Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You
Witam
Znalazłem mający 40 lat opis przystawki do gitary, którego szukałem na prośbę naszego rodaka z USA. Być może przyda się komuś, kto zajmuje się konstruowaniem układów gitarowych. Nie wiedziałem, do którego działu pasuje ten post (Gitarowy lub Zasoby Wiedzy) więc na chybił/trafił dodaję skany do działu przypisanego gitarom.
Znalazłem mający 40 lat opis przystawki do gitary, którego szukałem na prośbę naszego rodaka z USA. Być może przyda się komuś, kto zajmuje się konstruowaniem układów gitarowych. Nie wiedziałem, do którego działu pasuje ten post (Gitarowy lub Zasoby Wiedzy) więc na chybił/trafił dodaję skany do działu przypisanego gitarom.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Re: Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-You
Świetne. Normalna archeologia. Układ tranzystorowy z pierwszego rysunku oczywiście nie będzie działał jak typowa kaczka. Ten lampowy jest cool 
BTW Autorze, numeracja stron sugeruje, że to jakaś książka. Można tytuł, autora, rok wydania?

BTW Autorze, numeracja stron sugeruje, że to jakaś książka. Można tytuł, autora, rok wydania?
-
- 625...1249 postów
Radioamator i Krótkofalowiec. Miesięcznik nie książka. W latach 80'ch zmieniona nazwa na Radioelektronik. Układ tranzystorowy zrobiłem ale nie miało to nic wspólnego z "kaczką". Działało jak regulacja barwy. Moim zdaniem najlepsze efekty uzyskuje się w układach z indukcyjnością.
pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Rzeczywiście zapomniałem o podaniu źródła
. Artykuł pochodzi z miesięcznika Radioamator i Krótkofalowiec numer 10/1970r.
Wcześniej czasopismo miało nazwę Radioamator, a skończyło w tamtym roku zatrzymując się na nazwie Radioelektronik. Upadek Radioelektronika nie był zresztą dla mnie zaskoczeniem, zważywszy na jego zawartość informacyjną w ostatnich latach
.

Wcześniej czasopismo miało nazwę Radioamator, a skończyło w tamtym roku zatrzymując się na nazwie Radioelektronik. Upadek Radioelektronika nie był zresztą dla mnie zaskoczeniem, zważywszy na jego zawartość informacyjną w ostatnich latach

Pozdrawiam
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Indukcyjność czy nie, żaden z tych układów to nie jest wah wah. Żeby tak było musiałby to być fitr pasmowoprzepustowy (parametryczny) z regulacją częstotliwości rezonansowej. Te tutaj projekty to są zwyczajne korektory.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie bardzo jestem pewien czy w 1970 roku byl w PRL powszechnie dostepny orginalny schemat wah-wah - ja moj zeszyt ze schematami zabralem ze soba kiedy wyjechalem jesienia 1969. W W-wie mozna bylo udac sie do biblioteki w British Council i przyssac do swiezego numeru miesiecznika Practical Electronics, tam uklad opisany w 67 lub 68 roku opieral sie o filtr 2T w petli USZ na jednym tranzystorze.
Ciekawe ze zaden opis samodzielnej budowy wah-wah nie podaje najprostszego sposobu na obudowe: pedal regulacji predkosci od maszyny do szycia. Ta metoda zrobilem chyba okolo 20 sztuk. Jako induktor stosowalem wybrakowane glowice z magnetefonu Tonette, akurat mialy 450mH. Mozna je bylo kupic w sklepie z elektronicznymi elementami z odrzutu na ul.Hozej.
Skad dorwalem schemat? Zrysowalem z Voxa nalezacego do Tomka Jaskiewicza, za ta zrobilem mu klona Supafuzz Marshalla. Tak jest, ja tez jako nastolatek zaczynalem od klonowania. Oczywiscie w ramach walki z systemem
Nie do wiary jak ten czas leci....
Ciekawe ze zaden opis samodzielnej budowy wah-wah nie podaje najprostszego sposobu na obudowe: pedal regulacji predkosci od maszyny do szycia. Ta metoda zrobilem chyba okolo 20 sztuk. Jako induktor stosowalem wybrakowane glowice z magnetefonu Tonette, akurat mialy 450mH. Mozna je bylo kupic w sklepie z elektronicznymi elementami z odrzutu na ul.Hozej.
Skad dorwalem schemat? Zrysowalem z Voxa nalezacego do Tomka Jaskiewicza, za ta zrobilem mu klona Supafuzz Marshalla. Tak jest, ja tez jako nastolatek zaczynalem od klonowania. Oczywiscie w ramach walki z systemem

Ostatnio zmieniony czw, 18 marca 2010, 21:25 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
Takiego kwakera "na sznurek" miałem krótko w 1979 roku
Już nie pamiętam kto go konstruował - zamieniłem za łyżwy czy coś... W każdym razie działał, czyli flaki były inne.

