Ułożenie transformatora toroidalnego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Ułożenie transformatora toroidalnego
Może banalne pytanie, ale zastanawia mnie czy usytuowanie pionowo transformatora toroidalnego w obudowie jest dopuszczalne. Wiem, że dla działania trafa nie ma to znaczenia, ale nigdy jeszcze nie widziałem usytuowanego w pionie. W każdym urządzeniu jakie widziałem leży na płasko. Więc, czy ułożenie trafa ma jakieś znaczenie?
VA
-
- 625...1249 postów
Re: Ułożenie transformatora toroidalnego
Ja widziałem. W swoich wzmacniaczach właśnie w ten sposób układam tr. sieciowe , toroidalne. Nie ma to znaczenia, aczkolwiek trzeba dodatkowych zabiegów aby go zamontować w pionie. Jeżeli montujemy na leżąco, to wystarczy otwór w chassis.
Przykład: http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
Przykład: http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
Lech S.
-
- 50...74 posty
Dzięki!
Z montażem problemu nie będzie, mam malutki, lekutki transformatorek 230/25V 30VA.
Z montażem problemu nie będzie, mam malutki, lekutki transformatorek 230/25V 30VA.
VA
-
- 625...1249 postów
Jeszcze jedno.Przy tym ułożeniu będzie nieco inny rozkład zakłóceń pochodzących od tego transformatora.Trzeba to mieć na uwadze.Jak zwykle najlepiej jest sprawdzić praktycznie wpływ na inne podzespoły ( tr.gł.).Tego problemu nie ma , jeżeli transformator jest ekranowany magnetycznie.
Lech S.
-
- 50...74 posty
Czy wystarczy oddzielić go stalową blachą ok. 0.5-0.7mm? Płytka będzie się znajdować zaraz obok.
VA
-
- 625...1249 postów
Sama płytka niewiele tu pomoże.Raczej odległości są tu istotne.Jeżeli pisałem o ekranowaniu, to miałem na myśli ekranowanie transformatora samo w sobie , fabrycznie. Jak pisałem wcześniej,zwłaszcza gdy konstrukcja jest zwarta, należałoby się przekonać praktycznie jaki jest wpływ tr.s. na pozostałe elementy wzmacniacza . Jak to zrobić ? Na ten temat było już wiele pisane na forum , zwłaszcza w dziale transformatory.
Lech S.
Oj chyba kolega nie czytał viewtopic.php?f=7&t=2582 gdzie wszystko ejst dokładnie opisane, także jak należy zorientować transformator toroidalny względem głośnikowych.
-
- 50...74 posty
Ciekawy temat, dzięki za linka!Brencik pisze:Oj chyba kolega nie czytał viewtopic.php?f=7&t=2582 gdzie wszystko ejst dokładnie opisane, także jak należy zorientować transformator toroidalny względem głośnikowych.
Zrezygnowałem z poprzedniego projektu obudowy, zrobiłem większą, przestronniejszą i trafo będzie leżało tradycyjnie ułożone.
VA