Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You

Post autor: gsmok »

Witam
Znalazłem mający 40 lat opis przystawki do gitary, którego szukałem na prośbę naszego rodaka z USA. Być może przyda się komuś, kto zajmuje się konstruowaniem układów gitarowych. Nie wiedziałem, do którego działu pasuje ten post (Gitarowy lub Zasoby Wiedzy) więc na chybił/trafił dodaję skany do działu przypisanego gitarom.
Załączniki
przystawka - cz. 1
przystawka - cz. 1
przystawka - cz. 2
przystawka - cz. 2
przystawka - cz. 3
przystawka - cz. 3
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
o-----c

Re: Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You

Post autor: o-----c »

Świetne. Normalna archeologia. Układ tranzystorowy z pierwszego rysunku oczywiście nie będzie działał jak typowa kaczka. Ten lampowy jest cool :-)
BTW Autorze, numeracja stron sugeruje, że to jakaś książka. Można tytuł, autora, rok wydania?
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Radioamator i Krótkofalowiec. Miesięcznik nie książka. W latach 80'ch zmieniona nazwa na Radioelektronik. Układ tranzystorowy zrobiłem ale nie miało to nic wspólnego z "kaczką". Działało jak regulacja barwy. Moim zdaniem najlepsze efekty uzyskuje się w układach z indukcyjnością.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Rzeczywiście zapomniałem o podaniu źródła :oops: . Artykuł pochodzi z miesięcznika Radioamator i Krótkofalowiec numer 10/1970r.
Wcześniej czasopismo miało nazwę Radioamator, a skończyło w tamtym roku zatrzymując się na nazwie Radioelektronik. Upadek Radioelektronika nie był zresztą dla mnie zaskoczeniem, zważywszy na jego zawartość informacyjną w ostatnich latach :? .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Indukcyjność czy nie, żaden z tych układów to nie jest wah wah. Żeby tak było musiałby to być fitr pasmowoprzepustowy (parametryczny) z regulacją częstotliwości rezonansowej. Te tutaj projekty to są zwyczajne korektory.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Nie bardzo jestem pewien czy w 1970 roku byl w PRL powszechnie dostepny orginalny schemat wah-wah - ja moj zeszyt ze schematami zabralem ze soba kiedy wyjechalem jesienia 1969. W W-wie mozna bylo udac sie do biblioteki w British Council i przyssac do swiezego numeru miesiecznika Practical Electronics, tam uklad opisany w 67 lub 68 roku opieral sie o filtr 2T w petli USZ na jednym tranzystorze.
Ciekawe ze zaden opis samodzielnej budowy wah-wah nie podaje najprostszego sposobu na obudowe: pedal regulacji predkosci od maszyny do szycia. Ta metoda zrobilem chyba okolo 20 sztuk. Jako induktor stosowalem wybrakowane glowice z magnetefonu Tonette, akurat mialy 450mH. Mozna je bylo kupic w sklepie z elektronicznymi elementami z odrzutu na ul.Hozej.
Skad dorwalem schemat? Zrysowalem z Voxa nalezacego do Tomka Jaskiewicza, za ta zrobilem mu klona Supafuzz Marshalla. Tak jest, ja tez jako nastolatek zaczynalem od klonowania. Oczywiscie w ramach walki z systemem :mrgreen: Nie do wiary jak ten czas leci....
Ostatnio zmieniony czw, 18 marca 2010, 21:25 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Takiego kwakera "na sznurek" miałem krótko w 1979 roku :lol: Już nie pamiętam kto go konstruował - zamieniłem za łyżwy czy coś... W każdym razie działał, czyli flaki były inne.
Wojtek SQ2KRZ
o-----c

VacuumVoodoo pisze:Nie bardzo jestem pewien czy w 1970 roku byl w PRL powszechnie dostepny orginalny schemat wah-wah ....