Wojtek SQ2KRZ
- schematu na pewno nie było, ot tak, w każdym kioskuVacuumVoodoo pisze:Nie bardzo jestem pewien czy w 1970 roku byl w PRL powszechnie dostepny orginalny schemat wah-wah ....
uklad opisany w 67 lub 68 roku opieral sie o filtr 2T w petli USZ na jednym tranzystorze.
Ciekawe ze zaden opis samodzielnej budowy wah-wah nie podaje najprostszego sposobu na obudowe: pedal regulacji predkosci od maszyny do szycia.

Faktycznie, aluminiowy, solidny i niewielki pedał od maszyny do szycia, po drobnych przeróbkach, był idealnym rozwiązaniem. Ale i wykonanie prostej skrzyneczki ze sklejki było dobrym, trwałym i skutecznie działającym rozwiązaniem. Można było dojść do "perfidii" w te klocki

Re: Lampowa i retro-tranzystorowa przystawka z efektem You-Y
.
Ostatnio zmieniony wt, 11 maja 2010, 19:03 przez almagra, łącznie zmieniany 1 raz.
- generalnie święta prawda. W ogóle cała ta kaczkologia to takie voodoo. Można znaleźć w necie strony analizujące np. korzystny wpływ nasycenia rdzenia induktora na generowanie II harmonicznej i takie tam. Z powyższego punktu widzenia ("stałą dobroć w funkcji przestrajania") idealnym rozwiązaniem mógłby być korektor parametryczny o osobno regulowanej Q, F i G. widziałem gdzieś schemat takiego urządzenia, w nieco uproszczonej wersji. Oczywiście, układ z cewką jest nie do pobicia.
A tu jego "maksymalna" wersja:
A tu jego "maksymalna" wersja:
A mój ulubiony układ to właśnie filtr bikwadratowy (KHN) z użyciem VCA do przestrajania częstotliwości. Wyjście dolnoprzepustowe świetnie nadaje się do basu, pasmowo-przepustowe najczęściej używam z gitarą, poza tym daje o wiele większe możliwości dokładnego dostrojenia zakresu przemiatania i łatwiej sterować go napięciowo z zewnątrz.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Biquad odpowiednio zaimplementowany potrafi w rekach dobrego gitarzysty:
http://www.youtube.com/watch?v=2DEGmslHQic
http://www.youtube.com/watch?v=6Zi6n1YUH6E&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=2DEGmslHQic
http://www.youtube.com/watch?v=6Zi6n1YUH6E&NR=1
Aleksander Niemand
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli dobrze rozumiem, ta to przestrajany filtr pasmowy? Traxman właśnie katuje filtry z przełączanymi pojemnościami...
Czy są już takie rozwiązania?

Tomek
A tu nieco inaczej zaimplementowany biquad w rękach miernego gitarzysty 
http://www.herby.kielce.pl/~piter/bonus ... botest.mp3
Trochę się swego czasu bawiłem różnymi topologiami i jak narazie to właśnie ten układ daje brzmienie najbardziej zbliżone do układu z indukcyjnością, a przy tym oferuje sporo więcej możliwości.

http://www.herby.kielce.pl/~piter/bonus ... botest.mp3
Trochę się swego czasu bawiłem różnymi topologiami i jak narazie to właśnie ten układ daje brzmienie najbardziej zbliżone do układu z indukcyjnością, a przy tym oferuje sporo więcej możliwości.
Może niedokładnie w efektach typu wah (dokładnie przestrajany filtr pasmowy), ale np. w BOSS DD2..3 zegar taktujący procesor używany jest do przestrajania filtru antyaliasingowego na wyjściu przetwotnika CA.Tomasz Gumny pisze:Jeśli dobrze rozumiem, ta to przestrajany filtr pasmowy? Traxman właśnie katuje filtry z przełączanymi pojemnościami...Czy są już takie rozwiązania?
Skoro lampowe kaczki, to lampowe -