połączenie dwóch trafo sieciowych

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

połączenie dwóch trafo sieciowych

Post autor: matmax426 »

Witam!

Jestem w trakcje konstrukcji wzmacniacza audio i potrzebuje do niego trafoka sieciowego o odpowiedniej mocy
Mam na stanie dwa identyczne trafo sieciowe od radia Calypso/Rumba i zastanawiam się czy można je połączyć tak jak na rysunku by uzyskać moc wystarczająca do zasilania mojego ukladu
Załączniki
trafo.jpg
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: połączenie dwóch trafo sieciowych

Post autor: megabit »

Nie powinno łączyć się uzwojeń równolegle (chodzi o żarzenie). Pomyśl co się stanie, gdy uzwojenia nie będą dawały takich samych napięć. Najlepiej z jednego trafka żarz połowę lamp z z drugiego resztę.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Dzieki za odpowiedź, tak też zrobie

Jaką moc mogę osiągnąć z takiego tandemu?
dwukrotność mocy jednego trafo czy inaczej się to liczy?
Ω µ Π φ α β ε ω
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Dostaniesz tyle, co suma mocy tych transformatorów.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

megabit pisze:Nie powinno łączyć się uzwojeń równolegle (chodzi o żarzenie). Pomyśl co się stanie, gdy uzwojenia nie będą dawały takich samych napięć
A niby dlaczego miałyby dawać różne, skoro zwojów mają tyle samo? Jeśli powodem mialby być np. rózny skład chemiczny materiałów rdzenia i uzwojenia - różnice będa praktycznie niezauważalne.
Natomiast kiepskim pomysłem jest zasilanie anod prostownika pełnookresowego z różnych transformatorów. Kazdy z nich będzie "widział" tylko jeden prostownik półokresowy, a konsekwencją tego będzie nasycanie się rdzenia w obu transformatorach. Ich obciążalność będzie zatem marna, przy obciażeniu niesymetrycznym prądem zbliżonym do znamionowego należy obawiać się przegrzewania. Do takiego łączenia nadają się natomiast transformatory TS30/1 (stosowane w OR "Kankan", "Klawesyn" i in.) mające uzwojenia anodowe zlożone z dwóch szeregowo połączonych połówek. Trzeba je rozłączyć, dorobić po dwie końcówki lutownicze na każdym transformatorze (miejsce na listwie z końcówkami na to jest) po czym połączyć każdą z połówek uzwojenia jednego transformatora szeregowo z połówką drugiego. Dopiero tak połączone uzwojenia należy połączyć w szereg jeszcze raz, uzyskując uzwojenie 2 X 230V z wyprowadzonym środkiem. Wówczas każdy z transformatorów będzie obciążony symetrycznie w obu półokresach, a nasycanie się rdzenia nie wystąpi.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Tomek Janiszewski pisze:
megabit pisze:Nie powinno łączyć się uzwojeń równolegle (chodzi o żarzenie). Pomyśl co się stanie, gdy uzwojenia nie będą dawały takich samych napięć
A niby dlaczego miałyby dawać różne, skoro zwojów mają tyle samo? Jeśli powodem mialby być np. rózny skład chemiczny materiałów rdzenia i uzwojenia - różnice będa praktycznie niezauważalne.
Pomimo z pozoru identycznego nawinięcia zawsze będą występowały drobne różnice napięcia rzędu nawet 0,5V. Przy stosunkowo dużym prądzie pobieranym z uzwojeń będą przepływały pomiędzy nimi prądy wyrównawcze i transformatory będą się mocniej grzać.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Niedawno Tomek Janiszewski opisał jak podłączył dwa TS30 (układowo bardzo dobry pomysł) i jednocześnie napisał (słusznie), że takie jak na rysunku powyżej łączenie dwóch traf ma wadę, gdyż każde pobiera tylko połówkę sinusoidy sieciowej i rdzeń jest podmagnesowywany.A z mocą na jednej EZ81 też tak słodko nie będzie.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W tej sytuacji lepiej zrobić dwa monobloki - każdy z osobnym TSem. Dużo bardziej eleganckie rozwiązanie.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Czyli co mi radzicie w takiej sytuacji?

Mam tylko te dwa trafa i nie mam za bardzo możliwości (ani pieniędzy) na inne
Diod lampowych mam jeszcze kilka (ez80 (2 sztuki), ez81(2 sztuki), ey88(2 sztuki), ey86(1 sztuka) )
diod krzemowych i mostków też sie kilka znajdzie ale wolałbym obyć sie bez krzemu
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Myślę, że zastosowanie mostków krzemowych będzie mniejszym złem niż takie rzeźby z trafami.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

masz na myśli zrobie dwóch osobnych zasilaczy, jeden na 270V a drugi na 250?
A moze jednak jeden trafo wtsyarczy do napędzenia mojego układu ( są juz dwa kanały ale nie ma wskaźnika na em 84)
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czemu jeden na 270 a drugi na 250V? Przecież napisałeś że trafa są identyczne? Chodzi mi o zrobienie dwóch osobnych, identycznych zasilaczy, po jednym na kanał.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Ahaaaa
Spróbuje.
Nie mam tylko drugiego kompletu takich samych rezystorów ale spróbuje dobrać inne żeby zasilanie do obu kanałów było identyczne
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

matmax426 pisze:Mam tylko te dwa trafa i nie mam za bardzo możliwości (ani pieniędzy) na inne
Szukaj 2 szt. TS30/1 u szmaciarzy na bazarach jeśli chcesz wykorzystać lampy. A może trafisz na gotowe transformatory sieciowe przystosowane do prostownika lampowego, np. od "Mazura". Dla lampy EZ80/81 trzeba by jednak przewinąć mu uzwojenie żarzeniowe lampy prostowniczej z 4 na 6,3V. Jest ono usytuowane na samym wierzchu, toteż da się to zrobić bez rozbiórki rdzenia.
Diod lampowych mam jeszcze kilka (ez80 (2 sztuki), ez81(2 sztuki), ey88(2 sztuki), ey86(1 sztuka) )
Z tej ostatniej możesz zrobić conajwyżej zasilacz WN, dostarczający prądu poniżej 1mA. Już łatwiej znaleźć zastosowanie dla śmieciówek EAA91: prostownik napięcia siatkowego dla końcówki mocy lub anodowego dla przedwzmacniacza. EY88 jest sens stosować w prostownikach anodowych jedynie z filtrem o wejściu iondukcyjnym, z uwagi na stosunkowo niewielki dopuszczalny prąd szczytowy.
diod krzemowych i mostków też sie kilka znajdzie ale wolałbym obyć sie bez krzemu
Były takie piękne diody krzemowe DK61 i DK62, przydatne w tym zastosowaniu. Były one hermetyzowane brunatą żywicą, na podobieństwo tegiesiedemdziesiątek - autentyczne retro. Takie same diody stosowano w stosach prostowniczych PK220/06, spotykanych w lampowych telewizorach do Ametysta włącznie.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

EY88 jest sens stosować w prostownikach anodowych jedynie z filtrem o wejściu iondukcyjnym, z uwagi na stosunkowo niewielki dopuszczalny prąd szczytowy.
?
ODPOWIEDZ