"Triodowy" dwukanałowy wzmacniacz gitarowy 18W - sonda

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Triodowy" dwukanałowy wzmacniacz gitarowy 18W - sonda

Post autor: Marvel »

Co do programów, to zacząłem rysować w SprintLayout (efekt w załączniku). Płytka zawiera pętlę na lampie, czyli w sumie cztery lampy, i ma wymiary 250x80mm.

Droższych kondensatorów nie mieli w AmpTone? :wink:
Załączniki
Custom_pre_SL.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Mieli, mieli ;) Jako, że nie ja płacę za części, stwierdziłem, że zakupię jakieś lepsze kondensatory, ale oczywiście bez przesady z ceną. Tego wszystkiego było raptem 9 sztuk i razem z przesyłką wyszło około 50zł, także do przeżycia. Jakbym robił dla siebie, to pewnie bym się aż tak nie wykosztował :P

Co do płytki, to faktycznie bardzo pozytywnie :) Zainstalowałem sobie ostatnio ten program, ale nie miałem okazji jeszcze go wypróbować. Może przy modyfikacji płytki w poprzedniej wersji się sprawdzi. Swoją drogą tak mi teraz przyszło do głowy, że można by i tą piaskową pętlę "zintegrować" z głównym PCB... Albo się nie szczypać, bo skoro i tak miałbym dawać kolejne trafo, to można je użyć do żarzenia dodatkowej banieczki, a o ile prostsze się robi wówczas życie :D
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Czołem!
Marvel, mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jakie wartości RC zastosowałeś w filtrze zasilania końcówki mocy oraz z jakiego schematu pętli efektów skorzystałeś? Z góry dziękuję ;)

[EDIT]

Poniżej przedstawiam przerysowaną do Sprint Layout'a płytkę dostosowaną do zwykłych elektrolitów i przekaźników Axicon IM02. Płytka ma wymiary 70x190mm, czyli jest troszkę mniejsza od pierwowzoru, pominąłem też kilka kondensatorów: jeden w obwodzie siatki drugiego stopnia przesteru i dwa w katodach kanału czystego. Ścieżki i układ elementów jest prawie identyczny jak na płytce Marvela, ale jakby się ktoś dopatrzył błędów to bardzo proszę, żeby je wskazać :)
Załączniki
PCB.GIF
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

I jak tam prace idą? Może już uruchomiany wzmacniacz?

Pętla to schemat podawany kiedyś przez VacuumVoodoo, ale ponieważ wyszukiwarka forumowa szwankuje, to podaję jeszcze raz. Potrzebny potencjometr 1M liniowy stereo.

Ja zrobiłem kolejną wersję, ale nie jestem do końca zadowolony, więc pewnie będzie jeszcze jedna przed zleceniem płytki. Zametalizowałem sobie otwory, żeby móc polutować kable od podstawek już po przykręceniu płytki. :D
Załączniki
t-loop.jpg
Custom2_05.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Prace na razie zakończone, wzmacniacz oddany ;) Przeczytałem gdzieś na forum, że kombinowałeś z pętlą od Engla Screamera, więc ją wykorzystałem, wywaliłem tylko regulację MIX i zrobiłem całkowicie szeregową. Wzmacniacz gra bardzo fajnie, ale nie wiem czemu przester tylko na umiarkowanym gainie i to bez zworki w katodzie 2 stopnia. Na większych czułościach zaczyna dosłownie bzyczeć no i wtedy nie bardzo chce się zgrać z końcem mocy szczególnie w dole pasma. Oscyloskop mój jest aktualnie nieczynny więc nic nie zdziałam, ale jak tylko będę miał sprawny, to wzmacniacz przyjdzie na poprawkę. Co jeszcze - pomyliłem się z tą płytką i nie odwróciłem jej w końcu, na wskutek czego musiałem ją zamontować do góry nogami, no ale dało jakoś radę. Fotek skończonych bebeszków nie mam narazie w dobrej jakości, ale jak będę miał możliwość, to zrobię.
Załączniki
01022010(001).jpg
DSC02009 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG
DSC02015 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG
DSC02017 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG
DSC02001 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wyszedł bardzo dobrze. Jakiś skomplikowany zasilacz widzę. :mrgreen:
METALOWIEC pisze:nie wiem czemu przester tylko na umiarkowanym gainie i to bez zworki w katodzie 2 stopnia.
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi?

