Zamawiałem trafo 50W pod JCM800. Głośnikowe jest wykonane na kształtce EI102 a sieciowe na EI96. Parametry spisałem ze strony Hammonda. Myślę że jeśli znajdziesz info co do parametrów trafek w Mesie to pan Ogonowski powinnien je nawinąć bez najmniejszego problemu.schizwania pisze:Mam pytanie : Czy zamawiałeś właśnie trafo głośnikowe pod 100W wzmacniacz high-gain? jeśli tak to możesz napisać na jakiej kształtce było oparte (wymiary), ..... Znam trafa pana Leszka Ogonowskiego, ale z konstrukcji opartej na 1xEL34 (fender, atomic) i też polecam. Aktualnie buduje wzmacniacz 100W i rozglądam się za sprawdzonym 'krajowym' rozwiązaniem Do High-Gain'a.Ghost_CO pisze:Jeśli chodzi o trafa to napisz może do Pana Leszka Ogonowskiego. Ja u niego zamawiałem trafa i jestem z nich bardzo zadowolony.
Mesa DR 3 kanały
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mesa DR 3 kanały
A nie odwrotnie?Ghost_CO pisze:Głośnikowe jest wykonane na kształtce EI102 a sieciowe na EI96.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Jeśli masz to zamieś. Przypuszczam, że nie tylko mi się przyda, ale znajdzie się jeszcze więcej osób które z tego skorzystają.
Tom używał w swoich Hellstone'ach chyba pięciosekcyjnych - u niego na stronie projekty chyba są...
Marvel pisze:Tamtych już nie ma. Teraz wszystkie potencjometry Alpha 24mm pasują do otworów 8mm.lukasz_t pisze:W amptone uważaj na rozmiary 25kL bo otwór montażowy mają na ponad 9mm, nie jak pozostałe na 8mm.
Ale czy jesteś tego pewny? Myślę, że jesteś, bo przecież inaczej byś nie pie... bez sensu, prawda?lukasz_t pisze:A Alphy 9,5mm są nadal(tylko wartość 25kL)nawet na oko łatwo je rozpoznać bo mają bolec kierunkowy z blaszki ocynkowanej na złoto, a nie z aluminium.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Kurcze Marek z Amptone w takim razie się pomylił, bo pytałem go to najpierw powiedział że mają dojść, a później że po staremu jednak, no i zdjęcie też nie zmienione i opis. W każdym bądź razie cieszy mnie moja pomyłka bardzo.
-
- 375...499 postów
U mnie na dysku leży jakiś obrazek, podpisany że to transformator wyjściowy do Mesy na 4 lampach. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale może się przyda
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Calkiem sprytnie, albo jak kto woli: wtorne troche przekombinowane a pierwotne dosc prymitywne.
Pytanie konkursowe (bez nagrod): dlaczego w 100 watowych i wiekszych wzmacniaczach dzis raczej juz nie spotyka sie wyjsc na glosnik 16R?
Pytanie konkursowe (bez nagrod): dlaczego w 100 watowych i wiekszych wzmacniaczach dzis raczej juz nie spotyka sie wyjsc na glosnik 16R?
Aleksander Niemand
Może powodem jest niebezpieczne napięcie na wyjściu? Przy 100W i 16Ω mamy amplitudę koło 60V
- Oloorin
- 250...374 postów
A może dlatego, że przy pełnych 100W nie podłącza się pojedyńczej paczki 16Ω, tylko np 2x po 16Ω lub 8Ω, co daje nam odpowiednio 8Ω i 4Ω?
DR.
Ostatnio zmieniony pt, 5 marca 2010, 14:18 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
DR.
Ostatnio zmieniony pt, 5 marca 2010, 14:19 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
DR.
Ostatnio zmieniony pt, 5 marca 2010, 14:19 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki
Dla mnie osobiście jest to wielka pomoc.