Moja pierwsza konstrucja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Moja pierwsza konstrucja
http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html
Też właśnie robię ten wzmacniacz i też jest to moja pierwsza konstrukcja. Już mam polutowane płytki, wczoraj sprawdziłem trafo sieciowe, dzisiaj i jutro będę próbował uruchomić.
Mam pytanie, czy TG 2-10-666 się nada? Czytałem gdzieś, że te trafa dogadują się z EL84 tylko na głośniku 8Ohm, czy to prawda? Mam właśnie zamiar kupić głośnik 8Ohm.
Też właśnie robię ten wzmacniacz i też jest to moja pierwsza konstrukcja. Już mam polutowane płytki, wczoraj sprawdziłem trafo sieciowe, dzisiaj i jutro będę próbował uruchomić.
Mam pytanie, czy TG 2-10-666 się nada? Czytałem gdzieś, że te trafa dogadują się z EL84 tylko na głośniku 8Ohm, czy to prawda? Mam właśnie zamiar kupić głośnik 8Ohm.
Re: Moja pierwsza konstrucja
Chyba 4 Omy. Prawie wszystkie TG2 są na 4R, ale nie stoi nic na przeszkodzie aby podpiąć 8R i dać większy Rk w katodzie.
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
tam jest napisane, że dla 8ohm, więc teraz to się kompletnie zgubiłem.
tam jest napisane, że dla 8ohm, więc teraz to się kompletnie zgubiłem.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak byk stoi: TG2-10-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω);
Jak podłączysz 8R, to Ra wyjdzie 10k, trochę dużo, ale jeszcze ujdzie.
W razie wątpliwości zawsze można opór obciążenia wrysowach w charakterystyki i zobaczyć co z tego wyjdzie. Wiele zależy od np. napięcia zasilania.
Jak podłączysz 8R, to Ra wyjdzie 10k, trochę dużo, ale jeszcze ujdzie.
W razie wątpliwości zawsze można opór obciążenia wrysowach w charakterystyki i zobaczyć co z tego wyjdzie. Wiele zależy od np. napięcia zasilania.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ciekawe gdzie to wyczytałeś.
Skoro w artykule stoi (jako podpis pod zdjęciem):
Skoro w artykule stoi (jako podpis pod zdjęciem):
Inna sprawa, że nie wystarczy przeczytać artykuł, trzeba go jeszcze zrozumieć. Wtedy praktycznie każde stare TG o odpowiedniej mocy uda się podpasować.Od lewej TG2-10-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω); dwie wersje (nowsza i starsza) TG2-14-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω) i TG2-20-666 (n=45, czyli Ra=8kΩ dla 4Ω). Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ, albo można je wykorzystać z lampą w układzie triodowym (tak były aplikowane lampy w OTV radzieckich).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
@jethrotull: chodzi ci o napięcie żarzenia?
http://audioton.republika.pl/GITARA/amp ... plytka.gif
W miejsce R25 mam helitrim 2k, a w miejsce R20 50k. Domyślam się, że którymś z nich reguluję napięcie?
Przepraszam, za tak banalne pytania, ale to moja pierwsza taka konstrukcja, jak już wcześniej wspominałem.
Edit:
@Thereminator:
W miejsce R25 mam helitrim 2k, a w miejsce R20 50k. Domyślam się, że którymś z nich reguluję napięcie?
Przepraszam, za tak banalne pytania, ale to moja pierwsza taka konstrukcja, jak już wcześniej wspominałem.
Edit:
@Thereminator:
Chyba, że twój post nie jest skierowany do mnie, bo sam nie wiemOd lewej TG2-10-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω); dwie wersje (nowsza i starsza) TG2-14-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω) i TG2-20-666 (n=45, czyli Ra=8kΩ dla 4Ω). Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ, albo można je wykorzystać z lampą w układzie triodowym (tak były aplikowane lampy w OTV radzieckich).

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Bynajmniej.hck pisze:@jethrotull: chodzi ci o napięcie żarzenia?
Do ciebie, tylko ty widzę czytać nie umiesz ze zrozumieniem. Jak mi pokażesz, gdzie w tym artykule jest że te trafo jest dla 8R to dam ci mój stary oscyloskop za darmo. Tak przy okazji... ja jestem autorem tego artykułu więc oscyloskopu nie dostaniesz bo wiem co w tym artykule jest...hck pisze:@jethrotull: chodzi ci o napięcie żarzenia?
Edit:
@Thereminator:Chyba, że twój post nie jest skierowany do mnie, bo sam nie wiemOd lewej TG2-10-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω); dwie wersje (nowsza i starsza) TG2-14-666 (n=36, czyli Ra=5kΩ dla 4Ω) i TG2-20-666 (n=45, czyli Ra=8kΩ dla 4Ω). Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ, albo można je wykorzystać z lampą w układzie triodowym (tak były aplikowane lampy w OTV radzieckich).
No to wytłumacz mi co oznacza zdanie: "TG2-10-666 (...) Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ(...)".
Bo według mnie w tym zdaniu napisałeś, że polecasz TG2-10-666 z EL84 dla głośników 8R.
Bo według mnie w tym zdaniu napisałeś, że polecasz TG2-10-666 z EL84 dla głośników 8R.
Jak widzę nie rozróżniasz czegoś takiego jak aplikacja katalogowa (dla EL84 katalogowo jest Raa=5k, karta podaje też aplikację dla Ra=7k) od sytuacji z niedopasowaniem. Jeśli podłączysz 8R pod te trafo będziesz miał Ra=10k, a to znaczy, że od biedy można użyć tego trafa pod EL84 i modlić się żeby się nie spaliło bo zdaje się ma pierwotne nawinięte cieńszym drutem niż standardowe TG2,5 czy TG5, nie wspominając o mniejszym rdzeniu który ulegnie dość szybkiemu nasyceniu. W tym zdaniu poleciłem te trafa do słabszych lampek, chyba, że.... zgodzimy się na pewne niedogodności związane z pracą z dość silną lampą jaką jest EL84. Pamietaj, że te trafa były robione pod ECL82.
Ale w końcu "wyszło na moje", bo przynajmniej nie napisałeś tam, że nie powinno się tego trafa stosować z EL84.
A jakbym obniżył napięcie żarzenia to czy lampa by działała i czy byłoby mniejsze ryzyko spalenia się czegokolwiek?
Edit:
@down: wiem, pomyliłem się.
A jakbym obniżył napięcie żarzenia to czy lampa by działała i czy byłoby mniejsze ryzyko spalenia się czegokolwiek?
Edit:
@down: wiem, pomyliłem się.
Ostatnio zmieniony pt, 26 lutego 2010, 15:36 przez hck, łącznie zmieniany 2 razy.
napięcie żarzenia w tej lampie to 6,3V, a od biedy (mam nadzieję, że wiesz co znaczy określenie "OD BIEDY") to można tam wstawić jakiekolwiek trafo. Podejrzewam, że nawet zasilające i też będzie grało... przynajmniej na początku...
Dobra, ostatnie moje pytanie.
Czy poprzez obniżenie napięcia żarzenia lub anodowego można zmniejszyć moc wyjściową lampy?
Czy poprzez obniżenie napięcia żarzenia lub anodowego można zmniejszyć moc wyjściową lampy?
Obniżając napięcie żarzenia niszczysz lampę. Zniżając napięcie anodowe zmieniasz punkt pracy.
Czyli się nie da?