Soldano SLO 100 PCB próba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Soldano SLO 100 PCB próba
Witam postaram się nie robić błędów i stosować do zasad forum choć nie zawsze mi to wychodzi. Łukasz jak coś konkretnie złożę to i fotki powinny być na razie mam wszystko w proszku i nie ma się za bardzo czym chwalić, robię normalnie jak wszyscy może nie stosuję części najwyższych lotów ale staram się trzymać określonych reguł w budowie lampowych wzm gitarowych .Zresztą jestem dużo lepszym gitarzystą niż elektronikiem[samoukiem]
- lukasz_t
- 625...1249 postów
No proszę, kogo my tu mamy, gdzieś się szlaja po jakiś anglojęzycznych forach.
http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/vi ... f=2&t=2754
http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/vi ... f=2&t=2754
Gdybyś chciał więcej, to masz tutaj (nie ja, ale o mnie):
http://www.rig-talk.com/forum/viewtopic ... 0&p=555428
http://www.rig-talk.com/forum/viewtopic ... 3&p=606484
http://www.rig-talk.com/forum/viewtopic ... 0&p=555428
http://www.rig-talk.com/forum/viewtopic ... 3&p=606484
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Wiem, wiem słyszałem na własne uszy.
Witam też widziałem na innych forach twórczość kol Marvela pełna profeska chylę czoła.Łukasz mam pytanko czy uruchamiałeś swoje soldano ???,czy przy zastosowaniu 4 ldr masz możliwość[pełnego rozłączenia kanałów] grania całkiem czystym brzmieniem bo słyszałem że w slo jest to dopiero możliwe po zastosowaniu 5 ldr czy to prawda.
Ja słyszałem, że w SLO w ogóle nie ma takiej możliwości. 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
A ja słyszałem że podobno można tylko trzeba ten 5 ldr załadować w odpowiednim miejscu na pcb????????.Czy ktoś to może już robił taki mod i ma jakieś doświadczenia.
Faktycznie, jest taki mod. Trzeba do niego modyfikować PCB. Jak będę składał, to na pewno to zrobię, bo nawet 5 LDR-ów zamówiłem, a nie 4. LDR5 jest wrysowany na schemacie ze SLOClone.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Po pierwsze - primo, kto robi Soldano dla czystego kanału, po drugie to o jaki czysty kanał chodzi skoro on jest stłumieniem crunchu poprzez dodanie dzielnika napięć(aczkolwiek fajny).Po trzecie nie jest źle, aby dawać ten piąty Ldr.... ale jak ktoś chce..... - to niech daję. Soldano uruchomione już dawno i nawet parę osób(co słyszało to i tamto) piało że, dobrze, ale młodzież się nie zachwyca, bo basem nie zabija - hehe.
Witam a będzie można posłuchać jak head gada??????,miałeś jakieś trudności przy uruchamianiu na co powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas uruchamiania swojego wzmaka słyszałem że nie którzy mieli problemy z końcem mocy co radzisz.A co do kanału czystego to uważam że każdy wzmak powinien mieć jak najlepszy ten kanał bo to podstawa brzmienia ale to tylko moja prywatna opinia.
Ostatnio zmieniony czw, 18 marca 2010, 11:56 przez tomas5000, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Ja tylko mialem problem z tym,że coś mi nie łączyło w podstawce, jak wszystkie wymiary i rozmieszczenia będziesz miał takie same jak Slo, to nie powinno być żadnych problemów. Z próbkami to jest rochę problem, bo nie mam mikrofonu i premapu, ale z czasem, myślę coś wykombinować i wrzucić.
Witam wiesz Łukasz staram się robić wszystko jak na schemacie i fotkach którymi się podpieram podczas budowy,tylko tych schematów slo clone jest kilka ????, i dlatego pytałem czy nie miałeś problemów .Na jednych podobno spotykano błędy na innych nie mi się trafił dobry ale mimo wszystko wolę zapytać i mieć rozeznanie na co uważać.Czy w zasilaczu kond 47uf dawałeś na 450v czy na 500v bo ja chciałem dać na 450v ale mi odradzono i musiałem dać dwa 100uf/400v poł w szereg i zbocznikowane rez 220k/2w czy to dobre rozwiązanie bo te kondy na 500v są dość drogie.
Napięcie tego kondensatora zależy od napięcia, jakie daje transformator zasilający. Masz już ten transformator? Oczywiście zawsze lepiej dać na wyższe napięcie chociażby dlatego, żeby nic się nie stało kiedy uruchomisz wzmacniacz (włączysz stand-by na on) bez włożonych lamp mocy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam dzięki Marvel za pomoc wiem że napięcie przy uruchamianiu i włączonym st by może skoczyć nawet o 100v i powinno się włączać bez lamp ?????.Trafa niestety nie mam bo kupiłem drobnice typu:potki,ldr,kontrolki,gałki itp w Amptone a jak wiecie ten sklep nie należy do tanich choć przyznam że towar mają bardzo dobry i markowy.Trafo będzie rozmawiałem już z fachowcem który mi je wykona i wszystko będzie ok, mam od niego tr głośnikowe i dławik i są fajnie zrobione i działają jak trzeba.
Wg. mnie nie powinno się włączać bez lamp.tomas5000 pisze: i powinno się włączać bez lamp ?????.
Nie chodzi o to, czy będzie fajnie zrobione, tylko jakie planujesz napięcie na uzwojeniu anodowym. W tej chwili jeszcze możesz zrobić o te 50V niższe po wyprostowaniu, co się bardzo na brzmienie nie powinno przełożyć. Albo możesz zrobić jak w oryginale, czyli 2x360VAC na transformatorze po obciążeniem. Ale wtedy szukaj kondensatora na 500V albo faktycznie podłącz dwa szeregowo. Tylko nie wiszące w powietrzu, ale solidnie oba przylutowane do przeprojektowanego PCB zasilacza.tomas5000 pisze:Trafo będzie rozmawiałem już z fachowcem który mi je wykona i wszystko będzie ok, mam od niego tr głośnikowe i dławik i są fajnie zrobione
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com