformator.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Znaczy potencjał grzejników względem masy? Powinien być w zakresie 0-75V.
Widzę, że przewody TS skręcone, więc nie powinno być przez nie problemu. TS zakłóca głównie w miejscu, gdzie wychodzą wyprowadzenia.
Widzę, że przewody TS skręcone, więc nie powinno być przez nie problemu. TS zakłóca głównie w miejscu, gdzie wychodzą wyprowadzenia.
Tak potencjał żarzenia.Dodam jeszcze ze przy pierwszym uruchomieniu wzmacniacza strasznie burczało.Wymieniłem lewy mostek prostowniczy i przestało.Może mostki są jakieś trefne.pisze o tym dlatego bo transformator się grzeje.Przy próbie dołożenia kondensatora 330 mikro w drugim stopniu filtra zasilacza pojawia się większy przydzwięk.Niestety nie mam nic na podmianę.Grzeje się dość mocno ale nie parzy.Mostki 800 volt-4A.