Cyfrowy generator 1kHz o małych zniekształceniach.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Cyfrowy generator 1kHz o małych zniekształceniach.

Post autor: traxman »

Idea zaczerpnięta z artykułu EDN z wątku o generatorze DIY. Układ generuje sinusoidę o częstotliwości 1kHz (stabilizowanej kwarcem) o zawartości harmonicznych i szumów poniżej 0.02%. Generator składa się z podstawy czasu HC4060, generującego sygnał taktujący i filtrowany dla filtru cyfrowego MAX297. Układ taktowany jest częstotliwością 64kHz pochodzącą z podziału oscylatora kwarcowego 4.096MHz w dzielniku układu 4060, dalszy jej podział przez 64 dostarcza przebiegu prostokątnego o częstotliwości 1kHz i wypełnieniu 50% (eliminuje to parzyste harmoniczne). 1kHz poddawany jest filtracji w układzie MAX297, na jego 5 wyprowadzeniu otrzymywana jest sinusoida o częstotliwości 1kHz i sporym bo ok.2.5% poziomie THD+N.
LDG_1kHzEFOUT.png
LDG_1kHzEFOUT.png (6.9 KiB) Przejrzano 978 razy
Jak widać głównym źródłem wysokiej zawartości harmonicznych są przebiegi zegara 64kHz. Aby pozbyć się ich stanowczo zbyt wysokiego poziomu wykorzystałem wbudowany w MAX297 wzmacniacz operacyjny, który posłużył jako dodatkowy filtr dolnoprzepustowy fd~=1kHz. Po takiej filtracji, zniekształcenia spadają do poziomu 0.02%.
LDG_1kHzFOUT.png
LDG_1kHzFOUT.png (7.08 KiB) Przejrzano 978 razy
Ze względu na wysoką impedancję filtru, jego wyjście buforowane jest wzmacniaczem NE5532. Druga połówka NE służy do separacji sygnału prostokątnego 1kHz. Dodatkowy dzielnik w torze wyrównuje amplitudy przebiegów. Całość zasilana jest z +/-5V ok 50mA.
Schemat układu.
LD_GeneratorSCH.png
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Cyfrowy generator 1kHz o małych zniekształceniach.

Post autor: Tomasz Gumny »

Czy sprawdzałeś co wyjdzie bez tego MAX297, czyli prostokąt 1kHz filtrowany analogowym FDP? :twisted:
Tomek
traxman

Dodatkowe 12db raczej nie da wielkiej poprawy.
Dzisiaj poskładałem płytkę na "gotowo":
LD_GeneratorPCBV.jpg
a tak wygląda to na przyrządach, amplituda prostokąta nie jest wyrównana, bo nie jest to dla mnie istotne.
LD_GeneratorMS.jpg
Awatar użytkownika
Koleszek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Koleszek »

MAX 297 jest trudny do zdobycia (nie mówiąc o cenie). A gdyby na wyjściu dać klasyczny filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu operacyjnym (przecież nie musi być bardzo szybki) i dodatkowo bramki Schmitta?
traxman

Znalazłem alternatywne źródło podpowiedziane przez Tomka, UNIPROD, za szt ok10$ więc znośnie, trzeba chwilkę poczekać. Analogowa filtracja jest zbyt skomplikowana przy tym rzędzie filtru, za elementy zapłacisz znacznie więcej...
Pracuję nad generatorem dekadowym 10Hz-100kHz wykorzystującym ten układ (bez procesorów), ale czasu mało to i prace idą w ślimaczym tempie.
ODPOWIEDZ