Kolejny DIY 5W Atomic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Kolejny DIY 5W Atomic
a ten ekran na lampie ma kontakt z chassis?
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Z chassis nie. Ma (powinien) mieć kontak z tym małym wypustkiem w podstawce. Wypustek połączony jest z masą na płytce. Napisałem powinien, gdyż jestem średnio przekonany co do tego połączenia. Ekran pocynowałem i ten wypustek również, więc się to styka, ale nie jest to najpewniejsze połączenie.
To sprawdź po prostu miernikiem czy ma kontakt z masą.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Jest kontakt. Sprawdziłem jeszcze raz i po grubym pocynowaniu tego wypustka oraz odgięciu go żeby sprężynował połączenie z ekranem jest solidne.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W końcu przemogłem swoje wrodzone lenistwo i dziś wreszcie zamontowałem we wzmacniaczu brakujące kilka cm kabelka. W trakcie budowy, a konkretnie okablowywania chasis miałem małą zagwozdkę jak podłączyć wyłącznik Standby, żeby świecił przy załączeniu anodowego, więc podswietlenie pozostało "chwilowo" niepodłączone przez kilkanaście miesięcy, aż do dziś. 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A na jakim jesteś etapie ze SLO?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
a myslalem ze tylko ja mialem taki problem - u mnie juz chyba z rok jest niepodlaczone 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Oj daleko w lesie, na razie penetruję net w poszukiwaniu traf i zbieram fundusze na części...Marvel pisze:A na jakim jesteś etapie ze SLO?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Dziś zainstalowałem w headzie pętlę efektów od Marvela. Nie obyło się bez drobnych komplikacji tzn. kabelek do połączenia zasilania miał długość zgodnie z prawem Murphy'ego - był o 5mm za krótki, żeby przylutować go do łączówki zasilacza. Musiałem więc użyć sposobu - przylutowałem go okręcając końcówkę wokół wyprowadzenia rezystora zasilacza zbijającego napięcie dla siatki drugiej EL84 i preampa. Przewód masy pętli podłączylem do drutu szyny masy w punkcie pomiędzy preampem a końcówką. Na szczęście otwory na gniazda po istniejącej wcześniej pseudopętli (czyli dwóch gniazd jack połączonych kabelkami
) pasowały idealnie do rozstawu gniazd na PCB pętli.
Pętla działa idealnie - gdy nic nie jest w nią wpięte nie słychać żadnej różnicy w brzmieniu w porównaniu do tego przed jej zainstalowaniem, natomiast wpięte w pętlę efekty (testowałem chorus, flanger i phaser) świetnie dogadują się z przesterem z preampa (szczególnie phaser).
Z dodaniem pętli wzmacniacz uznaję za zakończony i na razie nie planuję w nim żadnych przeróbek czy modyfikacji, choć nie wykluczam takowych w dalekiej przyszłości.

Z dodaniem pętli wzmacniacz uznaję za zakończony i na razie nie planuję w nim żadnych przeróbek czy modyfikacji, choć nie wykluczam takowych w dalekiej przyszłości.