Identyfikacja elementów - transformatory.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bubx
15...19 postów
15...19 postów

Identyfikacja elementów - transformatory.

Post autor: bubx »

Witam,
znalazłem w mych zbiorach niedużą płytkę, na której znajdują się dwa niewielkie transformatory. Pierwszy większy oznaczony jest jako " 411 DD1" wraz z rozpisem uzwojen. Obok niego znajduje się mniejszy Td-45. Pytanie, cóż to za transformatory, i jak je można skutecznie wykorzystać ? ;)
Pozdrawiam,
bubx.
Obrazek
Obrazek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Identyfikacja elementów - transformatory.

Post autor: cirrostrato »

Płytka posiada jakieś elementy np. półprzewodniki, można nawet samemu pokusić się o zdjęcie schematu, oznaczenia transformatorów najczęściej nic nie mówią, chociaż na tym większym trafku są podane ilości zwojów raczej do niczego wprost go nie wykorzystasz. No i to forum lampowe...pytanie,,do czego można to wykorzystać'' jest często zadawane na różnych forach, jeśli nie wiesz do czego to najczęściej do ,,nitrzego'', na śmietnikach są tony złomu elektronicznego i jeśli ktoś sam nie umie tego wykorzystać to niech nie bierze do ręki elektrośmieci.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Td-45 to prawdopodobnie trafo sterujące albo głośnikowe z małego przenośnego odbiornika tranzystorowego. Podobne trafa (Td-48 i Td-481) występowały w radiach Kamila i Koliber, widziałem też podobne, ale nie pamiętam typu, w elektronicznym dzwonku do drzwi.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
bubx
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: bubx »

Ok ok, pytam bo może nadały by się do jakiś konstrukcji lampowych, i tylko dlatego. A złomu elektronicznego nie zbieram, dostałem kiedyś karton różnych elementów za frajer, nie było kiedy do tego zajrzeć, a że teraz nadażyła się okazja to zajrzałem i zapytałem.
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