potencjometr
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
potencjometr
Problem nastepujacy. Sluchawki wspolczesne sa bardzo czule
-107dB/mW to norma. To powoduje, ze sygnal nawet dla najmnieszych glosnosci jest slyszany. Problemem jest nierownosc zaczynania pracy potencjometrow. Najczesciej na poczatku ruchu jeden kanal juz dziala a drugi jeszcze nie. Problemem jest tez nierownomiernosc poczatku skali.
Byc moze na lampie uda sie zrobic liniowy uklad regulacji sily glosu? sterowany napieciem. A moze ktos z kolegow ma uklad na cmosach lub ttl do sterowania przekazniczkami i z wyswietlaczem? stosowanie w tym miejscu przelacznika wielosekcyjnego ze wzgledu na jego cene i wielkosc raczej mi sie nie podoba.
A lampe moze by tak zatykac ujemnym napieciem na siatce a moze nawet rownoczesnie zanizac anodowe? co wy na to?
-107dB/mW to norma. To powoduje, ze sygnal nawet dla najmnieszych glosnosci jest slyszany. Problemem jest nierownosc zaczynania pracy potencjometrow. Najczesciej na poczatku ruchu jeden kanal juz dziala a drugi jeszcze nie. Problemem jest tez nierownomiernosc poczatku skali.
Byc moze na lampie uda sie zrobic liniowy uklad regulacji sily glosu? sterowany napieciem. A moze ktos z kolegow ma uklad na cmosach lub ttl do sterowania przekazniczkami i z wyswietlaczem? stosowanie w tym miejscu przelacznika wielosekcyjnego ze wzgledu na jego cene i wielkosc raczej mi sie nie podoba.
A lampe moze by tak zatykac ujemnym napieciem na siatce a moze nawet rownoczesnie zanizac anodowe? co wy na to?
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Witam,
spotkałem się z opisywanym zjawiskiem nierówności rezystancji potencjometrów -jeden kanał ma tak jakby przesunięty suwak potencjometru względem drugiego. Oczywiście sprawa dotyczy tanich chińskich potencjometrów - sprawdziłem parędziesiąt i dokładnie wszystkie miały taką wadę. Całkiem dobrze pod tym względem zachowywały się stare potencjometry Telpodu.
spotkałem się z opisywanym zjawiskiem nierówności rezystancji potencjometrów -jeden kanał ma tak jakby przesunięty suwak potencjometru względem drugiego. Oczywiście sprawa dotyczy tanich chińskich potencjometrów - sprawdziłem parędziesiąt i dokładnie wszystkie miały taką wadę. Całkiem dobrze pod tym względem zachowywały się stare potencjometry Telpodu.
- taboret1
- 250...374 postów
Ja słyszałem, że jest na odwrót. We wzmacniaczu słuchawkowym mam potencjometr Telpod'u i działa całkiem nieźle. Trochę słychać różnicę, ale ledwie co.marekb pisze:Witam,
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Panowie! w dobie kina domowego nierownomiernosc miedzy knalami na sluchawkach dla malych poziomow sygnalu rowna sie uszkodzeniu i oddaje sie sprzet do service. Mam kilka jlockow do naprawy. Ale jak? Taka wade maja wlasciwie wszystkie mechaniczne chyba ze przypadek. ALPS niestety ma to tez. I to nie zalezy od ceny czy klasy.
A wracajac do lamp to macie jakis pomysl na regulacje na lampach?
A wracajac do lamp to macie jakis pomysl na regulacje na lampach?
http://www.motionalfeedback.com
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Nie tylko...
Nie tylko: to samo zjawisko mam w swoich wzmacniaczach (z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych) MARANTZ-a PM200 i PM310 a raczej nie jest to niska półka.marekb pisze:Witam,
spotkałem się z opisywanym zjawiskiem nierówności rezystancji potencjometrów -jeden kanał ma tak jakby przesunięty suwak potencjometru względem drugiego. Oczywiście sprawa dotyczy tanich chińskich potencjometrów

Wyjatkowo wkurzające - zwłaszcza przy cichutkim słuchaniu muzyki nocną porą!
Potencjometry obrotowe, z "zaskokami" ALPS-a - a jakże!

Widocznie dobranie dwóch absolutnie identycznych scieżek nie jest sprawa prostą...
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Witam.
Opisywane zjawisko szczególnie daje się we znaki we wzmacniaczach w których maksymalna czułość wejść jest wielokrotnie większa niż doprowadzany sygnał m.cz (np. czułość wejścia 200mV, a wartość sygnału z odtwarzacza CD w szczytach 1,5V). Pewnym rozwiązaniem problemu jest zastosowanie w torze sygnałowym dodatkowego przełącznika, stosowanego dawniej przez wiele firm i oznaczanego jako tłumik – 20db. Jego naciśnięcie powodowało, że interesujące nas, podczas nocnego słuchania poziomy głośności „przemieszczały się” w środkowe położenie potencjometru a w tej części obie połówki potencjometru wykazywały zdecydowanie lepsze podobieństwo charakterystyk.
Pozdrawiam,
Romek
Opisywane zjawisko szczególnie daje się we znaki we wzmacniaczach w których maksymalna czułość wejść jest wielokrotnie większa niż doprowadzany sygnał m.cz (np. czułość wejścia 200mV, a wartość sygnału z odtwarzacza CD w szczytach 1,5V). Pewnym rozwiązaniem problemu jest zastosowanie w torze sygnałowym dodatkowego przełącznika, stosowanego dawniej przez wiele firm i oznaczanego jako tłumik – 20db. Jego naciśnięcie powodowało, że interesujące nas, podczas nocnego słuchania poziomy głośności „przemieszczały się” w środkowe położenie potencjometru a w tej części obie połówki potencjometru wykazywały zdecydowanie lepsze podobieństwo charakterystyk.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- taboret1
- 250...374 postów
A faktycznie! Ja się dziwiłem do czego właściwie to służy w moim wzmacniaczu.. Ale aż tak stary on nie jest, a i potencjometr to też ALPS.Romekd pisze:Pewnym rozwiązaniem problemu jest zastosowanie w torze sygnałowym dodatkowego przełącznika, stosowanego dawniej przez wiele firm i oznaczanego jako tłumik – 20db.
Romek
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Nie zawsze...
... jest to skuteczne - trochę zmienia korekcję w przyduszonym kanale zwłaszcza gdy korektory sa sprzężone na sztywno.Brencik pisze:a i balans tez jest w jakims celu....
W amplitunerze Marantz 2245 (też mam taki

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Znam ja ci to. Mam wzmacniacz Continental Edison PA-9907 (coś jak WS-303) i gdy podciągam do niego sygnał tunera z Radmora 5102 to muszę strasznie ściszyć, bo ten sygnał to ma chyba +6dBu. A usunąłem opory na wyjściu (coś około 1MΩ), wlutowałem mniejsze- chyba 10kΩ by zmniejszyć tłumienie. O ile na wejściach liniowych Radmora było wszystko w porząsiu, o tyle tuner jest "za głośny". Dam mu tam ustalony tłumik i po problemie.Romekd pisze:Witam.
Opisywane zjawisko szczególnie daje się we znaki we wzmacniaczach w których maksymalna czułość wejść jest wielokrotnie większa niż doprowadzany sygnał m.cz (np. czułość wejścia 200mV, a wartość sygnału z odtwarzacza CD w szczytach 1,5V).
We wspomnianym Radmorze z serii 51x (nie wiem jak inne serie- 54 itp.) jest coś takiego.Romekd pisze:Pewnym rozwiązaniem problemu jest zastosowanie w torze sygnałowym dodatkowego przełącznika, stosowanego dawniej przez wiele firm i oznaczanego jako tłumik – 20db. Jego naciśnięcie powodowało, że interesujące nas, podczas nocnego słuchania poziomy głośności „przemieszczały się” w środkowe położenie potencjometru a w tej części obie połówki potencjometru wykazywały zdecydowanie lepsze podobieństwo charakterystyk.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!