Kolekcjonerskie unikaty w Łodzi

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Kolekcjonerskie unikaty w Łodzi

Post autor: _idu »

Wygrałem na Allegro aukcję, której przedmiotem był mały ruski oscyloskop ŁO-70 na trzech (!!!!) lampach. Odbiór w Łodzi. Odebrałem osobiście i szczęka mi opadła...

Radia - spora kolekcja radiowodbiorników w tym tych z lat trzydziesktych. Moją uwagę przykluł małe radyjko z lampa w lat 20tych.
Dużo radioodbiorników spora ilośc rekcyjniaków. (Bo według włąsiciela co najwyżej jeszcze takie go interesują).

Zaprosił do pokoju/warsztaciku. A tam zauważyłem coś jak dla mnie dziwnego. Lampy z wyglądu jakby bły z lat dwudziestych, miały charakterystyczne bańki. Zazwyczaj poziomo umieszone elektrody były w takich lampach. Ale ta lampa lampa mającą uald elektrod, ich kształt raczej typowy dla loktali a bańka jednak taka kolista z cyckiem na górze i cokołem nóżkowym. Wygłądała na pentodę głośnikową.

Nieco obok pieknie zachowana cewka koszykowa w stylu lat dwudziestych z podstawką. Obok lampka z przełomu tal 20/30 tych (tak sądzę), cała srebrzysta kulista bańka i do tego taka podstawka z zaciskami śrubowymi. Całosc podstawki nóweczka, powierzchnie metalowe jakby pochromowano je przed tygodniem.

Co jeszcze - radioodbiorniki krótkofalowe amerykańskie z lat 40-tych. Ponadto Elektromekano w dorobionej obudowie bowem zdemontowano odbiorrik ze stojaka rackowego. Dużo radiostacji wojskowych.

I jeszcze jakieś pudełko z lampą - sporych rozmiarów lampa z lat 30-tych, nie zapamiętałem symbolu.

Cieakwe maleńkie radyjko Phillipsa w bakelicie (mniejsze od Talismana) ze skala wyglądającą jak amatorski malunek na blaszcze umieszczonej za zwykła szybka (może celuloidem ale ten żółknie).

Głośniki elektromagnetyczne. ... i tak można jeszcze sporo wymieniać.
Chyba musze się z aparatem fotograficznym wybrać.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Lepiej daj mi "czem prędzej" namiary na tego gościa :wink: :wink: . Może troche z nim pohandluję.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Lepiej daj mi "czem prędzej" namiary na tego gościa :wink: :wink: . Może troche z nim pohandluję.
Ja też chcę, ja też!
_idu

Post autor: _idu »

Skontantuję się z nim. Spoko. Nie podkupię. Chyba że ELL80 i EMM803.
W sumie to chciałbym coś u niego sfocić. Bo warto.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Ja też poproszę.
ODPOWIEDZ