Problemy z miernikiem VC10T - poszukiwana dokumentacja

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Problemy z miernikiem VC10T - poszukiwana dokumentacja

Post autor: adamst_ »

Witam

Zakupiłem miernik jak w tytule. Niestety, widać, że był dość mocno grzebany i ma kilka problemów.
  • Nie można ustawić zera na zakresie 0.2V (na pozostałych jest OK)
  • Przy ujemnym napięciu wejściowym nie zapala się neonówka "-", a jedynie nieco przygasa "+"
  • Chyba jest coś nie tak z zatrzaskami przechowującymi wynik - w momencie odświeżania wyniku widać pracę licznika
Mam zdjęcia fragmentu serwisówki dotyczące kalibracji oraz schematy - niestety o ile instrukcję da się przeczytać, to schematy są na tyle nieostre, że trudno coś z nich wydobyć. W związku z tym mam wielką prośbę - czy mógłby ktoś mnie poratować skanem serwisówki?

Z góry dzięki
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Re: Problemy z miernikiem VC10T - poszukiwana dokumentacja

Post autor: Winetu »

Nie można ustawić zera na zakresie 0.2V (na pozostałych jest OK)
Aby ustawić "zero" należy zewrzeć ze sobą wejścia "N" i "W".
Chyba jest coś nie tak z zatrzaskami przechowującymi wynik - w momencie odświeżania wyniku widać pracę licznika
W tym mierniku nie ma rejestru. Częstotliwość zegarowa wynosi 1MHz i w czasie zliczania następuje tylko króciutkie mignięcie wyświetlacza (jakby wszystkie cyfry zaświeciły na raz). Jeżeli zliczanie jest widoczne (trwa za długo), to może świadczyć o nieprawidłowej pracy generatora kwarcowego, który zrealizowany jest na układzie S12 UCY7400. Dwie bramki z tego samego scalaka sterują przez tranzystory wysokonapięciowe BF... neonówki "+" i "-".

Naprawę należy rozpocząć od sprawdzenia i dokładnego ustawienia napięć +12V i -12V. Najbardziej awaryjnymi elementami stabilizatorów tych napięć są potencjometry montażowe, które z wiekiem zmieniają swoje parametry.

Serwisówkę mam i zeskanuję, ale później. Niestety schemat może również nie być zbyt czytelny.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Winetu pisze:
Nie można ustawić zera na zakresie 0.2V (na pozostałych jest OK)
Aby ustawić "zero" należy zewrzeć ze sobą wejścia "N" i "W".
Wiem. Zgodnie z fragmentem instrukcji, który mam, ustawiłem napięcia +12V i -12V, jak również napięcie odniesienia 2V. Po zwarciu wejść, można ustawić zero, jednak po przełączeniu na zakres 0.2V pojawia się ok 9-10mV. Potencjometr montażowy 100R służący do ustawiania zera przy zwartym kondensatorze C36 rozsypał się. Wymieniłem go na 250R (tylko taki miałem). Ponadto w miejscu zworki nad rezystorem R32 jest wlutowany rezystor 270R, zaś rezystora R32 nie ma (ale rezystancja między punktami gdzie powinien być wynosi 47R). Coś było grzebane, ale na schematach które mam nie można odcyfrować oznaczeń elementów, a spis elementów mam niekompletny, więc nic nie mogę zrobić. Po wstawieniu zworki zgodnie ze schematem montażowym w ogóle nie można wyzerować miernika.
Chyba jest coś nie tak z zatrzaskami przechowującymi wynik - w momencie odświeżania wyniku widać pracę licznika
W tym mierniku nie ma rejestru. Częstotliwość zegarowa wynosi 1MHz i w czasie zliczania następuje tylko króciutkie mignięcie wyświetlacza (jakby wszystkie cyfry zaświeciły na raz).
Właśnie o to mignięcie mi chodzi - myślałem że to błąd, ale skoro nie ma rejestru to wszystko jasne.

Przyjrzę się póki co jeszcze tym tranzystorom od neonówek i 7400.
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Przepraszam, że tak długo to trwało, ale nie miałem zbyt wiele czasu, a zeskanowanie ponad 32 stron zajmuje go niemało.
Załączniki
VC10T_opis.rar
(588.86 KiB) Pobrany 181 razy
VC10T_sch.part1.rar
(2 MiB) Pobrany 178 razy
VC10T_sch.part2.rar
(2 MiB) Pobrany 172 razy
VC10T_sch.part3.rar
(910.83 KiB) Pobrany 171 razy
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki :-) W międzyczasie udało mi się dzięki uprzejmości kol. dzidek70 zakupić wersję papierową, ale i skan się przyda.
ODPOWIEDZ