Subwoofer?

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Subwoofer?

Post autor: jacekk »

Witam. Jak Wam się widzi takie ustrojstwo? Mam na względzie mieszanie lamp z tranzystorami. Mam "wzmacniaczyk" na PCL-kach, kolumny zmajstrowałem prawie że z odpadków (głośniki alpharda, jakieś etp, o dziwo grają naprawdę fajne, lepiej niż kolumny Kody) Wszystko by było super gdyby nie fakt że basu jest naprawdę mało... Macie Panowie jakieś sprawdzone konstrukcje? Bo raczej lampowy sub odpada, podejrzewam że były by problemy z trafem wyjściowym.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Subwoofer?

Post autor: dolphin123 »

Jesli chodzi o samego suba to niestety zakłóci on stereofonie w niższych partiach.. Sam teraz przymierzam się do aktywnych dołów i na pewno będą one wspomagane tranzystorami. Główną zaleta lampy to przecież środek i góra. Także nie patrzyłbym na to czy wszystko ma być zasilane z lampy..

Jak pytasz o sprawdzone konstrukcje to musiałbyś najpierw napisać jak duże masz pomieszczenie i ile chcesz na to przeznaczyć.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Pomieszczenie około 20m^2. Wielkiej mocy to raczej nie trzeba, myslę że spokojnie wystarczy około 30W przy odpowiedniej skrzynce i głośniku. A i tak to będzie z naddatkiem raczej bo budując wzmacniacz na PCL myślałem że to będzie ciche a to nieprawda mimo że jego realna moc to ~ 3W (anodowe 170V, a i tak przy odkęconym wzmacniaczu trzeba krzyczeć żeby się dogadać) Co do suba to zastanawiam się nad jakimś układem hybrydowym, połączyć lampy z jakimiś MOSFET-ami. Zawsze to by jakoś razem wyglądało, bo lampy mają jednak taka... aurę tajemniczości, a uroku żarzących się banieczek nie da się zastąpić.
traxman

Post autor: traxman »

GDN20/80 +TDA7294, dla takich założeń powinien być najlepszym z najtańszych rozwiązań. Do tego zmieści się w pomieszczeniu.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

Jeśli chodzi o tonsila to ma bardzo dobrego tańszego konkurenta, na innych forach często porównany został do STXa-22-140-8-SCX.

Jeśli nie chcesz wielkiego pieca to tda7294 wystarczy do napędzenia go. Jak chcesz na tej kostce gotowy moduł z zasilaczem i filtrem dolnoprzepustowym, wejściami wysoko i niskopoziomowymi oraz trafkiem to zapraszam na pw.
Obrazek

Swojego czasu też taki subek u mnie grał w takim zestawieniu :wink:
Obudowa 25-30litrów strojony na 40Hz i śmiga :wink:
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
ODPOWIEDZ