lampy polskiej produkcji.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: lampy polskiej produkcji.
To chyba jednak 62.
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
62tetroda pisze: (data na środkowej lampie w drugim rzędzie - r.82),
Witam. Jeśli jest takie zapotrzebowanie to mogę wrzucić fotki:UBL21 ZWLE EF22 ZWLE EBL21 ZWLE . Leszek
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
tetroda, wydaje mi się, że to nie ósemka, a zaciągnięta szóstka.
Ktoś chyba szukał foto EF22 Telamu to dołączam, przy okazji też ciekawa, bo nie robiąca tajemnicy z konstrukcji wewnętrznej EF89
Ktoś chyba szukał foto EF22 Telamu to dołączam, przy okazji też ciekawa, bo nie robiąca tajemnicy z konstrukcji wewnętrznej EF89
Poszukuję 1R5T.
Eeee tam rarytas - EF183 i EF184 producji RFT nie miały srebrzystego nalotu jak np. nasze czy Philipsa.elektrit pisze:tetroda, wydaje mi się, że to nie ósemka, a zaciągnięta szóstka.
EF89 siatkowy ekran - która z zachodnich - Siemens, Valvo .... też bez nalotu.
-
- 375...499 postów
Studio ten nalot to chyba zalezy od materiału katody ( mówię tu o rdzeniu niklowym ) ( w rosyjskich tworzy sie czarny nalot )
Wśród nowych nabytków pojawiła się SG3S ze znakiem producenta ZLN 

Ostatnio zmieniony pt, 12 lutego 2010, 15:22 przez rufio, łącznie zmieniany 1 raz.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Zakład Lamp Nadawczych (LAMINA)???rufio pisze:Wśród nowych nabytków pojawiła się SG2S ze znakiem producenta ZLN
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
No raczej nie LAMINA bo mam też SG3S LAMINA z 02.61. a ta jak widać jest z VI.61 więc późniejsza. Na początku też myślałem że może być to LAMINA.
-
- 3125...6249 postów
Chciałbym jeszcze nawiązać do zamieszczonego zdjęcia AZ1. Uważam że jest to rok prod 62. W roku 82 lampy miały już nadruk Polamu a może i Polampu.
- szalony
- moderator
Zakupiłem sobie pudło w którym jest 50 lamp 12Ż1Ł. Pudło jest z ordynarnej tektury, oklejone papierową taśmą. Ciekawi mnie jedna sprawa. Na boku pudła przyklejona jest etykieta techniczna na której stoi wyraźnie "POLAM - ZWLE im Róży Luksemburg, Warszawa, Karolkowa 32/44". Wszystkie pola etykiety są puste. Na deklu natomiast przybito pieczątkę: "12Ż1Ł SDIEŁANO W SSSR". Czyżby ZWLE było tutaj importerem/dystrybutorem ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
rufio pisze:No raczej nie LAMINA bo mam też SG3S LAMINA z 02.61. a ta jak widać jest z VI.61 więc późniejsza. Na początku też myślałem że może być to LAMINA.
Jedno nie wyklucza drugiego

Na dwóch posiadanych przeze mnie identycznych instrukcjach Karolinki 2 - WW-GE-56/2 (a więc naprawdę starego gramofonu z początku lat 60-tych) są dwie różne nazwy producenta: Zakłady Wytwórcze Aparatów Telefonicznych (z VIII 1959r.) oraz Łódzkie Zakłady Radiowe (z IV 1960r.).
Z instrukcjami Bambino WG 252 podobnie: wcześniejsza ma oznaczenie Łódzkie Zakłady Radiowe T-4, późniejsza zaś z 1965r. ma nadruk FONICA
Ciekawostka:
- na zdjęciu zamieszczonym w najwcześniejszej instrukcji Bambino (już z lampą ECL82

Napęd powszechnie stosowany w klasycznych Bambino WG-252 to G-227.
Mimo usilnych poszukiwań dotychczas nie natrafiłem na taki egzemplarz WG 252
Adres naturalnie zawsze ten sam: Łódź, ul. Wróblewskiego 16/18.
Niezmienny do ostatecznego "przetransformowania" przez ż..o-eks-nomenklaturę tego słynnego w Europie zakładu elektroniki i mechaniki precyzyjnej na łódzkie złomowiska i szaberplace oraz rozpędzenia i przeflancowania jego doświadczonej od półwiecza załogi na biedazupki trockistowsko-stalinowskiego speca od indoktrynacji polskiej młodzieży lat 50-tych - a wg hist(e)orii najnowszej wielkiego bojownika o prawa klasy robotniczej - niejakiego Kuronia...
Od kiedy właściwie ŁZR zaczęły posługiwać się nazwą FONICA ???
Ostatnio zmieniony śr, 30 czerwca 2010, 19:51 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
"Łódzkie Zakłady Radiowe" od 1958 (po przekazaniu produkcji telefonów do Radomia), "Fonica" od 1960.ZoltAn pisze: Od kiedy właściwie ŁZR zaczęły posługiwać się nazwą FONICA ???
Pozdrawiam,
Jasiu