Za pierwszym stopniem, przed filtrem 2n2/470k trzeba dać jeszcze jeden 2n2, żeby przyciąć dół. Wtedy sprzęgający po pierwszym stopniu można zwiększyć do 47n.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Ten skomplikowany zasilacz to żarzenie dwóch pierwszych lamp i przełączanie kanałów :)
Chodzi o to, że przy większym gainie zaczyna mulić i dzieje się tak nawet, gdy w katodzie w 2 stopniu jest sam rezystor 10k, efekt potęguje się gdy wzmacniacz pracuje na "dużej" głośności. No i ma tendencję do sprzęgania z gitarą, piszczy bardzo. Nie wiem, może ja coś sknociłem :D
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W drugim stopniu powinien być 1k8/1uF. Ja ostatecznie zrobiłem sam 4k7 z możliwością dodania 3k9 albo 2k7/1uF. Czyli albo sam 2k2 albo 1k8/1uF.

Piszczeć nie powinien. Może go wkurzają tranzystory i scalaki. :P
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ładne, ładne. Podoba mi się zwłaszcza łeb w obudowie + paczka. Mam jednak wątpliwości jeśli chodzi o ustawienie TG - czy teraz, gdy rdzenie są równolegle, jest brum, i co by było, gdyby stał "normalnie" na chassis, bez kątownika?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

ustawienie transformatorów dobierałem "na słuchawki" przez dwa dni :P Okazało się, że w tym ustawieniu transformatory mogę się znajdować w najmniejszej odległości od siebie zachowując ledwo słyszalny na słuchawkach przydźwięk. Podczas prób był praktycznie niewyczuwalny, ale co najciekawsze przesunięcie TS o parę milimetrów w przód albo w tył powodowało znaczny przyrost przydźwięku. Bez kątowniczków TG musiało by być odsunięte od TSa co najmniej o 5cm, żeby efekt był zachowany. Podczas montażu nie udało mi się zachować idealnie wzajemnej pozycji trafek, wiec troszeczkę przydźwięku jest, ale to trzeba głowę w głośnik wsadzić naprawdę. A poza tym bardzo dziękuję za słowa uznania :D Pozostaję jednak w świadomości, że moim konstrukcjom dużo brakuje w porównaniu do konstrukcji co niektórych tutejszych "wieszczów" ;)

EDIT: Pokombinuję z tą katodą. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, z resztą do innych kolegów też, a mianowicie co może być powodem złego znoszenia przez końcówkę mocy wysterowania dużym sygnałem z lampowego przesteru? w innym wzmacniaczu zauważyłem, że po podłączeniu pod przedwzmacniacz z PLEXI metal mind'a i poustawianiu wszystkich głośności i gainów na maksimum brzmienie pomimo mocnego wysycenia harmonicznymi dalej pozostawało czytelne i dynamiczne, natomiast jeżeli był to przester wyprodukowany przez same lampy przedwzmacniacza, końcówka się zamula i to zamulanie dręczy mnie w różnym stopniu, ale w każdym wzmacniaczu. Wiecie, co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Musisz popatrzeć oscyloskopem na przebiegi po każdym stopniu i tak zmodyfikować dzielniki między stopniami, żebyś nie miał wszędzie prostokąta. Wg. mnie "zapychasz" kolejne stopnie sygnałem o za dużej amplitudzie z poprzednich stopni. Plexi prostokąta nie generuje w preampie, co potwierdza moją tezę. Budowa hi-gaina nie polega na wyciskaniu maksimum z każdego stopnia.

A gdzie masz kubek ekranujący z pierwszej lampy? Mam nadzieję, że nie w szufladzie. :P
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

No i właśnie znów ten nieszczęsny oscyloskop.. strasznie mi dokucza jego brak, ale ja sam nie potrafię go naprawić :( Co do ekranu, to byłem grzeczny i zaekranowałem cały przedwzmacniacz ;)
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Myślę, że do dobrania dzielników wystarczyłby jakiś Mini za 50 zł. A ja też mam zepsutego Tektronixa, którego nie umiem naprawić. Dlatego kupiłem drugi...

A mój wzmacniacz powoli nabiera kształtów.
Załączniki
Custom2_06.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: nerwus »

Marvel jak zrobiłeś te ładne przelotki jak to nazwałeś "metalizację" otworów? Zdradzisz sekret czy tajemny patent?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kupiłem kiedyś na Allegro nity rurkowe. Mają średnicę zewnętrzną 1,5mm, więc do niczego innego się nie nadają. Nie da się np. przewlec więcej niż jednego elementu. Ale do mocowania pojedynczych przewodów w sam raz. Rozklepałem je od spodniej strony i dla pewności jeszcze przylutowałem do padów.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