Przester w jcm800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przester w jcm800
Moje pytanie zabrzmi dość naiwnie. Jak realizowany jest przester w jcm800? Ostatnio zaglądałem do tranzystorowego Laneya i tam jest przycisk zmiany kanału clean na przesterowany. Patrząc na schemat jcm nic takiego nie widziałem. Pozdrawiam Leszek.
Ostatnio zmieniony wt, 2 marca 2010, 20:06 przez melex, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przester w jcm800
trzeba w czasie gry szybkim szarpnięciem wyciągnąć wtyczkę z gniazdka low i czym prędzej wcisnąć ją do gniazdka High 

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak to jak jest realizowany? Sygnał wzmocniony przez pierwszy stopień przesterowuje drugi stopień, który z kolei przesterowuje trzeci stopień, a ten z kolei inwerter, później stopień mocy a nawet trafo wyjściowe. No i masz przester.
jethrotull w takim razie jak realizowany jest clean ? Zależy od ustawienia potencometru preamp volume ? Zastanawiałem się jak to wygląda podczas gry na gitarze kiedy raz gitarzysta gra clean a za chwilę chce uzyskać dzwięk przesterowany ?(żle sformułowałem pytanie w poście nr1).
Ostatnio zmieniony wt, 2 marca 2010, 20:18 przez melex, łącznie zmieniany 1 raz.
Zależy od:
-siły uderzenia w strunę,
-ustawienia głośności w gitarze,
-wyboru przetwornika w gitarze,
-włączeniu / wyłączeniu efektu podłogowego między gitarą a wzmacniaczem,
-ustawieniu gain i volume w wzmacniaczu...
-siły uderzenia w strunę,
-ustawienia głośności w gitarze,
-wyboru przetwornika w gitarze,
-włączeniu / wyłączeniu efektu podłogowego między gitarą a wzmacniaczem,
-ustawieniu gain i volume w wzmacniaczu...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Taaak, klasyka. Wychowanek wzmacniaczy tranzystorowych się dziwi, że ma do dyspozycji więcej brzmień niż dwa. A co gorsza, trzeba tym sterować *grą* a nie jakimś guzikiem.
Młodzi jak nie mają "dopałki" pod nogą to im gra na gitarze nie wychodzi.
Taki staroświecki sposób uzyskania overdrive'u jaki JCM800 oferuje wymaga znacznie większej biegłości niestety.
Taki staroświecki sposób uzyskania overdrive'u jaki JCM800 oferuje wymaga znacznie większej biegłości niestety.

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
w prawdzie to nie jotceemka, ale zasada ta sama.melex pisze:Moje pytanie zabrzmi dość naiwnie. Jak realizowany jest przester w jcm800? Ostatnio zaglądałem do tranzystorowego Laneya i tam jest przycisk zmiany kanału clean na przesterowany. Patrząc na schemat jcm nic takiego nie widziałem. Pozdrawiam Leszek.
zobacz co robi typ żeby przejść z cleanu na od.
http://www.youtube.com/watch?v=Y2_12Ler9B8
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale to wideo jest mylące, bo typ sobie tupie przy zmianie przetworników i można odnieść wrażenie, że depcze po stompboksie (co jest nieprawdą).
Również trzeba wziąć poprawkę na to, że wzmacniacz jest rozkręcony na maks z kolumną 4x12 a Glen żeby nie ogłuchnąć ma zatyczki w uszach.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
eS wielkie dzięki. O to mi chodziło. W takim wypadku wielkość sygnału wyjściowego z gitary zależy od wyboru przetwornika. Mocniejszy sygnał jest z przystawki przy mostku (uzyskujemy przester) a słabszy (clean) przy gryfie. W trakcie gry kręci też potencjometrem głośności w gitarze. Jeszcze raz dzięki. 

Różnica poziomu sygnału obu przystawek nie jest aż taka wielka. Po prostu jeden potencjometr Volume w gitarze, odpowiadający za jedną przystawkę, ma mocno skręcony, a drugi, odpowiadający za drugą, rozkręcony na max. Mógłby zagrać dokładnie tak samo nie przełączając przystawek, tylko mocno kręcąc gałką Volume.melex pisze:W takim wypadku wielkość sygnału wyjściowego z gitary zależy od wyboru przetwornika. Mocniejszy sygnał jest z przystawki przy mostku (uzyskujemy przester) a słabszy (clean) przy gryfie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
To już nie dokładnie tak samo, bo na tym samym przetworniku.
Mój syn ma Stratocastera i grał na tranzystorowym Laney-u (z przyciskiem
) i stąd wynikało moje pytanie . Nie pomyślałem aby szukać na youtobe jak to się odbywa.