Do czego mozna użyć EL81?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Beniek

Do czego mozna użyć EL81?

Post autor: Beniek »

Witam
Jestem w posiadaniu 4szt. EL81.
Moje pytanie: czy na tych lampach mozna zbudować jakiś wzmacniacz.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Do czego mozna użyć EL81?

Post autor: jdubowski »

Beniekk pisze:Moje pytanie: czy na tych lampach mozna zbudować jakiś wzmacniacz.
Można - klasyczny PP lub "piętrowy" szeregowy PP w stylu budowanych na EL86 (który zadziała z niedrogim trafem radiowęzłowym).

Zobacz zresztą na
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... ments.html
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
_idu

Post autor: _idu »

Układ klasyczny PP w kalsie B przy dośc niskim napięciu anodowym da 20W mocy oddawanej do trafa. To całkiem sporo i zapewne więcej od układu szeregowego PP jaki był w radiu Eroica.

Jedyny mankament to kapturki na anody.

Mam odpowiedniki z seri P.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Wzmacniacze na EL81 (i w ogóle na lampach od odchylania) produkowała między innymi firma Philips:
http://frank.pocnet.net/instruments/Phi ... EL6401.pdf
http://frank.pocnet.net/instruments/Phi ... EL6411.pdf

Pozdrawiam
Beniek

Re: Do czego mozna użyć EL81?

jdubowski pisze:
Beniekk pisze:Moje pytanie: czy na tych lampach mozna zbudować jakiś wzmacniacz.
Można - klasyczny PP lub "piętrowy" szeregowy PP w stylu budowanych na EL86 (który zadziała z niedrogim trafem radiowęzłowym).

Zobacz zresztą na
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... ments.html
Witam
A jakieś dokladniejsze oznaczenie trafa?
_idu

Zelży to od mocy ja chcesz mieć na głośniku. Od biedy TGR 20/62 Telto - cena 22 złote na schaberplatzu. Ale ciut za małe na mój gust.
Beniek

Tak z 15watt chciał bym uzyskać.
Czy ten transformator bedzie odpowiedni do tego?
Czy rozejżeć się za czymś większym?
_idu

Dla tej mocy i tych lamp zdecydowanie więszy. I chyba lepiej zamówić nawinięcie. (np. Ogonowski).
Szkoda marnować całego dobrego efektu w marnym trafie. Te radiowęzłowki to raczej dla budźetowych kostrukcji o mocy max 3 - 5 W.

Ja bym radził EL81 zapędzić do klasycznego układu PP. Bo zapewne w układzie szeregowym bez specjalnego trafa cięzko będzie uzyskać taka samą moc. Taka konfiguracja jest łatwiejsza do zrealizowania.

W razie czego służę lampami PL81, NOs'y Tesla. Wiem inne napięcie żarzenia ale można trafo sieciowe zamówić.
Beniek

Wzmacniacz ten ma być przeznaczony do współpracy z gitarą więc jakieś tam super trafo głosnikowe 16 sekcyjne nie jest wymagane.
Ale narazie nici z tego ponieważ obowiazki wzywają.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Nie we wszystkich Eroicach był taki układ , ja miałem dwie Eroiki i w jednej był zwykły PP na trafie i 5-watowym głosniku 15Ω, w drugiej na PL81 bez trafa, i wysokoomowym głosniku
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mota...

Post autor: ZoltAn »

... a potem róbta :D abo i nie róbta... :cry: - furgo mi to kole rzici (no, nie sca Wos, Chopy, łobrazić - a kaj tam! Jo se ino tak z gupoty pedzioł...) :lol:

Ino trza by smienić tyn pieroński zasilacz, wyciepnąć ta ECL80 a wrazić sam za nia ECC83 :!:

Pyrsk ludkowie :wink:

ZoltAn
Załączniki
Wzmacniacz
Wzmacniacz
110.jpg (190.12 KiB) Przejrzano 791 razy
Tajle :)
Tajle :)
109.jpg (197.33 KiB) Przejrzano 748 razy
Ostatnio zmieniony czw, 14 kwietnia 2005, 21:36 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Mota...

Post autor: jdubowski »

ZoltAn pisze:Ino trza by smienić tyn pieroński zasilacz, wyciepnąć ta ECL80 a wrazić sam za nia ECC83 :!:
Ino godej gibko jak to mo fungować - po ki pieron sam momy tyn generator na tryjodzie łod tyj ECL80? To mo być klasa D abo co?
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ty wis, Chopie...

Post autor: ZoltAn »

... jo tyż nie wim po kiego pierona łone sam wrazili tyn malućki trafok :!: :?: :!:

Mosz sam cołki łopis onego dinksa - juzech go skompresowoł.

Łone cosik sam pisom o łoscylatoze kole triody ECL80 - ino "my English language very bad be" (no, cołki do rzici...) nie wim bez cuz tyn łoscylator mo sam być???

Kiery z Wos to wi a moze cosik pedzieć :?:

Ino trza tyn łopis cytoć łod zadka - cosik mi sia z kolejom papiórków pomatlało
:cry:

ZoltAn
Załączniki
opis 3
opis 3
106.jpg (154.43 KiB) Przejrzano 717 razy
opis 2
opis 2
105.jpg (240.86 KiB) Przejrzano 719 razy
opis 1
opis 1
104.jpg (198.02 KiB) Przejrzano 737 razy
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Beniek

Witam
Mozna było by pisać bardziej zrozumiałym językiem? :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Mota...

Post autor: tszczesn »

jdubowski pisze:
ZoltAn pisze:Ino trza by smienić tyn pieroński zasilacz, wyciepnąć ta ECL80 a wrazić sam za nia ECC83 :!:
Ino godej gibko jak to mo fungować - po ki pieron sam momy tyn generator na tryjodzie łod tyj ECL80? To mo być klasa D abo co?
Ten oscylator służy do wytwarzania minusa, bardzo we wzmacniaczach klasy B przydatnego. Wygenerowane napięcie jest prostowana diodą siatka-katoda triody ECL80 i (po odfiltrowaniu kondziołkami) zasila siatki pierwsze lamp.
ODPOWIEDZ