uklad opisany w 67 lub 68 roku opieral sie o filtr 2T w petli USZ na jednym tranzystorze.
Ciekawe ze zaden opis samodzielnej budowy wah-wah nie podaje najprostszego sposobu na obudowe: pedal regulacji predkosci od maszyny do szycia.
- schematu na pewno nie było, ot tak, w każdym kiosku ;-) Stosunkowo wcześnie (pocz. 70-tych)ukazał się schemat oparty o dwa tranzystory i bez indukcyjności. Działał b. sprawnie. Podnoszono jego "wadę", że niby z sygnałem przesterowanym działa za ostro, gdy tymczasem chodziło o to, że układ z indukcyjnością przy maksymalnym "wyprostowaniu" potencjometru dość intensywnie ciął wysokie częstotliwości, a układ bez indukcyjności, przy takim samym ustawieniu pedału przenosił pasmo nieomal niezmienione, co z kolei dawało wrażenie, że układ jest za ostry. Prostym sposobem na redukcję zjawiska było wstawienie PR-ki o wartości np. 4k7 w szereg z potencjometrem napędzanym pedałem, ale od strony jego zerowej pozycji i dobranie jego minimalnej wartości na ucho tak, żeby dźwięk pozostawał lekko matowy przy zerowym ustawieniu pedału. Zaletą kaczki bez indukcyjności, wg niektórych gitarzystów, było jej "lepsze" działanie z czystym sygnałem. Rychło pojawił się analogiczny układ z op-ampem.
Faktycznie, aluminiowy, solidny i niewielki pedał od maszyny do szycia, po drobnych przeróbkach, był idealnym rozwiązaniem. Ale i wykonanie prostej skrzyneczki ze sklejki było dobrym, trwałym i skutecznie działającym rozwiązaniem. Można było dojść do "perfidii" w te klocki ;-)
Załączniki
kaka1.gif
kaka2.gif
almagra
100...124 posty
100...124 posty

Re: Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-Y

Post autor: almagra »

.
Ostatnio zmieniony wt, 11 maja 2010, 19:03 przez almagra, łącznie zmieniany 1 raz.
o-----c

- generalnie święta prawda. W ogóle cała ta kaczkologia to takie voodoo. Można znaleźć w necie strony analizujące np. korzystny wpływ nasycenia rdzenia induktora na generowanie II harmonicznej i takie tam. Z powyższego punktu widzenia ("stałą dobroć w funkcji przestrajania") idealnym rozwiązaniem mógłby być korektor parametryczny o osobno regulowanej Q, F i G. widziałem gdzieś schemat takiego urządzenia, w nieco uproszczonej wersji. Oczywiście, układ z cewką jest nie do pobicia.
A tu jego "maksymalna" wersja:
Załączniki
parametric.gif
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

A mój ulubiony układ to właśnie filtr bikwadratowy (KHN) z użyciem VCA do przestrajania częstotliwości. Wyjście dolnoprzepustowe świetnie nadaje się do basu, pasmowo-przepustowe najczęściej używam z gitarą, poza tym daje o wiele większe możliwości dokładnego dostrojenia zakresu przemiatania i łatwiej sterować go napięciowo z zewnątrz.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Biquad odpowiednio zaimplementowany potrafi w rekach dobrego gitarzysty:

http://www.youtube.com/watch?v=2DEGmslHQic
http://www.youtube.com/watch?v=6Zi6n1YUH6E&NR=1
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Jeśli dobrze rozumiem, ta to przestrajany filtr pasmowy? Traxman właśnie katuje filtry z przełączanymi pojemnościami... :D Czy są już takie rozwiązania?
Tomek
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

A tu nieco inaczej zaimplementowany biquad w rękach miernego gitarzysty :)
http://www.herby.kielce.pl/~piter/bonus ... botest.mp3
Trochę się swego czasu bawiłem różnymi topologiami i jak narazie to właśnie ten układ daje brzmienie najbardziej zbliżone do układu z indukcyjnością, a przy tym oferuje sporo więcej możliwości.
Tomasz Gumny pisze:Jeśli dobrze rozumiem, ta to przestrajany filtr pasmowy? Traxman właśnie katuje filtry z przełączanymi pojemnościami... :D Czy są już takie rozwiązania?
Może niedokładnie w efektach typu wah (dokładnie przestrajany filtr pasmowy), ale np. w BOSS DD2..3 zegar taktujący procesor używany jest do przestrajania filtru antyaliasingowego na wyjściu przetwotnika CA.
o-----c

Skoro lampowe kaczki, to lampowe -
Załączniki
fwschem.gif
ODPOWIEDZ