Fonica w-701
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Fonica w-701
Przyznam, że już nie raz miałem ochotę to zrobić ale trochę mi tych lamp szkoda...wszystkie świecą...

"...fonica-w-701-russian1965-amplifier-schematic.."
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie tak dosłownie. Wydaje mi się, że Painlust sugeruje rozbiórkę i złożenie wzmacniacza w bardziej normalnej topologii - tu napchane jest lamp jak w jakimś highgainie, a ledwo da się ukręcić słabowity crunch, a clean też nie jest rewelacyjny...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Rozbiórkę sugerowałem już dawno...
Fakt, mówił Pan....i to była racja....
Heh, wiem, jestem uparty jak osioł, natomiast pragnę ustosunkować się do swoich przeróbek (i rezygnacji z nich) aby nikt inny nie powtórzył moich błędów.
Zamiana lampy ECC85 na ECC81 zgodnie z tym co pisał kol. Jethrotull
faktycznie szybko wzbudziła tęsknotę za ekranem międzysystemowym i wywołała szybki powrót do stanu pierwotnego:)
Chciałbym jeszcze o jedną kwestię zapytać:czy zbyt małe napięcie na siatce 2 EF86 może być powodowane uszkodzeniem kondensatora 0,5uF który sprzęga ją z masą? podejrzewam, iż jest on niesprawny (po wyłączeniu wzmacniacza z sieci i przyłożeniu miernika w ciągu ok. 1-2 sekund napięcie osiąga zero- sądzę że nic nie trzyma) niestety nie mam żadnego podobnego kondensatora aby go podmienić i sprawdzić efekt.
ps. Nie dawał mi wczoraj spokoju pomysł PainLusta- rzuć o ścianę.Niestety ściany mam z kartongipsów więc myślę, że ze rezultat spotkania chassis ver. ściana jest z góry przesądzony....
Zamiana lampy ECC85 na ECC81 zgodnie z tym co pisał kol. Jethrotull
faktycznie szybko wzbudziła tęsknotę za ekranem międzysystemowym i wywołała szybki powrót do stanu pierwotnego:)
Chciałbym jeszcze o jedną kwestię zapytać:czy zbyt małe napięcie na siatce 2 EF86 może być powodowane uszkodzeniem kondensatora 0,5uF który sprzęga ją z masą? podejrzewam, iż jest on niesprawny (po wyłączeniu wzmacniacza z sieci i przyłożeniu miernika w ciągu ok. 1-2 sekund napięcie osiąga zero- sądzę że nic nie trzyma) niestety nie mam żadnego podobnego kondensatora aby go podmienić i sprawdzić efekt.
ps. Nie dawał mi wczoraj spokoju pomysł PainLusta- rzuć o ścianę.Niestety ściany mam z kartongipsów więc myślę, że ze rezultat spotkania chassis ver. ściana jest z góry przesądzony....

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ja z kolei proponuję wymianę na działającego Atoma 5W. Ale pod warunkiem, że W701 nie jest w tej chwili za bardzo zdewastowany... 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Jeśli kol. Marvel chce naocznie ocenić jego stan i planuje spędzić święta w domowym zaciszu nie ma problemu-jestem w święta 20km od Zamościa, mogę zabrać nie jest bardzo ciężki...natomiast czekam na wysłanie podejrzanego kondensatora, jeśli jego wymiana nic nie da to się go raczej pozbędę. ZAZNACZAM JEDNAK ŻE TO TYLKO CHASSIS I DEKIEL orginalne gałki na potencjometry sa w stanie tragedii (ale są) jest również obudowa obita gustowną wykładziną dywanową w kolorze krwistej czerwieni brak głośnika i maskownicy.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zależy o jakim mierniku mowa, przeciętna słabizna rozładuje kondensator o tej pojemności w mgnieniu oka. On się nawet częściowo rozładuje ładując pojemność przewodów pomiarowych i miernika (wyrównanie napięcia). Podejrzewam że ten akurat kondensator bardzo łatwo sprawdzić włączając go przez rezystor do jakiegoś źródła napięcia i mierząc prąd, jakakolwiek upływność dyskwalifikuje go z miejsca.xvb pisze:
Chciałbym jeszcze o jedną kwestię zapytać:czy zbyt małe napięcie na siatce 2 EF86 może być powodowane uszkodzeniem kondensatora 0,5uF który sprzęga ją z masą?
Witam,
sąsiadujący z nim kondensator 2uF również olejowy raczony podobnym napięciem rozładowuje się do zera przy pomiarach moim miernikiem przez jakieś 10 minut...jakiego rzędu wielkości powinien być rezystor? tj jeśli podłączę tak jak powinno być orginalnie, tj 330V przez 330k
i usune EF86 żeby zlikwidować połączenie z siatką, włączę szeregowo miernik w trybie (jak sądzę ) miliamperomierza to prąd ma być zero...?
sąsiadujący z nim kondensator 2uF również olejowy raczony podobnym napięciem rozładowuje się do zera przy pomiarach moim miernikiem przez jakieś 10 minut...jakiego rzędu wielkości powinien być rezystor? tj jeśli podłączę tak jak powinno być orginalnie, tj 330V przez 330k
i usune EF86 żeby zlikwidować połączenie z siatką, włączę szeregowo miernik w trybie (jak sądzę ) miliamperomierza to prąd ma być zero...?
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Generalnie tak, prąd powinien być bardzo bliski zera. Z tym że ja np. niespecjalnie lubię włączać mierniki szeregowo pod wysokie napięcia, zawsze dorzucam drugi rezystor 1*10^n dobierając odpowiednie 'n', żeby łatwo się liczyło i po prostu mierzę spadek napięcia.
W tym przypadku po rozłączeniu obwodu (wyjęciu lampy) możesz zmierzyć napięcie na wbudowanym rezystorze 330k. Przy idealnie sprawnym kondensatorze powinno być 0V, duże napięcie będzie świadczyć o przepływie prądu i niesprawności kondensatora.
Nawet od biedy da radę w ten sposób wyliczyć rezystancję upływności kondensatora.
W tym przypadku po rozłączeniu obwodu (wyjęciu lampy) możesz zmierzyć napięcie na wbudowanym rezystorze 330k. Przy idealnie sprawnym kondensatorze powinno być 0V, duże napięcie będzie świadczyć o przepływie prądu i niesprawności kondensatora.
Nawet od biedy da radę w ten sposób wyliczyć rezystancję upływności kondensatora.
Po całkowitym odłączeniu tego kondensatora brum zmniejszył się gdzieś o połowę...
zamieść zdjęcia w jakim stanie masz ten wzmacniacz...
Postaram się na jutro jakieś foto zrobić...a tak z czystej przezorności...będziecie się śmiać...?;p
Prędzej płakać
W końcu to zabytek, których z każdym dniem nie przybywa, tylko wręcz przeciwnie...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com