jcm800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: jcm800
Oczywiście.
Dziwne, bo trochę mylące jest to Pwyj=100W, podczas gdy Raa faktycznie bliskie aplikacji dla 2xEL34.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Moze podana jest moc szczytowa ? albo t.zw. "music power"...
Aleksander Niemand
Pewnie tak właśnie jest. Czyli teoretycznie wzmacniacz w sinusie ma 50W, maksymalnie może oddać np. 75W a trafo ma jeszcze 30% zapasu, czyli w sumie 100W. Z drugiej strony jak ktoś chce robić wzmacniacz "100W" na 4xEL34 to szuka właśnie trafa 100W... No ale to nie nasze zmartwienie, tylko p. Ogonowskiego. 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Jak bliskie? 3k6 jest chyba katalogowe.Marvel pisze:Dziwne, bo trochę mylące jest to Pwyj=100W, podczas gdy Raa faktycznie bliskie aplikacji dla 2xEL34.
Chodziło mi o Raa oryginalnego transformatora od JCM800, a nie o katalogowe Raa dla 2xEL34. W końcu wątek ma tytuł "JCM800"...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
A... a JCM800 ile ma?
Hammond robi zamiennik do JCM-a z Raa 3k2. Ale znalazłem też u innego producenta 4k. Więc tak jak napisałeś, ten będzie w sam raz. 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Na stronie http://www.ogonowski.eu są podane parametry tego transformatora oraz informacja dla jakich lamp był pierwotnie dedykowany - 2 x 6П3C czyli nada sie i dla 2 x EL34, a co do mocy skoro był dedykowany dla 2 x 6П3C to chyba nikt nie powinien go uzywać dla 4 x EL34
Wojtek
Można eksperymentować z 4x6p3s lub 6l6. Można też z 4xEL34 podłączając obciążenie 8 omów do zacisków 16 omów lub 4 do 8 omów.
To trafo chyba faktycznie jest do wersji 100 W. Ja zamówiłem swoje na 50 W i nie mam tych dolnych wyprowadzen polaczonych czerwonymi kabelkami.
Raa pasuje do aplikacji 2x El34, więc nie wiem skąd te 100W. Jak będę zamawiał to uzgodnię to.
why so serious
Wzmak 50W może mieć różnej wielkości trafo wyjściowe... Może te ma rdzeń od 100-watowca... Nic nie stoi na przeszkodzie aby aby tak było.
Mam głośnikowe które jest pod 50W konstrukcję, Raa=6.6k i jest ogromne, chyba nawet większe od tego.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł