Moj pierwszy projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Moj pierwszy projekt

Post autor: TooL46_2 »

Po oczekiwaniu na trafka ruszam w koncu z dalszymi pracami 8)

W miedzyczasie plan sie lekko zmienil (z racji traf) i koncowka bedzie na 2x6P6S i zamiast EZ81 bedzie 5Y3 (nastepny wzmak bedzie juz na 2xEL84). Schemat wrzuce jak go narysuje :D. Mam natomiast pytanie -- szaska jest dosc waska a do tego TG jest lezacy.

Czy takie ustawienie jak na zalaczonym obrazku jest niepoprawne? Wydaje mi sie, ze nie, ale wole sie upewnic :) Jesli jest to chetnie wyslucham Waszych sugestii! :)
Załączniki
DSC_0002_2.jpg
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ludzie!!!! róbcie test przesłuchu!!!!!!!!! jeśli nie ma wpływu trafa zasilającego na wyjściowe to wyjściowe może nawet lewitować jeśli potrafi.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No dobrze... Test moge zrobic (i pewnie zrobie) wiec z tym nie powinno byc problemu. Moge tez przesunac TG na lewo (nad pierwsza lampe), co by mi bardziej odpowiadalo, bo tam mam wyjscie na paczke, ale gdzies mi sie obilo o uszy, ze TG nie powinien byc zbyt blisko 1 lampy... I wtedy takiego testu zrobic nie bede mogl. Tak zle i tak nie dobrze :?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Dziwne, u mnie lampy wejściowe stoją (co prawda w kubkach) prawie na przeciwko traf wyjściowych i jakoś im to nie przeszkadza...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kubki beda na lampach przewzmacniacza :) W takim razie przesune TG na druga strone i powinno byc ok. TS chyba tez musze obrocic o 90 stopni w lewo (lub prawo). Przynajmniej mam jakies rozeznanie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Strasznie ciasne chassis, możesz mieć problemy z upchnięciem tego wszystkiego.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wiem :? ale w takim ustawieniu powinno byc ok. Zobaczymy, co z tego wyjdzie ;) Moze jeszcze przelutuje turreta i 6N2P podja na przod. Jutro cos moze wykoncypuje bo dzis u mnie juz pozno ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Niestety bolesna prawda jest taka, że turret jest za długi do tego chassis. Poza tym jednak chyba najlepszy układ do taki, gdzie lampy preampu są przy potencjometrach, potem turret i końcówka przy drugiej krawędzi chassis. Ewentualnie wszystkie lampy z tyłu w rzędzie a wtedy trafa z przodu i powinno się zmieścić. Oprócz wyglądu na zewnątrz chassis, trzeba też cały czas pamiętać o tym, jak każde ustawienie ma się do prowadzenia przewodów wewnątrz. No i nie zapominaj o włącznikach i gnieździe zasilającym. Żeby się nie okazało, że przelotkę z kablami od TS-a masz tuż nad obudową przełącznika i nie dasz rady przepchnąć wiązki kabli.

Reasumując: zmniejszyłbym turreta. Jakieś oszczędności na pewno da się poczynić. Np. montować Rk/Ck na jednej łączówce zamiast oddzielnie na dwóch.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:chyba najlepszy układ do taki, gdzie lampy preampu są przy potencjometrach, potem turret i końcówka przy drugiej krawędzi chassis
Myslalem o tym, ale chyba w moim przypadku niewiele z tego wyjdzie, bo wjade turretem w TG :? Chyba zrobie tak, jak proponuje Painlust (test sluchawkowy) i obadam ustawienie takie, jak zaproponowalem. Zobacze, jak to sie zachowuje. Moze nie trzeba bedzie tego ruszac. No i kabel do TG bedzie krotki.
Marvel pisze: turret jest za długi do tego chassis. (...) Jakieś oszczędności na pewno da się poczynić. Np. montować Rk/Ck na jednej łączówce zamiast oddzielnie na dwóch.
Hmm... moge w sumie wywalic zasilacz i zrobic go na osobnym laczowkach. Kilka takich mam a i tak musze zamowic octale wiec i to moge przy okazji kupic wiecej. Wywalenie czesci zasilacza poza 'glownego' turreta da mi oszczednosc 4 oczek. Rk/Ck sa w kazdym przypadku na jednym oczku. Niestety, uzywam 3 lamp w przedwzmacniaczu i to powoduje ta ciasnote... Nastepna szaska musi byc ok 50x22x6cm.
Marvel pisze:przelotkę z kablami od TS-a masz tuż nad obudową przełącznika i nie dasz rady przepchnąć wiązki kabli.
TS obroce o 90 stopni w prawo lub lewo i przelotka nie powinna trafic w przelaczniki, bo bedzie z boku.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TooL46_2 pisze:Hmm... moge w sumie wywalic zasilacz i zrobic go na osobnym laczowkach.
Ale jaki zasilacz? Masz przecież prostownik na lampie a kondensator podwójny na chassis? Prostownik żarzenia spokojnie możesz sobie darować i zastąpić go podniesieniem potencjału żarzenia. Chociaż u mnie symetryzacja do masy w PP też się sprawdza.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Ale jaki zasilacz? Masz przecież prostownik na lampie a kondensator podwójny na chassis?
Dwa kondensatory (C2 i C3) i dwa rezystory (R1 i R2) z pliku supply.pdf
Zarzenia prostowal nie bede -- wszystkie uzwojenia wtornego w TS sa z wyprowadzonym srodkiem, wiec podniose tylko potencjal do ca. 80-90V. Powinno wystarczyc. Wiec te 4 elementy zrobie po prostu na osobnej laczowce. Powinno dac rade :) Jutro w koncu wyprobuje (mam nadzieje) ten przebijak do podstawek.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie spiesz się z przebijaniem chassis. Tyle czekałeś to jeszcze ze dwa dni poczekaj. Bo potem będziesz musiał nowej szaski szukać albo Cię koledzy na forum zjedzą, jak coś nie tak przebijesz. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie no, spokojnie :D Najpierw test przesluchowy zrobie jak Painlust sugerowal. Wtedy ew. w miejscu, gdzie bede cial dziure na TG, go wyprobuje. Sprobuje moze jeszcze przeniesc lampy przedwzmacniacza do przodu, tak jak z kolei Ty sugerowales, i narysowac i przelutowac turreta od poczatku 8) Ale obawiam sie, ze to dopiero po weekendzie :( I tak przyjdzie mi jeszcze poczekac z 3-4 dni na octale.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zrobilem test przesluchowy :)

W ustawieniu takim, jak na zdjeciu przesluch na pierwotnym TG (wtorne nie obciazone) wyniosl ca 0.1VAC. Po obroceniu TS o 90 stopni w lewo lub prawo ;) przesluch zmalal do 4mVAC :shock: Po podpieciu pod wtorne miernik nawet nie drgnal (zakres 2V~, 3 cyfry po przecinku). Mysle, ze taka sytuacje mozna zaakceptowac i wzmak bedzie wygladal tak, jak na zdjeciu 8-) Moze nawet nie bede skracal tego turreta :roll:

Marvel :arrow: Przebijak (przynajmniej na alu 1.6mm) tnie bardzo ladne dziurki :) Wrzuce moze pozniej foty, bo ostatnio cos leniwy jestem :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: kiepura47-51 »

:arrow: W miedzyczasie plan sie lekko zmienil (z racji traf) i koncowka bedzie na 2x6P6S i zamiast EZ81 bedzie 5Y3 (nastepny wzmak bedzie juz na 2xEL84). :arrow: Prostownik na 5Y3 będzie zbyt ociążony na lampach 6P3S .Lepiej nadadzą się np;5U4-G , 5V4-GA , 5AR4/GZ34.
ODPOWIEDZ