Witam,
mam niby nową ECC83 - tak przynajmniej myślałem jak ją kupowałem w sklepie - ostatnio zauważyłem, że w getterze pojawiły się malutkie dziurki, nie wiem czy to normalne i czy wszystko jest OK. Zauważyłem także, że wew. bańki pojawił się taki mały okruch czegoś, przykleja się w różne miejsca. I na koniec jeszcze takie małe pęknięcia przy nóżkach - czy w nowych lampach to normalne? Bo w trakcie uzytkowania to rozumiem, że mogą się pojawić.
Sprzedawca nie wiedział jakiej firmy jest ta lampka - jest na niej narysowany jakby prostokąt z trzema nóżkami - co to za firma??
Pozdrawiam
Pytania o stan lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jdubowski
- moderator
Re: Pytania o stan lampy
Dziurki w getterze nie są niepokojące, o ile jednocześnie nie obserwuje się utraty metalicznej jego barwy i przejścia w kierunku koloru szarobrązowego (najłatwiej zauważyć na brzegu gettera). Te dziurki najcząściej powstają w miejscach gdzie w trakcie nanoszenia gettera znajdowały sie drobinki zanieczyszczeń (szkło, mika).Tommy pisze: ostatnio zauważyłem, że w getterze pojawiły się malutkie dziurki, nie wiem czy to normalne i czy wszystko jest OK. Zauważyłem także, że wew. bańki pojawił się taki mały okruch czegoś, przykleja się w różne miejsca. I na koniec jeszcze takie małe pęknięcia przy nóżkach - czy w nowych lampach to normalne? Bo w trakcie uzytkowania to rozumiem, że mogą się pojawić.
Co do pęknięć to miałbym jednak pewne podejrzenia - w zasadzie nie powinno ich tam być...
Jeśli logo takie jak na poniższym linu to jest RWN Neuhaus, jeden z zakładów RFT.Tommy pisze: Sprzedawca nie wiedział jakiej firmy jest ta lampka - jest na niej narysowany jakby prostokąt z trzema nóżkami - co to za firma??
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... EF86-1.jpg
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl