Zmiany na Allegro

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Zmiany na Allegro

Post autor: Thereminator »

Ostatnio zmieniony śr, 10 lutego 2010, 20:01 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zmiany na Allegro, czyli jak utrudnić życie użytkownikom

Post autor: Marvel »

Chyba nie o to chodzi. Nie będzie widać tylko, kto kupuje. Dokładnie tak, jak jest od dawna na Ebayu.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Zmiany na Allegro

Aj... W pośpiechu czytałem i wyskoczyłem jak głupi :oops:
Tak czy inaczej to ważna wiadomość dla użytkowników serwisu.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

jestem stanowczo na nie :evil:
zawsze sprawdzam co i jak licytowali uczestnicy aktualnie trwającej aukcji - można się dużo dowiedzieć nt. wysokości kwot jakie są skłonni zapłacić za dany towar, a co za tym idzie - odpowiednio ustawić snajpera.
teraz nie będę miał tej możliwości...

podobne ma się sprawa z zakupami np. 2 tomów książek na 2 różnych aukcjach - ostatnio oddałem moją wygraną (2. tom) zwycięzcy aukcji 1. tomu - teraz będę musiał pisać kolejnego maila do sprzedawcy...

na forum allegro został poruszony problem sztucznego podbijania cen - teraz nie będzie się dało tego zauważyć...
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Zmiany faktycznie nie zapowiadają się ciekawie - o ile podbijanie ceny to dla allegro większy zysk, to brak możliwości kontaktu z pozostałymi licytującymi może być problemem dla uczciwych kupujących - ostatnio na naszym forum byłą opisana aukcja z Symfonią gdzie w opisie stało, że radio jest w dobrym stanie, jedno zdjęcie z przodu, gdy sprzedawca dosłal więcej zdjęć na maila okazało się, że brakowało TS i chyba głośnika.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Mnie kiedyś ostrzegł Cirrostrato, żeby zwrócić uwagę na pewien szczegół w przedmiocie, który licytowałem.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Zapomniałem wspomnieć, że czasami warto było się dogadać z pozostałymi licytującymi w sprawie podziału łupów.
Zawsze wychodziło taniej niż gdybyśmy się mieli wszyscy o to bić...

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

O chole.. tego nie doczytałem...
To bedzie niezła gratka dla oszustów... gdyby nie pewniem fakt to bym sam w pojedynkę nie zablokował konta jednego goscia co oszukiwał... ( uparciuchowi juz 3 zablokowałem ciekawe kiedy następne...)

I wzajemne ostrzeganie padnie....
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

efekt02 pisze:(...)a co za tym idzie - odpowiednio ustawić snajpera.
teraz nie będę miał tej możliwości...
A ja się cieszę za każdym razem, kiedy ktoś utrudnia korzystanie ze snajperów. To jest nieuczciwa praktyka i powinna być zakazana na Allegro.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Byle tylko przy okazji zmian nie zrobili tak jak na ebayu jest czy było, że sprzedający nie może wystawić negatywa - to dopiero są jaja!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

adamst_ pisze:Byle tylko przy okazji zmian nie zrobili tak jak na ebayu jest czy było, że sprzedający nie może wystawić negatywa - to dopiero są jaja!
Akurat tak być powinno, aktualny system komentarzy zdecydowanie nie spełnia swojej roli.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Ale jak wówczas bronić się przed nieuczciwymi kupującymi? - w takim wypadku każdy kupujący ma same pozytywy - i nie odróżni się uczciwego rzadko kupującego od oszusta...

System komentarzy istotnie jest niedoskonały, (przypuszczam, że chodzi Ci o odwetowe negatywy?) ale akurat zablokowanie możliwości wystawiania negatywów przez jedną ze stron uważam za zły pomysł.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

adamst_ pisze:Ale jak wówczas bronić się przed nieuczciwymi kupującymi? - w takim wypadku każdy kupujący ma same pozytywy - i nie odróżni się uczciwego rzadko kupującego od oszusta...

System komentarzy istotnie jest niedoskonały, (przypuszczam, że chodzi Ci o odwetowe negatywy?) ale akurat zablokowanie możliwości wystawiania negatywów przez jedną ze stron uważam za zły pomysł.

Obowiązkiem kupującego jest tylko zapłacić pieniądze. Jak tego nie zrobi zgłaszasz problem do Allegro, dostajesz zwrot prowizji, kupujący ostrzeżenie, a po którymś kolejnym takim numerze (trzecim ?) zawieszenie konta. Za to sprzedawcy mogą na wiele sposobów zrobić kupującemu krzywdę. Za to pomysł ukrywania nicków kupujących skutecznie utrudni wyłapywanie sztucznych podbijaczy.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:Obowiązkiem kupującego jest tylko zapłacić pieniądze. Jak tego nie zrobi zgłaszasz problem do Allegro, dostajesz zwrot prowizji, kupujący ostrzeżenie, a po którymś kolejnym takim numerze (trzecim ?) zawieszenie konta.
Hmmm... może i racja.
Za to pomysł ukrywania nicków kupujących skutecznie utrudni wyłapywanie sztucznych podbijaczy.
A tu 100% zgody.
traxman

Post autor: traxman »

Zgadzam się z ukrywaniem, kogo obchodzi co ja sobie i za ile mam zamiar kupić - wreszcie normalnie jak na ebay'u.
ODPOWIEDZ